2012-05-31

NU-sjukvården skall bedriva hotellverksamhet på NÄL

Det var i mitten på 2000-talet som juristen Sten Axelsson kom in från Skövde med ett Höganäskrus i livremmen fyllt av löften och att fick han bara genomdriva förändringar skulle NU-sjukvården bli ledande i Sverige. Dessutom, fick han gör jobbet på sitt sätt, skulle han "skicka tillbaka 60-70 miljoner kronor till regionen".

Den nya organisationen kallades Vård 2010. Kritikerna sade att Vård 2010 saknade verklighetsförankring. Nya trogna personer anställdes, kritiska chefer fick gå och debattklimatet i NU-sjukvården sänktes till nuvarande bottennotering. Många dolda agendor gjordes upp och löften om bevarad verksamhet bröts som träd på ett kalhygge. NU-ledningen startade en hetsjakt på kritiker med annonser i tidningar, på olika föreläsningar och debattartiklar där chefer senare bad personer om ursäkt för att de skrivit under artiklar författade av ledningen med motiveringen "det gick lite fort…". Saken var att man helt enkelt måste skriva under om man skulle haft jobbet kvar.

NU-sjukvården blev en tyst och rädd organisation med extremt dåliga arbetsmiljö, läkarflykt och visionslöshet. Vi fick det kaos som idag råder. Idag är NÄL och akutmottagningen i Borås de sämsta akutmottagningarna i Sverige om man ser till väntetid (ett medel på över fyra timmar - för akut vård).

Nu har NU-sjukvården gett ut ett extranummer av personaltidningen NU-läget där nya förändringar beskrivs bara 1,5 år efter "den mest genomtänka omorganisationen i Sverige - Vård 2010". Det genomgående temat är att spara pengar. En rubrik är "Nya tider kräver nya system i vården". Det är nästan en kopia av det mantra Sten Axelsson hade för Vård 2010. Men förutsättningarna för vården har inte ändrat sig på 1,5 år. Att vi blir äldre har alla vetat om sedan 20 år tillbaka och det var just en kritik mot Vård 2010 att det inte är eller var anpassat till vården, utan till den politiska huggsexa om sjukhusen som lokalpolitiker i regionkostym bedrev efter bildandet av Västra Götalandsregionen. Nu fortsätter huggsexan med brutna löften och dolda agendor. I nästa steg förlorar Dalsland all sjukhusvård. Denna flyttas till NÄL i landskapet Västergötland som idag har alla akutsjukhus i regionen (Kungälv räknas till Göteborgsvården). Det är demokrati á la Västra Götalandsregionen.

Sverige har minst antal vårdplatser i Europa/ OECD och detta gör att äldre patienter skrivs ut för tidigt - bara för att komma tillbaka efter några dagar. NU-sjukvården har med Vård 2010 i princip halverat vårdplatserna på Uddevalla sjukhus (45%) och dragit ner med c:a 100 på NÄL (20%). Samtidigt skyller NU-ledningen på kommuner att de ej tar hand om patienterna. Men enligt lag får inte kommuner anställa läkare och de får ej bedriva vård. Dessutom betalar kommunerna för "klinikfärdiga patienter", så detta är en ren inkomst affärsmässigt för regionen. Men nu har man en lösning på gång enligt tidningen NU-läget. NU sjukvården skall öppna ett hotell på NÄL. Det är till för patienter som kan kissa, men är i behov av vissa vårdinsatser. OK, vad är skillnaden? Är det inte så att hotellverksamheten blir det främsta exemplet på hur extremt dåligt förankrat Vård 2010 är i verkligheten och att kritikerna fick rätt. Men vad värre är - NU-ledningen verkar inte förstå detta.

Sverige har också en av de kortaste vårdtiderna i Europa / OECD. Det hindrar dock inte NU-ledningen om att utan reflektion över verkligheten mana på att korta vårdtiderna bland annat inom psykiatrivården för äldre. Motiveringar är  "att betalningsansvaret överförs till kommunerna först efter 30 dagar". Tankegången må vara logiskt i ett system där man vårdar en budget - men hur är det i en vård där man vårdar en patient?

Men, även om minnet är kort. Vård 2010 skulle vara den fantastiska organisation som skulle ge en fantastisk vård med ekonomin i balans för framtiden? Om inte Vård 2010 blev fantastiskt - varför fortsätter man att arbeta på samma sätt och med t.ex. samma princip för rekrytering av chefer. De få som är kvar sedan Vård 2010 får allt fler områden under sig. Må vara att inga läkare (de som är kvar efter flykten)  vill vara chefer i en organisation typ NU-sjukvården men följden blir som alltid i dessa suboptimalt fungerande organisationer att underlaget för nyrekryteringar sjunker till en så låg nivå att ledarkompetensen kan ifrågasättas. Vem skall då rädda NU-sjukvården? Har vi passerat "point of no return"?

Nu skall regionen höja skatten och detta ger en inkomstökning på 750 miljoner. Samtidigt, om man tittar på Västra Götalandsregionens budget på c:a 46 miljarder, kostar fullmäktige med 149 delegater och central administration sammanlagt c:a 7 miljarder per år. Är det inte dags att mot bakgrund av det magra utfallet av Vård 2010 ifrågasätta om ledningen i fullmäktige och central administration alls bidrar till effektiviseringen av vården? En halvering av fullmäktige och administration skulle ge ett årligt tillskott till vården på 3,5 miljarder årligen. Tittar vi bara på Sten Axelssons nya jobb, Regionservice, omsätter den cirka 3 miljarder. Här kan man säkert finna centralt administrativt väldigt onödiga delar. Visst skulle vissa politiker bli utan lön och pension, men det är kanske ett väldigt väl investerat pris vi får ta för att förbättra vården. På sikt kanske man kan spara ännu mer .....

Det skulle räcka till många hotell för våra sjuka äldre.

17 kommentarer:

 1. Tack, från en utkörd personal på NÄL-akuten.

  Varför lyssnar man inte på våra skrik. Vi känner av att vi ligger väldigt efter andra akuter.

  .. och snart är det sommar igen med ännu värre brist än förr. Man har i samma nummer lyft fram att det är personal som kostar.

  NU sjukvården har ett underskott på 100 miljoner - vad är det mot politikernas budget på 3500 miljoner. Med 4 politiker kan man spara in 100 miljoner om man delar rakt av.

  Helst - stäng VG region - det kan OMÖJLIGT bli sämre !!!!

  Ännu en gång tack !!!

  SvaraRadera
 2. Mycket bra text Gunnar.Tack för att du engagerar dig.Vi är många som är på din sida.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är det väl knappast Gunnar själv som författat texten?

   Radera
 3. mycket tacksam över att du bringar ljus och klarhet över denna otroligt misskötta organisation som ger blanka f*n i "dom på golvet" och kör över dom med ännu mer obekväm arbetstid, mindre personalastyrkor och på detta ännu en gigantisk flytt av ortopedin. nu har ortoped-chefen sagt upp sig och akutverksamhetens chef Hans Svensson blivit headhuntad till ett bättre jobb. själv planerar jag nogrannt min flykt ifrån denna fallande organisation, för de har helt enkelt blivit för mkt. /"golvpersonal på akuten"

  SvaraRadera
 4. Ja, Gunnar. Precis hemkommen från ännu en helvetesdag i NU-sjukvården. Jag och många har slutat bry sig om hur det går för vården och man känner ibland att man kunde - om chefer och politiker förstod - kunde göra så mycket mer. Men vi har slutat bry oss och nu får vi ta energi från oss själva för att vårda patienterna. De är tacksamma, men vad händer när min energi tar slut. Javisst - jag går in i väggen eller flyttar - men vad händer med patienterna. Det vet ledningen att de kan lita på, men - ett tips - försök ta reda på hur många läkare som slutat bara under de sista veckorna ..... och fråga varför. Det är inte kris i NU-sjukvården, inte kaos eller katastrof .... det är lugnet före stormen => the big bang. Därför var tidningen NU-läget ett sådant hemskt slag i käften på personalen. Att det inte var bra i ledningen under Axelsson vet vi, men nuvarnde chefen läser åtminstone bibel den pingsvän han är. Och står det inte där någonstans att man skall ej göra mot sin nästa det man INTE vill att den nästa skall göra mot mig. Det budordet - för det är väl ett budord - verkar gått ledningen helt förbi - eller så har de en egen sjukförsäkring på Carlanderska i Göteborg. Det har säkert VG regions ledning - kan inte någon journalist kolla upp det? Jag har hört flera kollegor (sköterskor) som jobbat där som säger att så är fallet - eller om det var någon annan privatklinik. Det är ju hemskt !

  SvaraRadera
 5. Privatisera eländet..det är den enda utvägen just nu. Men detta får man inte säga i DDR Sverige..för alla skall ha det lika dåligt. Det är väldigt enkelt. Politiker har ingen aning om hur man styr och organiserar såna här stora organistationer. Ett privat företag hade aldrig accepterat sådana här resultat utan effektiviserat på rätt ställen. Nu börjar gnällspikarna muttra och tänka jaaa..carema bla bla bla... Ja, det är inte bra men det är bara de dåliga exemplen vi får höra om i media..aldrig de bra. Det är klart att privata företag skall få tjäna pengar och de som äger det blir lite mer förmögna än gemene man. Big deal! Om man nu i 30 års tid inte fått någon ordning på något tycker jag att det är dags för ett privat alternativ..det kan omöjligtvis bli sämre eller?

