2008-11-22

Vargen


Insänt av Bengt Nordlund:

"Hej!

Hur är läget, som det heter numera (plankat från vårt yrke). Jag har nu läst en bok, Trettio år med rovdjur, av Anders Bjärvall, som jobbade vid Statens Naturvårdsverk åren 1973 -2003. Som så ofta finner jag mina åsikter bekräftade. Boken är saklig och opartisk.
Dels konstaterar han, att den svenska vargstammen härrör från vargar, som har invandrat österifrån, Ryssland – Finland. Dels, vilket han säger i de sista raderna i bokens avslutning, där man ju brukar nämna just det man helst vill trycka på:
”Till slut en önskan som rör den situation som uppstår om antalet vargar fortsätter att växa och når över fastställda etappmål och de nivåer som genetiker och andra vågar säga räcker för artens långsiktiga överlevnad. Då kommer vargar att behöva skjutas. Många av dem som länge arbetat mot att vargar skulle få jagas, måste då inrikta sig på motsatsen. Då måste de som väst upp och fått lära sig att vargen är en art som behöver allt skydd fås att förstå och acceptera den nya situationen. Det är inte så säkert att det arbetet kommer att bli så mycket lättare än det arbete i andra riktningen som vi nu ägnat oss åt i trettio år.”

Personligen anser jag dock inte, att detta är det allvarligaste. Det är bara jägarkåren, som kan hålla vargstammen nere. Landsbygdens befolkning minskar och därmed jägarna. Vargen är ytterst svårjagad. De hundar man har idag måste ersättas med någon typ av irländsk varghund och förses med halsband av metall, försedda med vassa piggar. Ändå tvivlar jag på, att detta räcker. Man måste troligen sätta in helikoptrar med fasta automatvapen eller andra radikala metoder.

Hälsningar från Bengt"

7 kommentarer:

 1. En stilla undran. Vad har dessa stackars vargar med våran stad Uddevalla att göra? Herr Nordlund, koncentrera dina vargfientligheter till någon jakt-blogg för licenserade jägare från de djupa värmlandsskogarna i stället. Där hade du garanterat fått empati för dina helikopterräder mot den svenska vargstammen.

  SvaraRadera
 2. Detta med vargarnas vara eller inte vara är ju ett infekterat ämne.

  Citerar:

  De hundar man har idag måste ersättas med någon typ av irländsk varghund och förses med halsband av metall, försedda med vassa piggar. Ändå tvivlar jag på, att detta räcker. Man måste troligen sätta in helikoptrar med fasta automatvapen eller andra radikala metoder.

  Det går inte att dressera varghundarna till att hantera vapen tro? Eller utrusta dem med sprängladdningar som utlöses då de kommer nära en varg. Hunden kommer ju att dö med iofs men det finns ju fler. (obs. detta är ironi!)

  Helikoptrar med fasta automatvapen?

  Driver du med oss eller saknar du helt förankring i verkligheten??

  Varghatet ligger så hårt inbäddat i folksjälen hos många så det är inte ens någon ide att försöka diskutera frågan på ett vettigt sätt.

  Det bästa vore att ignorera fanatikerna och låta dem som förstår sig på saken ta hand om detta. Då menar jag sansade personer ur olika yrkes- eller myndighetsgrenar!

  SvaraRadera
 3. Aha, tycker du det är för lite debatt i din blogg?!?

  SvaraRadera
 4. Om jägarna är rädda om sina hundar bör de lämna bössan hemma. På en vargriven jakthund går det tio skadeskjutna jakthundar, i allmänhet skjutna av sina egna ägare. //Kjell C

  SvaraRadera
 5. Annaa: Och var står du i vargfrågan?

  SvaraRadera
 6. Jag känner viss sorg över att ha sålt min coyotepäls men jag har inte vågat bära den de senaste åren tack vare den uppskruvade debatten.

  Det mest skrämmande i vargdebatten är som normalt tycks vara sansade helt tappar sinnet för proportioner när det gäller vargen.

  Inte bara vådaskjutningen skadar fler hundar, det finns även statistik på antalet trafikskadade hundar i samband med jakt.

  Jag sympatiserar inte med synen på människans oinskränkta rätt till naturen som en del jägare faktiskt hävdar.

  En viss skyddsjakt är säkert befogad, men det medger ju också regelverket idag.

  SvaraRadera
 7. Bengt Nordlunds inlägg i vargdebatten är ytterst ovederhäftig. Jag vistas från och till i Värmland men har aldrig där mötts av en sådan uppfattning om vargbeståndet och om hur det ska bekämpas. Det är beklagligt att han endast kan se negativt på att vi har en vargstam här i landet. Efter att vargen i stort sett varit borta från sitt naturliga utbredningsområde i så många år, är det berikande för väldigt många människor att kunna studera deras etableringar söderut.

  SvaraRadera