2008-11-24

Mälleröd


Insänt av Ragnar Josefsson:

"Hej Gunnar!

Översänder två bilder från Kapellevägen som visar det nyligen rivna huset Mälleröd. Huset var lantarbetarebostad under Emaus och det ägdes av kommunen fram till i våras då det köptes av en privatperson.

Huset revs i början av november månad för att bereda plats åt en ny villa. Många har reagerat på rivningen, men då huset inte var K-märkt eller liknande fanns det inget som kunde förhindra en rivning. Det är trist att det nu är borta då det var en viktig del av kulturmiljön runt Emaus och den gamla landsvägen. Det är för övrigt slående hur lite som förändrats mellan de 100 år som förflutit mellan bilderna!

Hälsningar

Ragnar Josefsson, Höjentorp

PS. En annan fråga i sammanhanget är hur det skall gå för huvudbyggnaden på Emaus. Jag befarar att den kan vara borta inom några år om man inte snabbt hittar ett användningsområde. DS."

6 kommentarer:

 1. Hej Gunnar!
  I Uddevallaposten (senaste numret) kallas samma torp för Mellered. På "nätet" finns dessutom Mellered nämnt i Uddevalla många gånger. Vad heter torpet (eller kanske man skall skriva hette)? Mellered eller Mälleröd?

  Åke

  SvaraRadera
 2. Både "-red", "-röd", "-ryd" och "-rud" har väl samma betydelse i ortnamn och liknande vad jag förstår?

  Ursprunget är "röja" eller "röjning".

  Vad gäller stavningen tror jag att det är svårt att säga vad som är "rätt" i detta fallet.

  Jättefina och intressanta bilder med!

  Tack till Ragnar J för dem!

  /Roland

  SvaraRadera
 3. Återkommer med en särskild betraktelse om detta i min blogg! Naturligtvis har jag vandrat även dessa vägar och blir lite bedrövad över att ännu en liten bit av det gamla Uddevalla försvunnit.

  SvaraRadera
 4. Hej Åke!

  Enligt uppgift i boken "Ortnamnen i Göteborgs och Bohuslän" (utgiven 1966, s 179) omnämns huset Mälleröd för första gången 1724. Man kan också läsa, fritt återgivet ur texten, att namnet anger att stället ligger mellan två mer betydande bebyggelser, Emaus och Höjentorp, och att platsen var bebyggd med en backstuga innan namnet påträffas. Stavningen har sannolikt varierat, men Melleröd verkar vara den vanligast förekommande. Dock är huset benämnt "Mällered" på Lantmäteriets kartor.

  Hälsningar

  Ragnar Josefsson
  Höjentorp

  SvaraRadera
 5. Men vi fick en väldigt fin tomt iallafall......

  /// Dom nya ägarna som rev torpet

  SvaraRadera
 6. Har passerat två ggr den senaste veckan och nu reser sig det nya huset.

  SvaraRadera