2008-11-10

Medborgarförslag om Gustafsberg


På onsdag den 12 november skall kommunfullmäktige behandla ett medborgarförslag från Linda Gjerdrum och Ulrica Wallin. De kommunala instanser som yttrar sig om förslaget gör detta i positiva ordalag och så även Gustafsbergsstiftelsen.
Visst, en del är inte genomförbart på grund av att många av byggnaderna är byggnadsminnen och en del är faktiskt redan genomfört, men intentionerna med förslaget är goda och mycket kan göras för att utveckla Gustafsberg. Och självfallet är det så att Gustafsbergsstiftelsen har inte ekonomi att på egen hand utveckla ett av kommunens mest attraktiva besöksmål, men det skall bli intressant att följa behandlingen av ärendet i fullmäktige. Jag kommer att vara där för att lyssna. Jag tycker det är härligt med ett sådant engagemang!
Här följer medborgarförslaget:
"MEDBORGARFÖRSLAG OM UTVECKLING AV GUSTAFSBERG

Nu när man på ett sunt och miljövänligt sätt kan ta sig till Gustafsberg från centrum via den fantastiska Strandpromenaden, föreslår vi en förstärkning av Gustafsberg som historiskt rekreationsområde. Genom följande insatser blir Nordens äldsta badort betydligt mera attraktiv för både turister och Uddevallabor. Medborgarna får dessutom tillfälle att lära sig sin historia och känna sig stolta över den och får ytterligare anledning att tala väl om Uddevalla. Slutligen innebär förslaget också en förbättring av området ur ett miljö- och säkerhetsperspektiv.

Vi föreslår insatser i tre steg. Steg 1 går att realisera redan nu, steg 2 innebär något större insatser och steg 3 är sådant som fullbordar förslaget:

STEG 1

· Begränsa området för motorfordon och ta bort parkeringsplatserna utanför café Snäckan och vandrarhemmet. Trygghet, lugn och en känsla av hur det var under badortens glansdagar skapas.

· Kör en tätare turtrafik mellan centrala Uddevalla, Skeppsviken (Svenskholmarna) och Gustafsberg med den gamla skärgårdsbåten m/s Gustafsberg II, som byggdes 1898 just för detta ändamål. Precis så anlände badgästerna till Gustafsberg när det begav sig!

· Erbjud fasta guidade promenader i parken och i några av husen, gärna i form av de dramatiserade visningar som Bohusläns museum startade under 2006. Även paviljongen för "brunnsdrickning" bör hållas öppen regelbundet.

· Låt musikstuderande ungdomar spela klassisk musik i den lilla paviljongen utanför restaurangen eller på verandan på Societetssalongen under sommarkvällar. Detta leder till ett rikare kulturutbud.

* Öka vandrarhemmets/badhotellets tillgänglighet genom att datorisera bokningen och upprätta en säljande hemsida där huset presenteras med extriör- och interiörbilder. Låt också all sommarpersonal genomgå ”värdskapsutbildning” för att kunna motta gäster på bästa sätt via e-post, telefon och i det personliga mötet.

STEG 2

· Stensätt befintliga asfalterade vägar och plana ytor, för att återskapa utseendet av platsen innan asfalten fanns!

· Låt café Snäckans uteservering växa mot vattnet, när p-platserna försvinner.

· Se till att de befintliga husens exteriörer rustas upp och vårdas.

· Rusta upp gästhamnsbryggan. Detta för att få fler besökare vattenvägen och för att försköna miljön med ett säkert och välbyggt trädäck att förtöja vid.

· Ta fram ett trespråkigt broschyrmaterial som presenterar Gustafsberg med vackra bilder och som beskriver dess spännande historia samt unika flora och fauna för att locka hit fler turister.
Tillsammans med museilektioner, ovan nämnda dramatiserade vandringar samt det virtuella ”Uddevalla för 100 år sedan” som eleverna besöker på http://www.vestrogothia.se/, blir broschyrerna del i ett brett utbud av lokalhistoriskt undervisningsmaterial för det livslånga lärandet.

STEG 3

· Renovera restaurangens interiör och ersätt dagens möblemang med ett som är mera tidsenligt och tar fram känslan av societetshistoria.

· Återuppbygg ett av de gamla flytande badhusen ute i vattnet.

· Erbjud tångbad i något av husen; förslagsvis i det gamla skolhuset.

Då har vi erbjudits god livskvalitet!

tycker

Linda Gjerdrum och Ulrica Wallin"

10 kommentarer:

 1. Hej ! Roligt med engagerad människor. Dock tror jag att gatsten kan bli svårt för den som är handikappad. Det är enklare att ta sig fram på släta ytor.
  Sen tycker jag att det vore bra med en liten buss som kan ta människor som ej har bil till Gustafsberg hela den tid av året när inte båten går.. Bussen kan också vara enklare för den med handikapp.

