2008-11-08

Skolgatan 8


Jens Plate skriver:
"Hej!
Jag heter Jens Plate och går på teknikprogrammet i Uddevalla, inriktning arkitektur. Under en tid har jag ritat av Skolgatan 8 i ett projekt inom arkitekturen och har kommit fram till färdigställningen av projektet. Det är nu meningen att vi skall ta reda på historisk fakta om vårt hus, men det är väldigt svårt att hitta någonting om just det här huset. Min lärare tipsade mig då om att skriva till dig eftersom du uppmuntrar frågor kring Uddevalla, och dessutom att du bor i det huset. Så jag skulle helt enkelt vilja ha en del historisk fakta om huset, gärna saker som gör detta huset speciellt t.ex. varför huset kallas för just Kråkhuset.
Tack på förhand!"
Så är jag då framme vid huset där jag har bott i 19 år. Jag har länge tänkt skriva om det och Jens fråga gör det förstås aktuellt.
I trapphuset kan man faktiskt fortfarande se vilket år huset är byggt. Bilden kanske inte är så bra men det står 1912, som någon målat med fingrarna på väggen då huset var nytt.

För flera år sedan satte jag mig i Inskrivningsmyndighetens arkiv och tog i de gamla fastighetsböckerna reda på vilka lagfarna ägare det varit till huset. Följande antecknade jag:

1911 Köpte byggmästare Jöns Andersson tomten av JA Zetterqvist. 50 000 kr + 6 % ränta. Andersson får bygglov för ett stenhus i tre våningar.
1912 Huset klart
(1913 förband sig JA Zetterqvist i Kråkhagen att inte bebygga tomten så att utsikten från Skolgatan 8 skulle förstöras)
1914 Carl o Gustafsson i Gläborg
1915 B Johansson
1915 Jöns Andersson (av Thor Ahlgren)
1916 Bullarens Sparbank
1918 Musikdirektör C Th Crona
1920 Ernst Börjesson och Anders Andersson
1920 Johan Svensson
1928 S Wennerberg av Magistraten i Uddevalla (Staten)
1932 Ewert Trewe
1934 Harald Rydström
1968 Ingegerd Rydström, Wilhelm Rydström, Alma von Philp, Ulrika Henning. Arvingar efter Harald Rydström.
1969 Uddevalla Hantverks- och Industriförening
1974 E Wollbratts Byggnadsfirma AB.

Till ovanstående historik kan tilläggas att vi hyresgäster 2006 bildade Bostadsrättsföreningen Kråkslottet i syfte att köpa huset. Så blev det inte utan ägarna till Wollbratts Byggnadsfirma AB sålde hela sitt företag med tre hyresfastigheter och en skogsfastighet till ALM Equity AB. I den branschen som det företaget opererar i är det svårt att följa alla turer. På våra hyresavier står det nu Kråkhagen 4 AB.

Bostadsrättsföreningen lever dock vidare och registreringen har förnyats i år.

Att huset kallas för Kråkslottet beror säkerligen på att det ligger i Kråkhagen, som också är kvartersnamn. Skolgatan 6 (mellan Skolgatan 8 och järnvägen) är det egentliga Kråkhagen. Manbyggnaden finns kvar och från den gården har alla tomterna i Skolgatebacken avstyckats.

Skolgatan 8 byggdes alltså 1912 samtidigt som Bohusläns regemente höll på att byggas. Och det blev också så att flera officerare flyttade in från början. Länge ägdes huset av kapten Rydström som även bodde där med sin familj. Jag är faktiskt den siste officeren som har bott i huset. Flera regementschefer har bott där. Den siste var översten Löfberg. I samma lägenhet flyttade vi in i november 1989.

Flera läkare har också bott i huset, bl a doktor Harald Hansson som också hade mottagning här.

Huset har stora lägenheter. Vår första lägenhet låg in mot gården och var på 163 kvm. Alla lägenheterna i den delen av huset är kvar i sin ursprungliga utforming (trots branden 2001) medan största lägenheterna mot gatan har delats upp i mindre. År 2000 flyttade vi till en mindre lägenhet mot gatan men i samma plan. "Bara" 121 kvm för två personer. Konstigt nog känns det inte så stort utan alldeles lagom. Det är över tre meter till taket.

Huset har en huvudingång och en köksingång. Nuförtiden finns det en förbindelse mellan de båda trapphusen men så var det inte från början. Köksingången användes förstås för leveranser till köken där jungfruarna huserade. Och givetvis fanns (finns fortfarande) det en jungfrukammare. (Men min fru har alltid kallat den för drängkammare.)

Under en del år fanns Uddevalla Chokladfabrik i källaren. Där chokladfabriken låg har vi nu vårt garage. Det har också en tid funnits ett pensionat vid namn DEA i huset.

Den 16 juli 2001 inträffade en svår brand i ett kök (vårt gamla) på tredje våningen. Vid 1530-tiden bankade det våldsamt på vår dörr. Det var grannen som ropade att det brann i köket. Jag rusade till för att försöka släcka branden men då jag kom till köket stod det i ljusan låga. Jag har nog aldrig känt mig så hjälplös och sedan dess står det en brandsläckare i vår lägenhet. Familjen som bodde där hade tre barn så det blev till att evakuera dem först och främst. Brandkåren var tydligen alldeles i närheten för de kom blixtsnabbt med den första räddningsstyrkan. Snart sattes ytterligare en in.

Branden spred sig snabbt så att lägenheten där den startade blev nästintill totalförstörd. Det höll på att gå riktigt illa, branden spred sig i ventilationen upp på vinden men som tur var fick man stopp på den där. Men det handlade om minuter!

Alla lägenheterna i den halvan av huset blev helt eller delvis förstörda vid branden. Det tog över ett halvår att restaurera lägenheterna. Som tur var klarade sig vår lägenhet utan skador.

Märkligt nog stod det aldrig i Bohusläningen eller rapporterades i radion att huset brunnit och ibland när det kommer på tal har folk aldrig hört talas om det ("har det inte stått i Bohusläningen så har det inte hänt").

I Tidningsarkivet hittar jag dock ett par träff på Skolgatan 8:

1911-09-14 På Stenbacken är nya hus uppförda och vid Skolgatan 8 byggs ett stort vackert hus. Byggnad.
1912-12-24 Byggm Jöns Andersson har inköpt Skolgatan 8. Fastighetsköp.
1913-10-25 Konservator Arthur Rydholm, Skolgatan 8, Uddevalla
1931-08-11 Polis Simon Wennerberg o h h har sålt Skolgatan 8 Uddevalla. Fastighetsaffär.
1958-06-11 80 år fyller förre fältläkaren, Harald Hansson, Skolgatan 8.
1995-09-27 Olga Stenqvist, Skolgatan 8, död. //

13 kommentarer:

  1. Kul att få läsa om huset! Två av mina klasskamrater i folkskolan bodde där; Jan Pehrsson och Peder Grahn.

    Angående orapporteringen i Bohusläningen så kan jag gott tänka mig hur det gick till. Måndag eftermiddag värsta semesterveckan. Bara utsocknes vikarier på redaktionen som inte har en aning om varken var Skolgatan ligger eller att det finns ett välkänt gammalt hus där. Någon ringer slött polis- och brandrundan. "Lägenhetsbrand på Skolgatan." Någon skadad? Nä... Jasså, jaha, nähä. Ok, dags att gå hem för dagen. Och vid nästa ringning med ny reporter tar förstås vakthavande för givet att nyheten redan är skriven och klar.

    Själv minns jag med fasa när vi höll på att missa en stor grej, strunt samma vilken. Ensam reporter söndag. Först vid tredje ringningen till brandkår/polis säger någon; "nä det har inte varit något sen sist som tur är, vi har haft fullt upp!" En olycka där flera barn förts till sjukhus och både brandkår och polis missar att berätta för media på flera timmar. Visserligen hände olyckan i Vänersborg men den hade stort allmänintresse.

    Berättar bara för att ge en liten inblick i hur det kan vara... Fast det är ändå lite förbryllande.

