2007-06-09

Karl XII:s ek


Den här bilden på Karl XII:s ek har jag fått av Jan A som också undrar var den står om den finns kvar?
Jodå, den finns kvar. Den är förklarad som naturminne och är försedd med en skylt med den innebörden.

Eken står alldeles intill gamla landsvägen mot Göteborg på högsta delen av Oxeskallebackarna. För att komma till Oxeskallebackarna kör man mot Gustafsberg och precis där vägen delar sig vid Lunnebräcka och man tar till höger för att komma till Gustafsberg, tar man istället och fortsätter uppför backarna rakt fram mot Holméns ridskola.

Men varför kallas den Karl XII:s ek? Jag brukar, måhända lite vanvördigt säga, att Karl XII passerade Uddevalla en gång medan han levde och då stannade han för att uträtta sina behov bakom den redan då resliga eken. Detta skall ha varit 1716.

Det finns för övrigt en annan Karl XII:s ek och den står strax intill järnvägsstationen i Dals Ed. Eller är den borta?
Jag vet faktiskt inte hur det ligger till med det så om någon vet vore jag tacksam för att få veta det. Överhuvudtaget finns det väl ingen svensk kung som är så mytomspunnen som just "Kalle dussin". Vid Glimmingen, öster om Uddevalla, finns Karl XII:s sten och den får jag återkomma till senare.
Oxeskallebackarna var dock redan i början av 1930-talet kända för en helt annan sak. De populära backtävlingarna för bilar och motorcyklar.
Man startade på Gustafsbergsvägen ungefär vid infarten till landbadet och körde uppför Oxeskallebackarna. Målet var vid Karl XII:s ek. Tävlingarna var oerhört populära och drog storpublik under flera år. Och jag tror att det var denna gamla tävlingsform som inspirerade BMK Uddevalla att pånytt arrangera backtävlingar i Uddevalla. Platsen blev Dynamitbacken på Bohusläns regementes övningsfält och givetvis kallades tävlingen för Dynamitloppet.//

2 kommentarer:

  1. Jag har fått lära mig att man på Karl XII:s likfärd, på väg från Norge vilade under denna ek.

    SvaraRadera
  2. Likfärden gick från Norge till Uddevalla längs dåtidens E 6:a. Från Uddevalla vidare mot Vänersborg, så det är inte troligt att man tog omvägen över Oxeskallebackarna.

    SvaraRadera