2008-03-07

Firmament Ace


Hur många Ace-båtar finns det? Ja, det kan man undra. Det är olika varje månad och alla kommer i syfte att hämta skrotade lastbilar för export till Sydamerika. I dag kom ytterligare en, Firmament Ace, till Uddevalla. Båten ligger ett drygt dygn i hamnen. Avreser alltså i morgon igen.
De "Ace-båtar" jag sett har varit Marvelous Ace, Luminous Ace, Cougar Ace och nu Firmament Ace. Alla ser likadana ut.//

4 kommentarer:

 1. Jag blev nyfiken och letade på nätet. Fartygen tillhör ett jätte-rederi med kontor i Tokyo och Osaka. Det ägs av bl.a. banker och försäkringsbolag. Rederiet heter Mitsui O.S.K. Lines, där O.S.K. står för Osaka shosen kaisha (översätt gärna).
  Man har förutom de Ace-fartyg som varit i Uddevalla minst ytterligare fem, Liberty, Utopia, Felicity och Euphony Ace.
  Därutöver finns i flottan bulklastare, containerfartyg, gas-fraktare (LNG,liquified natural gas) samt det vi brukar benämna färjor, men även kryssningsfartyg.
  Enligt hemsidan daterad mars 2007, så har man 777 fartyg med ett sammanlagt tonnage på 50.753.000 ton DW.
  Det hela startade 1878 med ångaren Hideyoshi Maru som gick med kol mellan Kina och Japan. Alla japanska fartyg hette (heter?) Maru i "efternamn". Enligt min lilla japansk/engelska ordbok, så torde maru i detta sammanhang översättas med "lastutrymme". Rätta mej gärna om jag har fel!
  Resten får ni läsa själva på deras hemsida.

  SvaraRadera
 2. Vad ordet Maru betyder har jag inte en susning om. Däremot minns jag sedan 60-talet att alla(?) japanska båtar hette Maru i efternamn.

  SvaraRadera
 3. Om inte min japanska är helt fel borde "shosen kaisha" i princip kunna översättas med "maritimt handelsföretag". Det är inte mer spännande än så alltså.

  Det finns dessutom fler Ace-fartyg än vad som nämnts. Japan Ace är ett, men det är ett containerfartyg med lite över 40 år på nacken.

  SvaraRadera
 4. Mitsui-koncernen är en av Japans största. Det är också ett av världens största börsnoterade företag. Man sysslar, förutom shipping, bl.a. även med oljeprospektering, matvaror och järn- och stålhantering. Källa: Wikipedia.
  Maru har, vad jag kan finna, grundbetydelsen cirkel, sfär eller glob. Japanska flaggan heter "Hi no Maru", vilket skall betyda "cirkeln som är solen". På japanska heter landet ju Nihon eller Nippon.
  Annars har detta "maru" (eller maro) i kombination med andra ord, tydligen en mängd olika betydelser.

  SvaraRadera