2008-03-10

Gustafsbergsdagar


I somras genomfördes Gustafsbergsdagarna för första gången. Det var ett samarbete mellan Gustafsbergsstiftelsen, Bohusläns museum, Studio 32 och säkert andra som jag inte kommer i håg nu. Och ni som var där håller säkert med om att det var succé.
Och Gustafsbergsdagarna kommer tillbaka den 30 - 31 augusti i år.
Jag kom att tänka på Gustafsbergsdagarna när jag fick den här bilden från Jan Aronsson.
Jan skriver:
"Fick i dag ett kort som jag inte sett tidigare. ( Omkring 1905 eftersom det är hel baksida ). Ej postgånget. Nån form av firande. Kan det vara Unionsupplösningen ? Ser ut som Unionsflaggan, lustigt nog med en Vikingabåt ?? i centrum. Och på trädet är en skylt där det står: "Förbud!"
Jag har heller inte sett den här bilden tidigare. Och alldeles uppenbart är det något festligt arrangemang i Gustafsbergsparken. Och unionsflaggan är det men vikingabåten i mitten? Men, jag undrar, firade man unionsupplösningen i Uddevalla? //

2 kommentarer:

 1. Hej Gunnar!

  Flaggan på fotot är Segelsällskapet Vikens flagga, som passande nog hade (och fortfarande har?) ett vikingaskepp som symbol.
  SS Viken grundades 1879 och avhöll på sitt 25-årsjubileum en 8-9 augusti 1904 en hejdundrande regattafest i Gustafsbergsparken.
  Bilden är säkert tagen vid detta tillfälle.
  ”Gustafsberg hade under seglardagarna klätt sig i festskrud och flera tusental människor hade på söndagen samlats där för att se seglingarna ävensom folklivet i badhusparken” skriver SSV i jubileumsskriften Segelsällskapet Viken 75 år : minnesskrift 1879-1954.

  Hälsningar
  Anna-Lena

  SvaraRadera
 2. Hur är minnet Gunnar? Det är allt så att Bohusläns museum arrangerade en Gustafsbergsdag redan sommaren 2006, fast i mindre omfattning. Förutom de foto vi tog själva, så var det flera freelance-fotografer där och plåtade. Har sökt efter dessa foton på nätet. Skulle varit roligt att se resultatet.
  Det lär väl då bli tredje sommaren i år.

  SvaraRadera