2012-05-24

Många döda talgoxar var tidningsbluff

Jag tyckte ifjol då Bohusläningen startade "sin" webbkamera i fågelholken att det var en lysande idé och följde med stort intresse det som hände i boet. Jag undrade ibland var någonstans fågelholken var belägen. Kanske inte så långt från Bohusläningens hus på Norra Drottninggatan, kanske på Kålgårdsberget?

Därför var det intressant när tidningen följde upp fjolårets Kvittersuccé med en ny webbkamera, kanske i samma fågelholk. Årets version inleddes dock med ett alldeles för långt reklaminslag och sedan låg inte sändningen från webbkameran i fågelholken ute särskilt lång tid. Så därför falnade mitt intresse för det hela. Så plötsligt häromdagen fick vi veta att talgoxen hade dött, vad tråkigt!

Men nu visar det sig att det är många talgoxar runt om i landet som dött och dessutom samtidigt.
 Här är några av tidningarna som haft webbkameror i fågelholkar och där talgoxarna har dött.

Det visar sig alltså att det hela var ett brett upplagt geschäft, gemensamt för många tidningar, med en enda fågelholk. Många läsare har skrivit engagerade kommentarer till livet i fågelholken i "sin" lokaltidning.

Bluffen avslöjades då talgoxen plötsligt dog och tidningarna fick gå ut med rubriker som "Sorg i holken - talgoxen död".

De som engagerat sig i livet i holken måtte nu känna sig grundlurade. Så synd då själva idén var genialisk.

I en kommentar till Sveriges Radio Väst säger medieforskaren Ulrica Hedman att det är synd att lokaltidningarna inte varit tydliga med att de delar holk med andra.

- Det är lite synd, då missar lokaltidningen chansen att vara lokal. och det är det som lokaltidningen egentligen är riktigt bra på, säger hon.

Det hela skulle platsa i bloggen "Dagens lokaltidningsbesvikelse"  //

7 kommentarer:

 1. Inte kan det vara lågt förtroende för "journalister" Det säger dom själva!

  http://www.google.se/url?sa=t&rct=j&q=f%C3%B6rtroendet%20f%C3%B6r%20journalister&source=web&cd=5&sqi=2&ved=0CFQQFjAE&url=http%3A%2F%2Favpixlat.info%2F2012%2F03%2F22%2Fjournalist-beklagar-sig-over-yrkesgruppens-laga-fortroende%2F&ei=Htm-T9_VL6bP4QS-2oy2CQ&usg=AFQjCNF3sfosiSkFnQGehBxEbGLCAJrI_g

  SvaraRadera
 2. Jaha, så lätt förbrukar man sina läsares förtroende! Botten Bohusläningen!

  SvaraRadera
 3. Dags för Ingalill Sundhage att göra en pudel. Eller kanske en talgoxe?

  SvaraRadera
 4. Jag rekomenderade mina barnbarn att följa utvecklingen i holken. Jag försökte med att lyssna på ljuden var holken fannas. Så, även jag känner mig lurad. Ingen bra jonalistik, förtroendet är mycket lågt. Kanske är det så som mman lärde sig som barn. MAJ MAJ MÅNE JAG KAN LURA DIG TILL SKÅNE

  SvaraRadera
 5. Och som vanligt kommer kommer Bohusläningen att försöka tiga ihjäl fadäsen. Bra Gunnar att du uppmärksammade detta!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tidningsbluff? Vilken bluff? Det här blogginlägget var lika löjligt som radions så kallade nyhet. Snacka om tjatter i ankdammen.

   Radera
 6. Redan förra året berättade vi att holken inte fanns i vårt område. Vi har heller aldrig påstått att den skulle finnas här. Däremot har vi tillsammans med våra läsare följt utvecklingen i boet, vi har besökt lokala skolor som följt livet i holken, vi har haft möjlighet att berätta och lära om fåglar genom kontakter med lokala ornitologer. Tack vare webbkameran i holken har vi presterat bra journalistik som har engagerat och berört lokala människor.
  En mediekoncern som Stampen, som vi tillhör, samverkar ofta med och kring tekniska plattformar. Det är inget konstigt i det, utan ger oss istället kraft att ägna oss åt det som är läsarnas uppdrag åt oss - att göra lokal journalistik.
  Ingalill Sundhage, chefred

  SvaraRadera