2008-03-06

Martin Gollwitzer - arkeolog i tiden


Martin Gollwitzer är en svensktalande tysk arkeolog som sedan ett år är är anställd vid Bohusläns museum och bor i Uddevalla. Jag minns anställningsintervjun med honom hösten 2006 och blev då särskilt imponerad av att han var så påläst om det svenska samhället.
Martin är född 1965 i Neumarkt-St. Veit i Oberbayern i Tyskland. Hans far är jurist och senast domare vid den högsta tyska domstolen. Hans mor har varit lärare. Under sina första levnadsår bodde han i Landshut och München och 1982 flyttade han till Karlsruhe (jag har glömt att fråga honom om han lagt märke till Uddevallas Karlsruhe) där han tog studentexamen 1987.
Redan tidigt bestämde han sig för att bli arkeolog. Han är en stor beundrare av Mahatma Gandhi med sina fasta principer och hängivelse mot antivåld. Därför vägrade Martin militärtjänstegöring i Tyskland (vilket var helt lagligt).
Asien fascinerar honom mycket och under sin studietid grävde han fem gånger i två-tre månaders omgångar på Sri Lanka. De uppehållen i Asien uppfattar han som några av de viktigaste erfarenheterna i sitt liv.
Vid sidan av arkeologin är han intresserad av samhällsfrågor och naturmiljön. Han är medlem i Världsnaturfonden.
Tidigare spelade han elgitarr. Han gillar asiatisk musik framförallt från Indien och Turkiet och spelade också ett turkisk instrument kallad för saz, en luta.
Han gillar att laga asiatisk mat men tycker att det är svårt att få bra färska råvaror i Uddevalla.
Martin är mycket välutbildad. Förutom att han är fil. dr. i arkeologi är han magister i Förvaltningsvetenskap (Deutsche Hochschule für Verwaltungswissenschaften i Speyer, Tyskland 2006).
I Bohuslän har han hittills lett arkeologiska undersökningar i Tanum 1831, en boplats från järnåldern och Skaftö 31, en boplats från yngre stenåldern. Han har även varit ansvarig för mindre undersökningar i Tanum, Sotenäs, Lysekil, Stenungsund och Uddevalla. För ögonblicket leder han ett större arkeologiskt projekt i Stenungsund.
Och jag lovar, han är lika glad som han ser ut.//

2 kommentarer:

 1. Hej,

  Ett mycket fint personporträtt. Kul att läsa om dolda talanger.

  Niklas & Per

  SvaraRadera
 2. En träffande beskrivning av en god och flitig kollega.

  P. Falkenström

  SvaraRadera