  SvaraRadera
 6. Mike
  Problemet är större än så...

  Först vill jag säga att INGENTING kan vara värre än VG regionen. När Carina Å (S) tillträdde sade hon att hon trodde Vård2010 fungerade. Elwing (kommunalråd C i Uddevalla) säger att han känner sig lurad. Lurad av vem? Är han tillsatt för att tycka andra tycker?????

  Så till privat och offentlig vård. Faktiskt skall vi vara stolta över vår vård och befolkningen är det. Det man inte skall vara stolt över är de som styr vården. Idag skall allt ersättas av IT. Människor blir äldre och det botar vi med hotel och att anhöriga tar över, trots att vi betalt / betalar skatt.

  Jag kan fortsätta, men lyssna på det Gunnar skriver.....

  Underskottet i NU-sjukvården är 100 miljoner och det kommer skapa ännu mer kris.

  Budgeten för VG-region centralt (=ej vård) är 7000 miljoner = 1,3% av den centrala budgeten !!!!!!!!!!!!

  Jag köper helt Gs resonemang att vi räddar vården genom att den centrala adm + politiker betalar detta.

  Ty - vad har de bidragit med förutom KAOS ?????

  Och det är inte bara i Uddevalla det är kaos. Se Sahlgrenska, Skövde och Dalsland.....

  SvaraRadera
 7. Förtydligande i förra mail

  Dvs 100 mille är 1,3 % av vad politiker och byråkrater förbrukar - de som trodde allt var löst = ex Elwing och Åström

  Alltså - egentligen skäms jag för att skriva dessa självklarheter.

  Det är självklart att ett system som styrs av statliga lagar och myndightere inte skall styras av kommunalpolitiker i regionkostym

  Låt oss se till att övergången till regioner blir nådastöten för landsting/ regioner som valbar nivå.

  .. eller för att vara tydlig - vet du ej vem som företräder dig på fullmäktige i "regionhuvudstaden" Vänersborg .... då lider du förmodligen inte heller av att hon eller han ej längre får lön från samhället utan tjänar det som en normal medborgare.

  SvaraRadera
 8. Jag hörde en väldigt intressant diskussion mellan vice ordf (sa han) i Socialnämden. Han var Socialdemokrat och det var i helgen. Den som pratade var helt tydligt VÄLDIGT insatt och S sade att "har du tittat på Uddevalla - är det tomt" - och nu vet vi att det har minskat med 45% - och för att kompensera behöver man öppna ett hotell.

  Helt sjukt hur den kommunala politiken sänker sig att ge Bohuslän en sämre vård för att Älvsborg med Gert Inge skall få sitt.

  SJUKT !!!


  Politikerna i Uddevalla har varit slöa, men det är inget av vad de på Bohusbänken varit.

  Kan någon ge namnen - jag vet bara Engdahl (S), Elwing (C) och Jonäng (C)

  Vilka mer har förstört vården i Bohuslän?

  SvaraRadera
 9. Lycka till med att hitta Bohuslänspolitiker som hade ansvaret för att det blev som det blev. Det bästa exemplet på en politiker som haft "visioner" och som konsekvent hävdat att Uddevalla sjukhus inte behövs som akutsjukhus och med emfas hävdat att Uddevalla sjukhus ändå är det bästa sjukhuset som bara kan bli bättre genom att all akutsjukvård överförs till NÄL är KARIN ENGDAHL, socialdemokrat. Hon hävdar fortfarande att Uddevalla sjukhus är det bästa av sjukhus och att allt har blivit så bra, så bra även efter genomförande av vård 2010!!
  Med sådana politiker behöver vi inte oroa oss för framtiden och vi behöver inte som vare sig personal eller patienter oroa oss för att det är en katastrofal sjukvård som möter oss nu och i framtiden.
  Allt blir så bra bara vi röstar på henne och socilademokraterna. Gert-Inge har ett språkrör för att lura oss att tro att vi har den bästa sjukvården i Uddevalla. Så det så!

  SvaraRadera
 10. Jag hörde också den diskussion mellan en person och vice ordf i Socialnämden i Uddevalla som påstod att Uddevalla kommun ej hämtade hem sina patienter = det var hans fel att det var kaos i NU-sjukvården. OK, vem företräder vem här nu - han vill ju ha fortsatt lön = han försvarar sitt parti. Men han visste allt om vård, ty han jobbade minsann 1 vecka per år i vården - annars var han byggnadsarbetare. Men att försvara kaoset i vården - det kunde han och det var inte S fel trots att de suttit vid makten hela tiden i VG region. Onej, och det var full på Uddevalla sjukhus ... han visste även om han aldrig jobbat där och än mindre visste han att hälften av alla sängar är borta.

