2007-06-07

Uddevalla Energi 150 år


I morgon, den 8 juni, fyller Uddevalla Energi 150 år. Samma datum 1857 beslutade stadsfullmäktige att tillsammans med Kampenhofs AB bygga ett gasverk i staden.

Det var så det började och Kampenhof AB som startade sin produktion av bomullsprodukter behövde gas till belysning i den blivande fabriksbyggnaden och föreslog staden att samtidigt bygga ett gatunät till belysning av de dittills väldigt mörka gatorna.

Staden fick 1859 104 gaslyktor som givetvis var en stor händelse för Uddevallaborna. En större folkmassa följde lykttändarna på deras första vandring genom staden.

Gasverket, som låg strax norr om fabriken, producerade sedan gas till stadsnätet och senare till hushållen ända fram till 1957. Omkring 1900 började staden producera elektricitet i den gamla mjölkvarnen vid Strömberget.

Lite anmärkningsvärt kan man tycka att på den här bilden från 1930-talet kan man se två personer i ljusa kläder. Det är de två mjölnarna som var anställda av Elektricitetsverket och som samtidigt som det producerades elektricitet så malde man fortfarande säd till mjöl i Strömbergets kvar.

Om detta och mycket mer kan man läsa i den jubileumsbok som Uddevalla Energi beställt till jubileet. För den lokalhistoriskt intresserade finns det mycket att läsa i boken som presenteras på själva födelsedagen. Den kan varmt rekommenderas.//

Läs också mer på www.uddevallaenergi.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar