2008-03-09

Om att bygga på Kampenhof


Det är nyttigt med tillbakablickar ibland. Och utan arkiv skulle det inte vara möjligt. I Bohusläns museums arkiv finns det här exemplaret av tidningen Byggindustrin från den 7 december 1984, dvs ett halvår efter Bohusläns museums invigning.
På framsidans bild ses herrarna som ritat museet: Fr v Ingemar Mattsson, Pietro Raffone och Claës-Göran Rylander. Tvåa från höger är museichef Carl Cullberg.
Artikeln innehåller bl a ett avsnitt som här citeras ordagrant:
"Översvämningar
Marken runt byggnaden är upphöjd och har beläggningar av gatsten, granit från Bohuslän. Fasaden är av Bohustegel. Området där länsmuseet ligger är varje höst drabbat av översvämningar när västliga stormar trycker på. För att slippa det problemet har man gjort terasserade uppfyllningar.
- Grundförstärkningsarbetena var omfattande, berättar Dennis Ahlstedt, JCC, Uddevalla. Vi använde oss av den s k case-metoden, vilken innebär att man mäter pålningsbelastningen med data. All lera togs bort och ersattes av ett en meter tjockt lager av leca-kulor. På så sätt lättade vi på trycket. Vi pålade ca 50 meter ner och 300 betongpålar gick åt. Förstärkningsarbetet gick på ca 3 Mkr och markarbetet på 5 Mkr."
Så långt artikeln i tidningen. Det är 24 år sedan artikeln skrevs och nog måste man säga att herrarna var väldigt säkra på att de hade byggt översvämningssäkert.
Med facit i hand vet vi att det är stora problem i området. Trots det planerar man att dels bygga ett kulturhus vägg i vägg med museet och dels bygga "strandnära" bostäder i södra hamnen. Och precis som då museet byggdes anser man sig kunna bemästra problemen med teknikens hjälp. Fan tro't!//

2 kommentarer:

  1. Kommentarer, utöver dina egna, torde vara överflödiga, däremot kommer vattnet med all säkerhet att fortsätta flöda.
    Förövrigt har vi redan ett kulturhus, d.v.s. Bohusläns museum. Denna byggnad behöver ju både ekonomiskt och byggnadstekniskt stöd för sin fortsatta existens.

    SvaraRadera
  2. Jag undrar vad som händer om man vid ett fullsatt evenemang i kulturhuset råkar ut för översvämning under tiden. Huset är fullt och vi vet att vattnet stiger på mindre än en timma. Omöjligt att ta sig därifrån. Vad gör man då?? Finklädda damer i pumps som ska bäras av räddningstjänst i dykardräkt?
    Eller riktigt illa, en hjärtinfart eller brand. HUR kommer räddningstjänsten fram? Det är inte bara det att huset skall tåla översvämningar, massor av andra problem måste också få svar!
    Måste kanske tillägga att jag är för ett kulturhus, men kanske inte just där;-)

    SvaraRadera