2008-03-01

Konstant översvämning i centrala Uddevalla?


(Arkivbild Sten-Ove Dahllöf)

I kväll varnar både SMHI och det norska meteorologiska institutet för högt vattenstånd i våra farvatten. I Norge gäller det sträckan "fra svenskegrensa till Stavanger" och i Sverige Västkusten. Vattenståndet kan bli lika högt som översvämningen för en dryg vecka sedan. Med anledning av den senaste tidens översvämningar har Uddevallabon i förskingringen Kaj Sandberg skickat följande inlägg:

" Snart är det inte tillräckligt med högskaftade stövlar för uddevallaborna. Jag minns från tidigt 50-tal då vi smågrabbar cyklade ner till sta´n från Stenbacken för att se på översvämningarna runt Kampenhof.

På höstarna då de västliga stormarna med stor regelbundenhet fyllde affärslokalernas nedre bottnar med vatten beskrevs detta med samma regelbundenhet i Bohusläningen och Kuriren. Nu läser jag i Bohusläningen om likadana översvämningar. Skillnaden är att det nu inträffar i januari och i mycket milt väder. Är det den globala klimatförändringen som visar sig för oss?

En aktuell studie, publicerad i tidskriften Nature Geoscience, visar att avsmältningen av Antarktis isar går snabbare än vad man tidigare förstått. Man visar på att avsmältningen går 75% hastigare än tidigare beräknat. FN:s klimatpanel har tidigare räknat ut att Antarktis bidrag till havsnivåhöjningen hamnar mellan 11 och 75 cm på 100 år. År 2006 rasade uppskattningsvis 200 miljarder ton is ner i havet.

Jag har roat mig med att räkna på denna uppgift. Om man smälter denna ismassa och breder ut vattnet över Bohusläns yta skulle vattenhöjden bli 43 meter! Skansberget, Kålgårdsberget och Lövåsberget skulle sticka upp ur vattnet men däremot inte Håljuteberget och Agneberget.

Om vi breder ut vattenmassan över jordens alla hav ger det en nivåhöjning på 0,5 mm.Är isavsmältningen densamma från år till år under 100 år betyder det en höjning på 5 cm. En beskedlig höjning.

Tyvärr visar rapporten att vi att står inför en accelererande avsmältning. Den ökar med 75% vart tionde år. Det innebär en årlig höjning på 5,8% eller en fördubbling vart tolfte år. Den totala mängd vatten som tillförs havsytan på 100 år blir c:a 3 meter!!

Vad skulle detta betyda för Uddevallas centrala delar? Jo, ett konstant översvämningstillstånd. Redan nu borde man planera för att utrymma de äldsta stadsdelarna. (den har ju redan påbörjats, fast av andra orsaker. Jag tänker på Torp).

Personalen vid Bohusläns museum, som i dagarna haft problem med att ta sig till jobbet bör inte råda sina barn och barnbarn att ta anställning vid muséet.

När jag som barn betraktade staden från regementets kaserntak, såg jag Byfjorden i fjärran. Inte kunde jag då ana att synen 100 år senare mer skulle likna den de första invandrarna till Uddevalla- området möttes av för 7000 år sedan.

Nu är det inte bara glaciärerna i västra Antarktis som påverkas av jordens uppvärmning. Till detta måste läggas avsmältning från övriga delar av Antarktis, Grönlandsproblemet, övriga glaciärer på jorden, vattenutvidgningen p.g.a. uppvärmning m.m. m.m.

Man borde redan nu införa byggförbud i stora delar av sta´ns centrum. Att förstärka kajerna är bara tillfälliga, kortsiktiga lösningar. Visst står Uddevalla stad (inklusive hela jordklotet) inför ej tidigare upplevda utmaningar".

Kaj Sandberg ( född och uppväxt i Uddevalla)
Regementsgatan 26 A Östersund

kaj.sandberg@zonline.se //

1 kommentar:

  1. Det är ju rätt vanligt med stövlarna på i Uddevalla.
    Jag minns mycket väl när polisen ringde hem till min far om nätterna och han fick bege sig ner till Wassén och Erikssons skoaffär i Kullgrenska huset och med hinkar och trasor "länspumpa" lokalerna.
    Hej förresten till Kaj!

    SvaraRadera