2008-03-27

Hans Manneby död


Chefen för Västarvet och förre chefen för Bohusläns museum, Hans Manneby, har avlidit efter en längre tids sjukdom. Men det var först nyligen som hans sjukdom blev känd för oss medarbetare och vänner. Därför var det helt chockartat då jag sent på skärtorsdagen mottog beskedet att han gått bort samma dag.
Hans kom till Bohusläns museum 1992 och var dess chef fram till våren 2005 då han gick över till att vara chef för Västarvet där även Bohusläns museum ingår.
Vi arbetade nära varandra, särskilt åren 1999-2005, han som museichef och jag som ansvarig för personal och intern service vid museet.
Hans sörjs närmast av barnen Hanna och Filip samt livskamraten Luitgard.//

1 kommentar:

 1. Till Hans barn och livskamraten Luitgard framför jag ett djupt deltagande i sorgen. Frid över hans minne!
  Som en halvtidsanställd "magasins-kuli" hade jag förstås inte så ofta kontakt med honom, men han var en humanist, som inte gjorde skillnad på var i rang man befann sig, utan det var "du och hej" i alla lägen.
  För 5-6 år sedan hittade jag en bok på antikvariat, "Båtsman Humblas dagboksanteckningar från "Vanadis" världsomsegling 1883-85" som Hans en gång sammanfattat. När vi fick veta att Hans skulle tillträda som chef för Västarvet, gick jag till honom och fick givetvis hans dedikation i boken. Nu finns den där som ett extra kärt minne.
  Jag förmodar att Hans, med sina breda internationella kontakter även såg till att Konrad Spindler och Walter Leitner kom till Uddevalla och berättade om "Ötzi". (Även här fick jag dedikationer, kanske tack vare Hans).
  Konrad Spindler är ju tyvärr också bortgången.

  SvaraRadera