Uddevalla har genom åren haft en del kända bagerier. Ett av dessa var Ekstedts bageri på Kilbäcksgatan 5. Ekstedts levererade bröd till stadens speceriaffärer och sådana fanns minst en i varje kvarter förr i tiden. Brödhästen kunde rutten utan och innan och behövde överhuvudtaget inga kommandon för att ta sig runt på brödrundan.
När det var färdiglastat började den gå. I första gatukorsningen tog den till höger och stannade sedan franför Kooperationens affär Framtiden vid Norra Drottninggatan. Kusken, eller brödutköraren snarare, lyfte av en back med limpor och kakor och gick in i affären med varorna. Hästen stod kvar, även om det ibland tog lång tid till utköraren var tillbaka med tomlådorna. Så gick brödturen vidare från affär till affär och efter tiotalet stopp var man tillbaka vid bageriet och brödhästen fick rast.
Så hände det sig att en ganska nyinflyttad familj av lite finare börd ville låna en häst för en söndagstur i stadens omgivningar. Familjen fick tipset att höra med bagaremästare Ekstedt, han hade ju hästar. Frun hade vid några tillfällen för övrigt varit inne och handlat hos Ekstedts och då talat på ett sätt som Uddevallaborna inte gjorde.
Jo, de skulle visst få låna en häst och nu har du förstås räknat ut vilken häst som Ekstedt lånade ut? Jovisst, när familjen skulle äntra ekipaget utanför Kilbäcksgatan 5 stod brödhästen anspänd, inte framför brödkärran, utan framför en liten kärra lagom för en söndagsutflykt.
Så fort familjen äntrat vagnen började hästen att gå. Fram till första gatukorsningen och sedan till höger. Kusken försökte förgäves få hästen att ta till vänster men det var stört omöjligt. Hästen fortsatte men stannade plötsligt framför Kooperationens affär Framtiden eller "Koopera" som man också sa. Och där stod hästen och vägrade gå vidare hur kusken än försökte få den att fortsätta.
Nu hade ekipaget blivit uppmärksammat av den hjälpsamma allmänheten som skrattade och ropade: - "Är ni ute och finåker med brödhästen?"
Alla utom den nyinflyttade familjen kände förstås till brödhästen. När så familjen förstod sammanhanget var det redan försent att återvända. Hästen vägrade att gå och först sedan en av passagerarna låtsats gå in på Koopera för att leverera bröd och sedan komma tillbaka igen fortsatte hästen plötsligt att gå.
Och brödhästen gick vidare till nästa affär där historien upprepade sig, och till nästa osv.. tills den efter nästan två timmar var tillbaka vid utgångspunkten.
Vilka samtal som sedan utspann sig mellan bagare Ekstedt och den fina familjen förmäler inte historien men det är ju en historia. Kanske det ligger något i den? //
Haha.. Underbart.
SvaraRaderaVet någon när bilden är tagen?
SvaraRaderaFantastiskt fint! :-)
SvaraRaderahttp://www9.vgregion.se/vastarvet/va/resultat_enpost.asp?nr=BM_UMFA54309_7
SvaraRaderaEnligt länken ovan är bilden tagen ca. 1910.
Verksamheten startade 1905 och hästutkörning skedde fram till 1925 då lastbil tog över.
Men den spräcker också Gunnars adress då västarvet påstår att bagaren köpte fastighet på kilbäcksgatan 3. Dock så vet jag inte om jag litar på Gunnar mer än på Västarvet :).
Tro inte att Västarvet (läs Bohusläns museum) alltid har rätt!
RaderaDet var just det jag syftade på Gunnar, men för den delen så borde 5:an och 3:an legat vägg i vägg och mittemot Hultmans konditori? Det kanske till och med är så att stupröret i mitten av bilden gränsar av de två husnumren och därmed så har båda rätt?
RaderaNu har jag efter lite mer forskning lyckats få lite mer klarhet i frågan. På följande länkad bild så ser man att det låg vägg i vägg med Hultmans (nr 7), huset närmast västerlånggatan torde därför vara nr 3 och följdaktligen har Gunnar rätt som vanligt :). Då återstår det bara om an bör säga Norra långgatan, Kilbäcksgatan eller Hultmans gränd?
Raderahttp://media1.vgregion.se/vastarvet/BM/Bilder_foto/53292/1351-1400/S14UM_UMFA53292_1374.jpg
Helt underbar historia!
SvaraRaderaRoligt att hitta sånt här. Magnus var halvbror med min farfar
SvaraRadera