2008-03-18

Ernst Hagberg - träsnidare


Kenth Johansson som är son till framlidne dirigenten för stadsmusikkåren Erik Johansson har skickat den här bilden.

Erik har genom åren köpt en rad träfigurer av Ernst Hagberg i Bräcke. Erik kände honom väl.

Själv kände jag inte till honom och undrar nu om Uddevallabloggens läsare kan bidra med kunskap om Hagberg. Han var född 1895 i Vassända-Naglum och avled i Uddevalla 1971.

På Bohusläns museum har jag fått några uppgifter om Hagberg som kanske kan vara till hjälp. En okänd person berättar följande:

"Han var verksam som symaskinsingenjör på Kampenhof . Han var en duktig träsnidare och tillhörde min fars goda vänner och vi har i familjen flera skickligt utförda - och därtill roliga - träfigurer av hans hand.

Jag vet inte om museet har några alster av Ernst Hagberg, men vi känner honom som en stor personlighet och därtill driven schackspelare, aktiv godtemplare och politiskt väl orienterad.

Under andra världskriget kommenterade han t ex axelmakternas förbrytelser genom satiriska sniderier..."

Den som berättat ovanstående har också tagit denna bilden av en snidad trävas, som Hagberg gjort.

Kenth Johansson och jag tar tacksamt emot fler uppgifter om Ernst Hagberg och kanske någon av er också har några av Hagbergs alster?//

4 kommentarer:

 1. Köpte på antikmässan i Stockholm en skulptur av EH för att ge mitt barnbarn som fyller 10 år.Det föreställer en man med plomonstop och kavaj som sågar ved, väldigt trevlig. Vill fostra barnen till konstens vårld istället för leksaker.
  Mvh
  Carin

  SvaraRadera
 2. Har 4 alster av Ernst Hagberg som var mycket god vän med min far. 2 större med ett lantbrukarpar i vagn (sittande) dragen av häst ( till marknaden
  Har även större där lantbrukar paret tar in ko från bete ( 3 figurer på samma platta. Samt 2 Fiskar gubbar med pipa ryggsäck spö ( fisk i rygg säcken . Undrar värdet på dessa enormt välgjorda hand snidade figurer ? Stämplade av E.H. ? Magnus

  SvaraRadera
 3. Jag har 2 brottare i partär. Tillverkade i ek.Fantastiskt fina. Den är märkt med E.H kan det vara Ernst Hagberg tror den är tillverkad före 1955 Det är det vackraste välgjorda träsnideri jag sett.Fick den av en gentleman som var född 1916.

  SvaraRadera
 4. Hej. Ernst Hagberg bodde på nedra bräcke nr.3. Min familj bodde på nedra bräcke nr.1. Där fanns också en mjölkaffär, på nedra bräcke nr.1. Affärsinnehavaren bodde på 2 vån, och ägde huset. Vi bodde på våning 1, och hyrde av Edith Sundbeck (den som hade affären) Vi bodde närmsta grannar med Ernst Hagberg. Min far var mycket god vän, med Ernst Hagberg. Han var en mycket trevlig granne till oss. Han var gift med Anna Hagberg. De fick aldrig några barn. Ernst täljde trägubbar, samt snidade. Jag minns att han hade gjorde ett schackspel, med hästar, torn, kung, drottning m.m i trä. Det var mycket välgjort. Han täljde även ut en meterhög trägubbe, som stod nere i deras källare. Vill minnas att han hade täljt en träfigur med ett träd, som han hade satt belysning i. Han sålde även trägubbar till amerika. Min far fick 3 trägubbar av honom. En kraftig gubbe utskuren 1939, samt 2 små tomtar.Var tänka som ljusstakar. Jag äger dessa träfigurer idag. Tillägg min far och Ernst fiskade tillsammans, samt båda hade samma intresse, för att snida. Huset som Ernst Hagberg bodde i samt hans snidarbod är borta sedan 1968-69. Motorvägen skulle fram så Nedra Bräcke 1 samt 3 finns ej kvar. Har många trevliga minnen därifrån, och jag minns Anna o Ernst Hagberg nästan som det var igår. Häls. kjellis0000@gmail.com
  SvaraRadera