Varvsboken, eller som den egentligen heter "En svunnen epok. Uddevallavarvet 1946-1986", presenterades på Bohusläns museum idag. Och det var ett enormt intresse, vilket överraskade arrangörerna. Hörsalen blev snabbt överfull och många fick vända i dörren.
Boken med sina 320 sidor och massor av bilder är en krönika över Uddevallavarvet från början till slut, kryddad med minnen från varvsarbetarna själva. Arbetsgruppen som genomfört bokproduktionen har bland de totalt 46 intervjuerna ett samtal med den nu bortgångne Frank Olsson. Olsson hade anställningsnummer 2 och verkade som utrustningsingenjör. -"Han kände till varvet bättre än sin egen ficka" säger Vambola Kallaste, initiativtagare till boken och samordnare för projektet.
Det var också Vambola som inledde presentationen och berättade om arbetet, som drivits i studiecirkelform inom ABF Fotoklubb. Klubben fick vid varvets nedläggning ta hand om dess bildarkiv.
(Marianne Thordén och Vambola Kallaste)Vambola tackade Thordénstiftelsen och särskilt Gustaf B Thordéns dotter Marianne Thordén som fanns på plats i dag. Stiftelsen har stöttat projektet så att det blev möjligt att producera boken.
(Rolf Gadd)
Så blev det förre arborraren och produktionsplaneraren Rolf Gadds tur att berätta minnen från varvet.
Och därefter var det dags för Uddevallavarvets sångkörs allra sista konsert. Varvskören har alltså fortsatt sin verksamhet och medelåldern har förstås stigit genom åren. Men varvskören har varit otroligt populär och har framträtt vid många högtidliga tillfällen genom åren. Kören bildades 1952 på initiativ av Gustaf B Thordén och har sjungit på mer än 200 sjösättningar genom åren. Men nu är det alltså definitivt slut ("fast osvuret är bäst", sa någon).
Varvskören avslutade konserten med Vals till Uddevalla som den också sjöng då Uddevalla fyllde 500 år 1998. Kören fick sedan stående ovationer från den förtjusta publiken.
Varvsboken kommer att kunna köpas på Bohusläns museum och Hallmans bokhandel. Och du som inte bor i Uddevalla kan mejla din beställning till vambola@swipnet.se Den kostar 200 kr + porto.
(Mer än fullsatt i museets hörsal) //
Den boken vill jag ha!
SvaraRaderaMin tid på varvet blev inte så lång men det var mitt första riktiga jobb!
Började på en svetskurs 1980.
Dagen efter att jag fyllde 16 år.
Kursen gick utan problem men sen blev det skiftjobb och det var väl inte min "grej" i den åldern..
05.00-13.26 resp. 13.26-21.52 var väl kanske inte tider som passade en tonåring.
Slutade på varvet i februari 1982 om jag minns rätt.
Men en erfarenhet var det och i efterhand tänker man att man skulle ha stått ut men det är alltid lätt att vara efterklok..
1986 var det ändå slut med varvet och då hade jag hunnit göra lumpen, ha ett par beredskapsjobb som de kallades då och skulle inom kort börja utbilda mig till bilmekaniker.
/Roland