2007-06-28

Skeppsvikens hopptorn

Det utlovade nya hopptornet i Skeppsviken går nu mot sin fullbordan. Det har tillkommit bl a genom att Uddevallabon Gunnart Thorpert donerat pengar till bygget.


Precis på den här platsen fanns det redan på 1930-talet ett dylikt hopptorn.

Jan Aronsson har skickat mig den här bilden där man ser det gamla hopptornet. Längre bort ser man också det stora trähopptornet som fanns då jag var ung. Om jag minns rätt så var det 12 meter högst upp och därifrån var det inte många som vågade hoppa eller dyka. Nivån under var nio meter och så fanns det en tremeterstrampolin strax intill.//

2 kommentarer:

 1. Roligt att se hur Skeppsvikens badplats restaureras. Det gamla hopptornet ("12:an") vågade jag mig aldrig på. Var annars mycket och hoppade från det som nu återställts tillsammans med kompisarna i början av 1950-talet. "12:an" blev vi varnade för av bl. a Sanfrid Söderkvist (gamle polisen på sin tid). Man sade att det var livsfarligt att hoppa därifrån, för att man sjönk så djupt ner och det sades finnas berghålor med strömt vatten som kunde göra att man drogs med in under berget. Vi avstod!
  Vet ju inte om det var sant, men det sades att det försvunnit personer där.
  Har du hört något om detta?
  Kanske var det en skröna.
  Vi hoppade mest från tornet på Svenskholmarna. Mitt första hopp från "tian" där var inte så lyckat. Tog vatten med armarna utsträckta i 90 graders vinkel från kroppen. Kan försäkra att det gjorde ont.

  SvaraRadera
 2. Hej Rolf!
  Ja det händer en del runt Skeppsviken och Strandpromenaden nu. Jag har faktiskt aldrig hört om berghålor mm men jag kan gott tänka mig att det gott sådana rykten. Jag tyckte själv att det var ganska otäckt vid det stora hopptornet. Det låg liksom mot det okända på utsidan av Hästepallarne.
  Jag kommer också ihåg Sanfrid Söderqvist när han höll på att stila sig från tian på Svenskholmarna.

  SvaraRadera