2008-03-25

Ljungskile SK - Etta på Aftonbladets innelista


Insänt av Robert Hernek:

"Om inte snön sätter käppar i hjulet är det, den 31:e mars, på nytt allsvensk premiär för Ljungskile SK. Detta är väldigt, väldigt stort och det är fantastiskt att man får uppleva det än en gång.

Sist LSK gick upp i allsvenskan var den 3 november 1996 då man sensationellt besegrade Umeå FC på deras hemmaarena Gammliavallen. Som väl alla känner till vid det här laget var det efter en makalös resa genom seriesystemen – på sju år gick man från division 5 till Allsvenskan!!

Namnet Ljungskile blev känt för dom flesta ute i landet och det gjordes många reportage om både fotbollslaget och om samhället.

Till exempel gjorde radions P1 ett speciellt program om orten Ljungskile. Programmet inriktade sig mest på kulturen, trädkramarna och Folkhögskolan. Fotbollsinslaget begränsades i stort sett till en intervju med Bo Wålemark. Där försökte den kvinnliga journalisten, dock med liten framgång, att få Bosse att prata om andra ämnen än just fotboll. Inspelningen finns kvar någonstans bland alla gamla omärkta kassettband.

Ett annat kul exempel är att Ljungskile SK låg etta på Aftonbladets ”innelista” den 8 november 1996, det vill säga fem dagar efter skrällen i Umeå. Denna vill jag gärna dela med mig av och tyckte att Uddevallabloggen är ett lämpligt forum. Innelistan skrevs av nöjesjournalisten Tom Hjelte och publicerades varje fredag under flera års tid. Hjelte motivering till förstaplatsen var att; ”Verkligheten överträffar Max Lundgren och Sveriges fotbollskarta får kritas om”.

Det fanns också en lite elak ”Ute-lista” och som framgår av listan ligger LSK:s premiärmotståndare på denna listan med motiveringen; ”Allt ni gör kan Ljungskile göra bättre”. (Hammarby IF kom det året på andra plats i division 1 norra och förlorade allsvenska kvalet mot Trelleborg. Året därpå, då föreningen fyllde 100 år, lyckades man dock avancera till allsvenskan).

……och till slut – nästan alla experter tror, eller är säkra på, att LSK åker ur allsvenskan – kanske blir det så för konkurrensen är oerhört stor och ekonomin styr på ett helt annat sätt än för tio år sedan – men en sak är i alla fall säker – Inget lag kommer att ta några enkla segrar på Starke Arvid och LSK kommer att bli en otrevlig överraskning för många lag.


Robert Hernek"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar