2012-05-23

Karta över Kasen 1937

Jag får fler frågor om lerjärnvägen och hur den sträckte sig. Här har jag gjort ett utsnitt från 1937 års ekonomiska karta. Huset Blåkällan som låg uppe i backen finns med också på denna karta. Man ser ett stråk där järnvägen gick söder om huset. Om man sedan höjer blicken lite högre upp på kartan ser man ordet SKOLTOMT. Några millimeter ovanför första T:et i SKOLTOMT ser man en svart markering för byggnad. Det var den byggnad där stora vinschhjulet var beläget och där bromsaren arbetade.

Man skall också komma ihåg att det var inte bara nere vid tegelbruket som hästar drog lervagnar utan också här uppe på högplatån. En sådan banvall efter lerjärnvägen finns kvar idag och på kartan ser man hur den fortsätter i nordlig rikting ovanför huset med den stora vinschen. Den gick ända upp till Sanders dalar där leran hämtades. Ett annat namn på platsen var också Egyptens dalar.

Jag har tidigare skrivit om just det området här http://uddevallare.blogspot.se/2009/07/om-lertransporter-till-kasens-tegelbruk.html 

Jag tror banne mig att jag skall ordna en vandring på Kasenområdet och titta på alla dessa platser. Det var några år sedan. Tid och plats meddelas senare här på Uddevallabloggen.  //

2 kommentarer:

 1. Hej!
  Finns det något foto över gam´la Kasens gård?
  Skulle vara trevligt att se den igen.
  AMJ

  SvaraRadera
 2. Hej gör gärna en rundvandring. Det är nu 50 års sedan som jag gick ur första klass o sedan lades skolan ner. Skulle bli glad om rundvandringen blev en fredag.
  Mvh Tommy Eriksson

  SvaraRadera