2007-06-22

VM-fest på Glimmingen kommande helg


Nästa helg, den 30 juni och 1 juli, är det dags för en ny VM-deltävling i motocross på Glimmingen i Uddevalla, Uddevalla Grand Prix of Sweden. Det missar jag inte gärna.

Första gången jag såg på motocross var på min pappas axlar då Bohusläns Motorklubb arrangerade sina tävlingar på Kasen. I efterhand har jag lokaliserat platsen till Kurverödsområdet. Det var i början av 1950-talet.

Några år senare flyttade klubben sin tävlingsmotocross till Kuröd, närmare bestämt vid Skalbankarna där. Där kördes flera SM- och VM-deltävlingar på ett underlag av snäckskal och det gillade förarna. Givetvis var jag även på Kuröd och tittade på tävlingarna. Där var förare som engelsmannen Leslie Archer, Sten "Storken" Lundin, Bill Nilsson, Kalle Sörping och Helge Brinkeback.

Sedan har det bara rullat på. Jag kan ha missat någon VM-deltävling på Glimmingen men i vart fall inte på senare år. Den helgen är kryssad i min kalender och ingenting kan rubba på det.

Trots avsaknaden av framgångsrika svenska motocrossherrar kommer det storpublik till detta arrangemang år efter år. Stor del i detta har förstås den arrangerande klubben BMK Uddevalla. Utan ett superproffsigt arrangemang vore snart Sverige utan en VM-deltävling. På Glimmingens motorstadion kunde man ifjol se norska, estländska och en rad andra nationsflaggor i publikhavet.

Förra året tog motocrossvärldens främste förare genom tiderna Stefan Everts ett storstilat adjö till den svenska publiken genom att vinna båda heaten på Glimmingen och därmed säkra sitt 10 VM-guld. Stefans pappa, Harry Everts, tampades på sin tid med Uddevallas egen motocrossvärldsmästare Håkan Andersson. Harry Everts tog fyra VM-guld och sonen Stefan gjorde redan som barn flera resor till Uddevalla, första gången var 1977.

Trots detta jättearrangemang har medias intresse för motocrossen minskat genom åren. Det är minsann inte lätt att följa med i VM-cirkusen. Tidigare sändes deltävlingarna i Eurosport men sedan i fjol är sändningarna flyttade till Eurosport 2, som väl inte många har? I vart fall inte jag.
Uddevalla Grand Prix of Sweden nästa helg är årets nionde deltävling. Man har hittills kört i Belgien, Spanien, Portugal, Italien, Tyskland, Japan, Frankrike och Bulgarien nu senast den 17 juni. Efter Uddevalla återstår Italien, Tjeckien, Belgien, England och Holland.
Årets suverän Joshua Coppins.

De olika motocrossklasserna är heller inte att känna igen nu för tiden. Förr körde man i 125-, 250- och 500-kubiklasserna. Idag är det MX1 och MX2 där den förstnämnda är huvudklassen.
Sedan Stefan Everts slutade har i år Nya Zeeländaren Joshua Coppins klivit fram. Han leder VM-tabellen med 368 poäng före Belgaren Steve Ramon med 271 poäng och Italienaren Phillippaerts och Fransmannen Sebastien Pourcel båda med 222 poäng.
Av 16 körda tävlingsheat i år har Coppins vunnit hela nio. Endast i Japan saknar han placering. Det är således en Nya Zeeländare med guldvittring som kommer till Uddevalla nästa helg för att ta ytterligare två heatsegrar.

I MX2 heter favoriten Antonio Cairoli, Italien, och han är ännu överlägsnare än Coppins. Av likaledes 16 körda tävlingsheat har Cairoli vunnit hela 14. Han leder därmed VM-tabellen i total överlägsenhet före Christoph Pourcel, Frankrike och Wyatt Avis, Sydafrika.
Elin Mann på Glimmingen ifjol.Och precis som i fjol körs det en World Cup-deltävling för damer där Uddevallas egen Elin Mann är det stora svenska hoppet. Elin blev svensk mästare ifjol och leder även i år SM-serien. Däremot var hon inte nöjd efter den första World Cup-deltävlingen i tyska Teutschenthal. Hennes placeringar blev sexa och nia i de båda heaten. En revanschsugen Elin är att vänta kommande helg.
Vi ses på Glimmingen på lördag-söndag!//

1 kommentar:

  1. Bill Nilsson var världsmästare i motocross under några år på 50-talet. Kommer ihåg Kalle "Sörping" Karlsson som tävlade för Finspång, laget hette på den tiden Vallonerna, och han vann faktiskt över Bill Nilsson vid något tillfälle under den aktuella tidsperioden.

    SvaraRadera