2012-05-08

Det blåser upp till strid om elskåpen

Det tycks blåsa upp till strid om elskåpen i Uddevalla. Bohusläningen och Uddevalla Energi har utlyst en tävling där alla får chansen att skapa konstverk på 15 elskåp i centrum. Anmälningstiden för att delta med sina konstverk är nu förlängd till den 11 maj och tidningens läsare får sedan rösta om vilka bidrag som skall placeras på elskåpen. För varje avgiven röst betalar Uddevalla Energi 1 kr till Saronhuset.

Sedan urminnes tider har emellertid olika arrangörer ansett elskåpen vara "deras" annonsplatser och i dessa kretsar tycks man vara helt emot elskåpstävlingen.

Så här skriver en arrangör på Facebook:

"Uddevalla kommun har berövat stora delar av kulturarrangörerna i kommunen att marknadsföra sig genom affischering på elskåp och vissa andra kommunala inrättningar som under lång tid inte varit tabu att affischera på. I dagsläget finns mycket få platser att affischera legalt på och det decimerar möjligheten att få ut sitt budskap till ett minimum ! Dessa fula, ofta av "tags" nerkladdade elskåp , so...m det enl. min mening är bättre att det sitter en affisch på än att de ser ut som de gör ska inför en inte allt för avlägsen framtid "förgyllas" med konstverk av lokala medborgarförslag enl. uppgift. Hur tänker idékläckarna då ? Ja, ambitionen är säkert bra men då måste det finnas en strategi för att återställa dessa konstverk när de förstörs av ex. "tags" eller på ngt. annat sätt vandaliseras. Baksidan på alla informationsskyltar som är i området på och kring vår gågata, ska de också "förgyllas" eller återställas på något sätt ? För även dessa är fulla av tags ! I och med detta agerande från kommunen krävs det en konsekvent linje i saneringen av Uddevalla centrum avseende klotter och annan skadegörelse på kommunal egendom, annars blir det som så ofta när tjänstemän och politiker i Uddevalla kommun agerar, det blir en halvmessyr ! Men när det inte går som man tänkt sig, då får man ta till en militär form i sitt agerande, dvs, man gör en kringgående rörelse....."  //

3 kommentarer:

 1. Var kommor de kommunala tjänstemännen in i bilden. Uddevalla Energi är ett bolag och styrs inte av några kommunala tjänstemän.Utan är ett företag som vilket som helst.
  Uddevalla Energi ägs av aktieinnehavaren, kommunen d v s politikerna i kommunstyrelsen.

  SvaraRadera
 2. Bilden är tyvärr lite talande, då det ofta inte är lokala arrangörer utan som här, en festival i Hässleholm som tar plats. Eller politiska extrembudskap.

  Kommunen har tydligen beslutat att sätta upp två stora runda affischpelare för att användas till detta i framtiden. Man ska inte förbjuda utan att erbjuda bättre alternativ. Verkar kanske som de fattat den delen då. Kommunens folk har i alla fall den senaste tiden gått runt och skrapat bort gamla klistrade affischer/märken från skyltar och papperskorgar, målat om parkbänkar, sanerat klotter så långt det är möjligt m.m. Nu behöver de gamla ruttna skyltarna bytas mot nya, alla sneda stolpar och trädskydd m.m. riktas och målas upp. Kladdiga elskåp med tags eller gamla trasiga affischer är lika illa. Det lockar till mer nedskräpning om det ser skräpigt ut.

  Ambitionen att allmänna platser och egendom omedelbart ska återställas till bra skick MÅSTE finnas hos kommunen. Det är allas vårt vardagsrum som blir vandaliserat och vi ska kräva en betydligt högre lägsta nivå än den kommunen presterat de senaste 10 åren.

  OCH bra platser att affischera för arrangörer. Uddevalla är ju en fenomenal evenemangsstad med mängder av kulturarrangemang.

  SvaraRadera
 3. Varför inte ha ett porträtt av Roger Johansson på elskåpen?

  SvaraRadera