2007-06-12

Södra Bohusbanan 100 år den 19 augustiIkväll träffades arrangörerna av den stora jubileumsdagen för Södra Bohusbanan 100 år hos oss i Uddevalla Hembygdsförening. Bergslagernas järnvägssällskap, Västtrafik, Banverket och hembygdsföreningarna längs Bohusbanan mellan Uddevalla och Göteborg står bakom arrangemanget. Det kommer att bli en riktig högtidsdag för alla tågälskare. Ikväll fastställdes också tidtabellen definitivt.


Ett veterantåg draget av ett ånglok startar i Uddevalla och går mot Göteborg kl 0910. I Stenungsund gör tåget 35 minuters uppehåll och går vidare kl 1100. Framme i Göteborg kl 1300.
Tåget går sedan tillbaka mot Uddevalla kl 1330. Ankommer Stenungsund kl 1445 och Uddevalla 1620.
Detta tåget går sedan tillbaka mot Göteborg kl 1640 och är framme där kl 1915.

Det andra veterantåget startar i Göteborg och går mot Uddevalla kl 0850. Framme i Uddevalla 1205 och avgår mot Göteborg kl 1225. Tillbaka i Göteborg kl 1725.

Det avgår med andra ord veterantåg från Uddevalla mot Göteborg tre gånger under dagen: Kl 0910, kl 1225 och kl 1640. Lägg därtill att ordinarie Västtrafiktåg går som vanligt och att biljetten man köper för att åka med jubileumstågen också gäller på Västtrafiks tåg under jubileumsdagen (dock inte tvärtom). Gott om kombinationsmöjligheter således om man inte vill vara ute hela dagen och åka tåg.

Det kommer att säljas biljetter av föreningarna i förväg men det kommer också att säljas på stationerna och ombord på tågen. Varje tåg kommer att kunna ta ca 300 passagerare.

Du kan också få fribiljett om du är fiffig och hittar sekelskifteskläder (förra sekelskiftet) att klä upp dig i.

Utförliga annonser med bl a hela tidtabellen kommer att annonseras ut i dagspressen och på andra sätt, exempelvis genom affischer och via föreningarna hemsidor.

Jag kommer också att återkomma här i Uddevallabloggen med mer information vad det lider.//

2 kommentarer:

 1. Hej Gunnar!
  Eftersom jag bor precis vid järnvägsviadukten på bilden du lagt ut, ska det bli jättekul att se de gamla tågen uppifrån tomten. Det finns dock något som borde genomföras innan - städning! Det är tyvärr oerhört nedskräpat just där med bla skottkärra, cyklar, mjölkpaket etc. Inte så kul en jubileumsdag...
  Och du, du skrev något härom dagen om stadsvapnet. Vi har faktiskt en gammal lyktstolpe med stadsvapnet precis utanför vårt hus på Garvarmyrvägen 5!
  Hälsar
  //Ulrica Wallin

  SvaraRadera
 2. Hej Ulrica!
  Vi får väl hoppas att Banverket städar före jubiléet. Någon annan kan väl knappas göra det med tanke på säkerhetsbestämmelserna.
  Du/ni hinner nog både åka tåg och se dem passera. Det finns gott om kombinationsmöjligheter under dagen.
  Skall titta på ditt stadsvapen.
  Hälsningar
  Gunnar

  SvaraRadera