2008-11-26

Brattås


Den här bilden visades på kvällens berättarafton. Det är manbyggnaden till den urgamla gården Brattås. Byggnaden lär vara från år 1700 och revs då stadsmotorvägen byggdes 1973 - 1976 mellan Fjällvägen och Kärra gård. I bakgrunden ser vi Brattåsberget där Brattåsverket ligger nu. Uppe på bergets topp ser man i dag fjärrvärmeverkets höga skorsten.
Brattås marker låg ursprungligen Unneröd, Skogslyckan, Kurveröd, Rålseröd och Kasen.
Diskussionen förde vidare till Svea på Brattås. Antagligen var hon just från denna gården, men bodde någonstans vid Bräcke. När jag var liten minns jag Svea som ofta åkte med samma buss som jag. Svea var mycket speciell och verkade leva i sin egen värld. Mitt starkaste minne var en gång då hon satt på bussen och åt äpple. Hon pillade då upp en lucka i bussens golv och kastade ut äppleskrottarna.
Den tidigare polisen Allan Svernling, var med på berättaraftonen, och berättade om den gången som polisen lyckades fånga Svea på foto. Händelsevis har jag den bilden i min dator och ni ser den här.
Bilden är tagen där Fossumsbergsvägen möter Västgötavägen. Allan Svernling var i tjänst tillsammans med en kollega då han fick se Svea komma gående uppifrån Bräcke. Allan visste att Svea var väldigt skygg men bad sin kollega att försöka ta en bild av Svea och honom själv. Svea hade haft ett inbrott några månader så genom att prata med henne om detta fick han henne att stanna till så att bilden kunde tas.
Allan kunde också berätta att hon ofta stod på torget och sålde saker. Och han mindes hennes utrop: "Köp björk och sälg!" //

8 kommentarer:

 1. Varför alla dessa dörrar på byggnaden till vänster?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dörrarna är vedbodsdörrar, där varje lägenhet hade var sin.Fönstret t.v. är tvättstugan. Det fanns 9 lägenheter i huset.

   Radera
 2. Kan man tänka sig att det är utedass med många "eldrör"?

  SvaraRadera
 3. Svea på Brattås var ett riktigt original, precis som Lewin och Koksen.
  Jag minns henne så väl från torgstatyns sockeltrappa.

  SvaraRadera
 4. Hej Gunnar!
  På bilden ser man i förgrunden till höger ett vägmärke.

  Är detta gamla vägen upp till Skogslyckan från E6/Varvet som går där? "Varvsbacken" som vi kallade den när vi var små.

  /Roland

  SvaraRadera
 5. Roland: Alldeles riktigt så anar man vägen. Det var Nordanvindsvägen som började där.

  SvaraRadera
 6. Finns det några bilder från Galtryggen. sjuke vara intressantoch de något därifrån.

  SvaraRadera
 7. Det var väldigt fint där med ängar runt med massor av vilda och förvildade blommor. Cyklade där som ung.

  SvaraRadera