  Konstigt att det aldrig är den som sitter vid makten som har fel och lika konstigt att företrädare för en kommun försvarar en sådan enorm försämring av vården som S i Uddevalla och Bohuslän gjort. Att alla akutsjukhus ligger i Västergötland talar ju sitt eget språk.

  Kan bara sammanfattas i makalöst hur inkompetens och arrogans får styra. Naturligtvis är det omöjligt att förändra något om kommunen och regionen vägrar inse det kaos som råder.

  Så vad göra?

  SvaraRadera
 11. Otroligt bra beskrivet,
  Länkade till min facebooksida.
  Här inte så många vänner där, men den lär sprida sig

  SvaraRadera
 12. Lae i Nordtorp2012-06-01 13:25

  Som vanligt Gunnar. Det hade jag inte skrivit bättre själv. Tur att någon uppmärksammar situationen. För vilka politiker förstår framtidsvyn med allt äldre och fortsatt åldrande befolkning?

  SvaraRadera
 13. Det där extranumret låg i fikarummet härom dan. När jag läste den förstod jag ingenting.
  Största kostnaden är personalen...ok, jag kan köpa det.
  Den måste minska för att minska kostnaderna och få budgeten i balans... hmmm, ok minska största kostnaden ska ge mer pengar över...ok.
  Öka mottagningar och operationer...VA??? Hur då, vi ska ju minska på personal.
  Här börjar jag undra de som skrivit detta har läst det själva och insett motsättningen.

  Vi har nu ett anställningsstopp, med undantag för avdelningar som nyttjar bemanningsföretag. Jag kan möjligtvis förstå det för personal som är utbytbar mellan avdelningar, ex. undersköterskor och sjuksköterskor, men hur fungerar det med personal med specialistkompetens? Hur funkar det med avdelningar som inte är direkt vårdande, t. ex. röntgen och laboratorier? Du sätter inte en "överbliven" röntgenassistent på en medicinavdelning som undersköterska, du sätter den inte heller på ett laboratorium som BMA. Dessutom, du sätter inte en BMA från kemlab som BMA på fyslab. Förutom att det är helt fel kompetenser så är det slöseri med kunskap.
  Kan dessutom berätta att kemlab firade av 6 st. 60-åringar häromveckan. de försvinner från lab inom ett par år, 2 st nattpersonal pensioneras i år och måste täckas av dagpersonal. Fler pensioneras nästa år. En BMA direkt från skolan kan ta upp till 2 år att lära upp ordentligt på lab, beroende på specialkompetens.

  Dessutom, en läkare på akuten ger ingen diagnos utan att först få ett provsvar från lab.

  SvaraRadera
 14. Och 2 år för att få en ny personal är kort tid.

  Man skall nu ersätta hyrläkare men .... ingenting. Det är en debatt initierad i Norrland som SKL hakat på. Problemet är bara att sdessa verkligen fyller hål i schemat - men det värsta är att det tar ungefär 20 år att utbilda en överläkare (=självständig läkare).

  Man skulle börjat 1992 ! Men då skulle man spara och ungefär från den tiden rasade vården i Sverige - men ingenstans har inkompetensen fått så fritt spelrum som i NU-sjukvården. Men nu lämnar råttorna det sjunkande skeppet. I och med Peter Larssons avhopp finns bara ett fåtal kvar från Sten Axelsson bärsärkagång-gäng !!!

  SvaraRadera
 15. NÄL... denna Trollhättestyrda vansinneskarusell trotsar allt förnuft, och spränger alla ekonomiska ramar.

  Jag aktar inte för rov att hämndlystet njuta av kollapsade Saab Automobiles hädanfärd. Där kan inte ens NÄL rädda den dödsdömde delinkventen. Svinhuggg går igen, heter det. Nu får de provinsiellt övermaga västgötarna känna på hur det är att bita i det sura äpplet, inte en dag för tidigt.

  Trollhättan symboliserar socialistisk övergreppspolitik mot övriga västsverige-kommuner. Lägg ned Västra Götaland som region, och återgå till de tidigare indelningarna. Gbg o Bohus län, Skaraborgs och Älvsborgs län. Jämför gärna med Halland, som klokt stannade utanför, och idag är ett välmående län, till skillnad mot VG-hybriden.

  SvaraRadera
 16. Nicklas Attefjord2012-06-08 09:31

  Jag skulle gärna vilja att du utvecklar resonemanget med vårdtider. På vilket sätt gynnar det en färdigbehandlad patient att tvingas vara kvar 30 dagar på ett sjukhus?

  Att människor med psykiskt sjukdom inte likställs med de somatisk sjukdom är inget annat en en skam, Framför allt är det ett underbetyg för den kommunala omsorgen. Därför tycker jag det är bra att NU-sjukvården nu jobbar för korta denna väntetid.

  SvaraRadera