2007-06-16

Petersonska huset


Det Petersonska huset i Södra hamnen är ett av Uddevallas vackraste och kanske det huset som jag får mest frågor om. Särskilt personalen på Bohusläns museums restaurang Kajkanten får också många frågor om huset. Det kanske inte är så konstigt eftersom man har gott om tid att titta på det när man fikar eller äter lunch på restaurangen.

Kärt barn har många namn brukar det heta men jag föredrar att kalla det efter John Peterson som lät bygga huset 1902-1904. Huset ritades av den kände Uddevallafödde arkitekten Eugen Thorburn och byggmästare var Axel Wilhelm Stening. Hans efternamn tycker jag är väldigt rätt med tanke på detta stenhus. Stening byggde för övrigt badhuset några år senare.
Man måste säga att John Peterson var en märklig man, en riktig pionjär. För Uddevallaborna var han "Peterson på Baan" syftandes på repslagarbanan i Södra hamnen som han drev. Peterson föddes 1834 (koleraåret) i Ljungs socken och gav sig i äventyrlig undomslusta över till USA i sin ungdom. Där blev han kvar i femton år. Han upplevde något mycket märkligt då han med egna ögon fick se olja som bokstavligen vällde upp ur marken. Han förstod att detta var framtiden.

Han återvände till Sverige och gifte sig i Uddevalla med repslagaränkan Johanna Nihlströms dotter Helena. Paret fick två söner. Det blev naturligt att Peterson tog över repslageriet och drev det vidare. Men vad han gick och funderade på var oljan. Med sina utmärkta språkkunskaper hade han lätt för att få kontakt med oljeföretagen i USA och han startade därför import av olja. Därmed blev han en av Sveriges allra första oljeimportörer.

1884 fick han tillstånd att lagra eldfarliga oljor vid Lövåsberget. Oljan kom i trätunnor som handgripligen fick transporteras i land en och en. Senare byggdes en slags luftburen järnväg som lutade svagt och på så sätt kunde oljefartygen hissa upp oljetunnorna till järnvägen och sedan putta till dem och de rullade på detta sättet bortemot femhundra meter till oljedepån.

Han utvecklade företaget vidare och 1896 byggde han de första oljecisternerna. Petersons oljeimport är utan tvekan grunden till att Uddevalla alltsedan dess har en oljeindustri. Det har varit olika företag men just nu är det Exxon Mobil som driver sin smörjoljefabrik (den enda i Norden) vid och i Lövåsberget.
Peterson hade tidigare byggt Windingsborg strax intill. Det ligger alldeles söder om simhallen. Och precis bakom det Petersonska huset låg sedan länge manbyggnaden på gården Walkesborg.
John Peterson hade många järn i elden. Han var förvaltande direktör för Gustafsbergs barnhus 1894-1905. För egna medel lät han då bygga strandpromenaden mellan Gustafsberg och Lindesnäs.
Han var landstingsledamot 1895-1904 och ledamot av Uddevalla stadsfullmäktige i 39 år mellan 1869 och 1908.
John Peterson avled i april 1912 och i bouppteckningen som blev klar i augusti samma år var behållningen i dödsboet 583 449 kr 40 öre. Enligt SCB:s prislathund motsvarar det i dagens penningvärde drygt 21 miljoner SEK.

Slaktaren Karl Adolf Ryberg köpte huset 1915 och familjen Ryberg ägde det ända fram till 1982 och därför kallar en del äldre Uddevallabor huset för Rybergska huset. Där har senare varit lokaler för Gatukontoret och Advokatfirman Hammar höll till där i flera år. I dag är det bostadshus med bostadsrätter.

Det finns en historia om huset som ihärdigt har bitit sig fast genom åren.

Husets koppartak var väldigt värdefullt. Det var svårt att få tag i koppar och det påstås att tyska intressenter ville köpa koppartaket under första världskriget. Belopp som 40 000 SEK har nämnts ( 1,4 milj SEK i dagens penningvärde enligt SCB) men det lär vi aldrig få veta.

Vad som däremot slår mig nu är att kopparen åter är ytterst åtråvärd ( åskledare, stuprännor ja till och med dörrhandtagen i huset där jag bor har stulits) och kanske skall bostadsrättsföreningen i Petersonska huset därför ha korpgluggarna öppna?//

2 kommentarer:

  1. Detta är verkligen ett vackert hus, men jag har alltid tyckt att det lutar lite. Är det en sättning, för det är väl lera under grunden?

    SvaraRadera
  2. Hej Rolf!

    Ja, jag tycker också att det lutar då jag tittar på det. Jag skall höra med någon av dem som bor där om de själva upplever det så.

    SvaraRadera