    SvaraRadera
  2. Annaa! Vid närmare eftertanke tror jag att tidningen skrev om en brand i ett hus i staden men det gick inte att förstå att det skulle vara vårt hus. Tycker i alla fall att det är märkligt att det inte uppmärksammades. Det hela var mycket dramatiskt och vi hade fullt upp med att ta reda på om folk var hemma så att de skulle kunna evakueras. Peders mamma som fortfarande bor kvar, hade svårt att röra sig redan då men jag fick kontakt med henne genom fönstret och hon kunde ta sig till sin ytterdörr och låsa upp i fall vi skulle behöva evakuera henne.
    Jag minns ett annat tillfälle då Bohusläningen sov. Det var en söndagseftermiddag och det utbröt en storbrand i ett hamnmagasin. Röken låg på in emot staden men inte ens en notis i tidningen. Men, det är väl mänskligt att även tidningar missar i bland.

    SvaraRadera
  3. Vad hette arktekten som ritade huset?

    SvaraRadera
  4. Jag vet inte vem som ritade huset. Vid den här tiden fanns det emellertid två arkitekter som har ritat den här typen av hus. Det är Eugene Thorburn (Flickskolan, Petersonska huset i Södra hamnen, Skolhuset på Gustafsberg) och Herder Lindeberg (gamla brandstationen)

    SvaraRadera
  5. Hej

    Sökte på mej själv och hittade min farfar - i en blogg! Tydligen har han varit ägare till Skolgatan 8 1932-34. Det var ju spännande, hade jag ingen aning om.

    Evert var en mångsysslare - bla var han Kapten på I17 och huserade i Vassbotten i norra Bohuslän under kriget. Där köpte han senare en kåk som jag nu är delägare i.

    Må bra

    Anders Trewe

    SvaraRadera
  6. Hej!
    Jag bodde i huset i flera år, första dörren till höger direkt när man kom in genom huvudentrén. Som jag älskade det stora huset! i källaren samlade jag på spindlar
    :-) I muren ner mot Skolgatan var en sten lös och där gömde jag skatter, kommer jag ihåg. Tja, lite nostalgisk är jag.

    SvaraRadera
  7. Hej Kim!
    Kul att du också bott i huset. Det visste jag inte. Har försökt att ta reda på vilka som bott här men det har visat sig vara hart när omöjligt. Vi har själva bott här i drygt 20 år och det har varit en väldig omsättning av hyresgäster under den tiden. Men spindlarna bor kvar. De är gigantiskt stora och klättar ibland ända upp till vår lägenhet på tredje våningen. Och den lösa stenen i muren? Skall se om jag kan räkna ut vilken det är.
    Mvh
    Gunnar

    SvaraRadera
  8. Niklas Petrone2010-05-15 00:42

    Första gången jag hånglade med någon var i det huset!!! ;)

    SvaraRadera
  9. per-olof lampers2011-04-06 16:27

    På 1940-talet bodde dåvarande chefen för Bohusläns Regemente Överste Sven Öberg där. Han hade tre pojkar. Vi spelade handboll på den lilla gården vid porten och bordtennis på deras matsalsbord.

    SvaraRadera
  10. Varför är det tomt? Ska det renoveras?

    SvaraRadera
  11. Vad händer med detta nu?

    SvaraRadera
  12. Jag har hört att det blivit bostadsrätter men har ingen aning om priset, verkar som om de håller på att renovera för fullt. Finns det balkonger till alla lägenheter tro?

    SvaraRadera
  13. Dær bodde jag med nær jag va mindre, vi var en jætte stor familj på 9 personer haha ca 2004/2005 før jag va 13 eller 14 år vi bodde på 3dje våningen hehe, kommer ihåg att vi hade køket emot "gården" och jag ælskade att bo dær. Det vart fortfarande gammalt så det måste vart kvar ifrån børjan, jætte høgt i tak. Har ett minne dærifrån, jag har ett ærr på armen efter att jag stod och stekte korv och fick olja på mig så blev en æcklig blåsa.

    SvaraRadera