2007-06-15

Pater Noster snart tillbaka på Hamneskär


Idag har jag återsett fyren Pater Noster på Arendal i Göteborg. Fyren är nästan ihopmonterad efter en otrolig seglats. Det var några hundratal inbjudna gäster till den "fyrförfest" som hölls i Pharmadule Emtungas fabrikslokaler idag.

Men vi börjar från början. Så här såg det ut den 30 juli 2002. Fyren Pater Noster lyfts bort från Hamneskär där den stått sedan 1868. Vi som hade förmånen att vara delaktiga i detta projektet hyste en djup beundran för dem som hede byggt fyren. Hur i all världen gick det till? Det påstås att själva hopmonteringen av denna Heidenstamfyr gick på bara några veckor.


Bohusläns museum fick 1978 ta över ansvaret för fyren som hade släckts 1975. Och nu lyftes den 137 ton tunga och 32 meter höga fyren i sin helhet över till en pråm och transporterades vidare till Rönnäng där den lyftes iland för reparation.

Det skulle snart visa sig att den gamla fyren i stort sett endast hölls ihop av målarfärgen. Vi som hade varit uppe i fyren tänkte nog mer än en gång att hade vi vetat.......

Det påbörjade projektet hade för avsikt att rostskyddsbehandla fyren på kajen i Rönnäng och sedan segla ut den på plats igen. Därav blev nu intet. Istället beslutades det att fyrdelarna skulle föras till Uddevalla hamn och förvaras där i väntan på att restaurering skulle påbörjas.


Mars 2003.

Här är Pater Noster på Sörvik i Uddevalla hamn. Ett enormt plockepinn kan man se.


Luften gick i princip ur projektet i och med detta. Det gjordes några tappra försök att intressera olika yrkesutbildningar för att ta på sig uppgiften att restaurera fyrdelarna.


Det gjordes en utställning där Pater Nosters lanternin placerades utanför Bohusläns museums entré. Syftet var att väcka intresse för fyren och detta var det enda synliga beviset för att den fanns i Uddevalla.

Museets byggnadsantikvarie Lars Rydbom hade haft den antikvariska kontrollen i projektet och han medverkade i ett radioprogram i P 1.
Detta hörde någon i ledande ställning i verkstadsföretaget Emtunga. Företaget var i själva verket ute och letade efter ett lämpligt projekt att marknadsföra sig med. Emtunga tog kontakt och plöstligt stod Bohusläns museum med en sponsor som var beredd att stå för huvuddelen av de kostnader som skulle till för att få fyren tillbaka till Hamneskär igen.
Det har hänt otroligt mycket under resans gång och det kommer att beskivas i den bok som Bohusläns museum kommer att ge ut till hösten.
Den 26 juni kommer Pater Noster att lyftas över till en pråm och sedan ge sig ut på en riktig uppvisningsturné. Den 27-28 juni kommer den att ligga utanför Göteborgsoperan. och den 29 juli - 1 juli i Marstrand. Sedan bär det iväg till Rönnäng där förberedelserna för transporten till Hamneskär vidtar.
Om vädret tillåter kommer själva återplaceringen att äga rum den 4 juli. SMHI kommer att leverera specialprognoser för att definitivt kunna välja rätt dag för det hela.
Och det måste vara kav lugnt vågar jag påstå. När Pater Noster lyftes från Hamneskär var det det och man sa allmänt att det hade inte gått annars. På morgonen var det lågvatten och därför gick det inte att gå intill Hamneskär. Efter två timmar hade vattnet emellertid stigit så att det gick bra.
För mig, som f d yrkesofficer, var det emellertid en liten detalj som gjorde ett i det närmaste chockartat intryck på mig. Det danska företaget som ägde Samson, den stora lyftkranen, hade köpt CD-skivor med ryska sjökort över Marstrandsfjorden! Dessa var enligt danskarna bättre än våra egna.
Jag har vid ett flertal tillfällen deltagit i s k ubåtsjakt. Jag har legat och spejat ut över vattnet med min kpist och egentligen aldrig trott på pratet om ryska ubåtar i våra svenska farvatten. Nu måste jag emellertid revidera den uppfattningen.//

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar