2007-06-10

Meningslös skadegörelse


Uttrycket "Det var bättre förr" äger inte alltid någon sanning.

Den 5 april 1827 skrev Uddewalla Weckoblad:

"Den 28:e förlidne månad, kl ½ till 10 om aftonen, blevo på åtskilliga ställen här i staden fönsterrutor från gatan inslagne. Våldsverkarna, 2 till 3 ynglingar, boende här i staden lärer vara kända. Det är med skäl, och med avseende på framtida säkerhet och hägn för dylika illgärningar inom Staden, man önskar att dessa befordras till välförtjänt näpst".
Vad är skillnaden mot idag? Inte så stor egentligen. Vid min promenad genom staden idag kunde jag konstatera att Uddevalla Näringslivs skyltskåp intill Thordénmonumentet vid Kampenhof var demolerat. Glasrutan låg i småbitar på marken.

Och strax intill hade någon rivit loss månadsprogrammet som satt på en av de stora Strandpromenadskyltarna.
Borta vid Willys hade någon vridit loss Metros tidningsställ ur marken.
Detta var det som låg i min väg genom staden. Hade jag letat efter mer skadegörelse hade jag säkert lyckats finna den.
Mycket av detta görs antagligen av enstaka berusade ungdomar. Men vad som skrämmer mig är att så många unga fyllerister dräller omkring på stan nattetid. Jag har några gånger om året anledning att gå genom staden på efternatten (museets personalfester). De syner man då ser utanför krogarna är inte roliga. Berusade ungdomar raglar omkring med öl- och spritflaskor i händerna. Detta är ett tilltagande samhällsproblem och det oroar mig.//

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar