2008-03-08

CeWes kemtvätt på flera ställen


Var låg egentligen CeWes kemtvätt? Svaret kan vara att det har legat på flera ställen.
Jag har i vart fall fått flera olika förslag. "Det låg på Norra Järnvägsgatan med utlämningsställen i Sagahuset på S:t Mikaelsgatan och i Bohusläningens hus på Norra Drottninggatan", säger en uppgiftslämnare.
En annan säger: "Mina svärföräldrar arbetade på CeWes i sin ungdom. Det är rätt att affären låg vid Saga-plan (det fanns även en i Trollhättan) men tvätteriet fanns på Kyrkogårdsgatan, i det tegelhus där järnvägen går in i tunneln. Tvätten kördes ut till affärerna av min svärfar i en Buick. Tror firmans ägae hette Stalfors".
Och nu har jag fått ytterligare en uppgift. CeWes byggde på 60-talet ute vid det industriområde där Olle Rutgerssons bil nu ligger (inringat på flygbilden ovan). Till vänster i bild ser vi E 6:a i nord-sydlig riktning där den passerar rondellerna vid Torps köpcentrum.
Ännu mera intressant blev det då jag i http://www.hitta.se/ sökte på de fem olika telefonnumren som förekommer på trägalgen som jag hittade på båtellet i Prag 2005. Det sista numret jag prövade gav resultat. 0522- 129 28 innehas fortfarande av Tvättcentrum, S:t Mikaelsgatan 2, Uddevalla. Ganska fantastiskt!//

4 kommentarer:

 1. Min tidsangivelse är tagen ur en annons i Bohusposten, december 1947.
  Det är också så, att Egon Andersson hade frisersalongen vid denna tid, med Berntsson som kompanjon eller anställd.
  Egon och hans fru hade en trehjulig Messerschmitt. Tyvärr råkade de ut för en svår trafikolycka, klarade livhanken, men blev svårt skadade. Jag tror att Egon lämnade (sålde?) till Berntsson efter att detta hade hänt. Såvitt jag minns rätt skedde olyckan i mitten av 1950-talet. Alla som har sett dessa Messerschmitt-fordon förstår att det inte är något skydd att sitta i vid en kollision.
  Nuvarande Tvättcentrum har vi varit kunder hos några gånger.

  SvaraRadera
 2. Frisören Egon Andersson hade en Heinkel Kabine ej Messerschmidt.

  SvaraRadera
 3. OK, tack Bamse!Jag minns bara att det var en liten trehjuling. Dom hälsade på mina föräldrar och mej en gång innan olyckan. (Vi bodde mellan Hogstorp och Saltkällan då).
  Jag var nog bara 7-8 år vi det tillfället. Därför gissade jag väl lite. En granne till oss därute hade dock nog ganska säkert en Messerschmitt, men han klarade sig från olyckor. Både Heinkel och Messerschmitt var ju annars flygplanskonstruktörer och tillverkare av flygplan.

  SvaraRadera
 4. >Hej!
  Det var min far som startade Cewes kem. tvätt 1945, i en liten lokal som låg på S:a Hamngatan, det var då ett färgeri eftersom min far var utbildad färgmästare.
  Därefter köpte han Mossbergs slakteri på Kyrkogårdsgatan 18 och startade upp med kemtvätt.
  1963 byggde han fabriken i Herrestad på industriområdet där Olof Larssons Bil AB ligger.
  vi hade inlämningsställen för tvätt på två ställen i Uddevalla, Sagahuset, och N:a Drottninggatan (Bohusläningens hus), därutöver fanns det affärer i Trollhättan och Stenungsund.
  Det var kul att läsa om Buicken det var min fars första bil som han köpte av Målaren Holst Hermansson, denna bil blev sedermera stulen och kraschad i Ucklum.
  Därefter köpta han en ny Morris Oxford som han monterade på ett drag, och lät bygga ett skåp på en släpkärra för att kunna transportera tvätten.
  Nästkommande och första såpbilen blev en röd Goliath.

  Mvh
  Bo Stalfors

  SvaraRadera