  SvaraRadera
 2. Jag håller med Inger med att man kunde ha en buss. Problemet med att stänga av för biltrafik kan bli att det kommer färre besökare om man inte ersätter bilen med ett alternativ. En buss som kör mellan uddevalla och ned till vandrarhemmet och passar med snäckans och restaurangens öppettider kunde vara ett alternativ. Gatsten skulle vara vackert men som Inger säger skulle det bli svårt för vissa. På gamla bilder ser det ut som om det var grus på vägarna tidigare, kanske inte att föredra med tanke på vår tids regnoväder.

  Hoppas vi får se flera förändringar som är till det positiva. Restaurangen har blivit så fin efter restaureringen vilket är väldigt roligt.

  SvaraRadera
 3. det ena förslaget skämmer inte det andra, men Allan Olssons medborgarförslag från 2006-04-12 om upprustning och namnändring av nedre delen Kilbäcksgatan till Hultmans gränd borde ha förtur.
  Allt för stadens upprustning - från centrum och väster ut !!!

  SvaraRadera
 4. Lysande förslag!

  SvaraRadera
 5. Jag bor på Gustafsberg och tycker detta är ett jättebra förslag. Bra gjort Linda och Ulrika! Särskilt gillar jag delen om begränsad biltrafik för här finns små barn och oskyldiga djur och alla kör tyvärr inte så långsamt som man kunde önska...Jag bryr mig jättemycket om miljön (hatar avgaser)så det låter kanon! Håller med Inger om att gatsten kan ju vara svårt för rullstolar, rullatorer, barnvagnar osv.

  SvaraRadera
 6. .. all den gatsten ingen vill ha i Gustafsbergsupprustningen kan i stället sättas på "Hultmans gränd" i stället

  SvaraRadera
 7. Skall inte kommentera alla förslag men:
  Sunt och miljövänligt sätt skulle jag vilja ändra till sunt, miljövänligt och politiskt korrekt sätt. Man kan ju inte vara MOT en bättre mijö eller?

  Missförstå mig rätt för jag kör så lite bil jag kan, källsorterar och gör vad jag kan men nån (j-a) måtta får det vara på vad man/vi skall stå ut med för att vara miljövänliga...

  Steg 1. Begränsa området för motorfordon..

  Varför inte riva upp asfalten från nerfarten till Gustavsberg och inrätta ett omklädningsrum där man kan byta om till säck och aska?
  Därifrån kan man på sina händer och knän krypa ner till Gustavsberg för att njuta av denna miljö.
  Även jag tycker att det är fint där och att det självklart skall finnas kvar!

  MEN, kan det vara så att alla inte KAN ta en stärkande promenad för att komma dit ut? Kanske är det till och med så illa att alla inte VILL ta en stärkande promenad dit för att få kunna njuta av lugnet och de fina omgivningarna?
  Jag vet inte ens om det är någon idé att kommentera resten av förslagen?
  Förslagsställarna är ju redan frälsta och så fort ordet miljö nämns i dagens läge så kan ju ingen politiker säga nej men en del av dessa, inte specifikt detta jag kommenterar här, medborgarförslag är ju mer än lovligt naiva och ute och cyklar??

  Kan inte släppa detta:

  Citat: · Kör en tätare turtrafik mellan centrala Uddevalla, Skeppsviken (Svenskholmarna) och Gustafsberg med den gamla skärgårdsbåten m/s Gustafsberg II, som byggdes 1898 just för detta ändamål. Precis så anlände badgästerna till Gustafsberg när det begav sig!

  Ja det var 110 år sedan det var så!
  Köra nostalgiturer tycker jag man kan göra men att låtsas att det är 1898 igen. NEJ.
  Ni som är så PK.. har ni kollat hur och med vad dessa båtar drivs och vilka utsläpp de ger?

  Citat: · Erbjud fasta guidade promenader i parken och i några av husen, gärna i form av de dramatiserade visningar som Bohusläns museum startade under 2006. Även paviljongen för "brunnsdrickning" bör hållas öppen regelbundet.

  Och detta finansieras genom att tas från överskott i kommunbudgeten? F.ö finns det väl ideella själar som gör så gott DE kan för att sprida sin kunskap vidare?

  Citat:
  · Stensätt befintliga asfalterade vägar och plana ytor, för att återskapa utseendet av platsen innan asfalten fanns!

  Ja! Gör det så att den blir som Norra Hamngatan är nu. Den är stensatt och i ypperligt skick! Alternativt kan man ju återställa den som den var innan platsen bebyggdes alls? Återplantering av träd är väl ännu mer PK än det ni föreslår?

  Citat:
  · Låt café Snäckans uteservering växa mot vattnet, när p-platserna försvinner.

  Varför skall den växa när ingen, eller färre än idag kan, orkar eller vill ta sig dit?

  Lägg ner Snäckan och stensätt där med.

  Ta fram en trespråkig broschyr?

  Vilka språk är det ni tänker på då? Svenska, politikersvenska och mer?

  Som ni förstår är jag inte imponerad av detta, eller för den delen av de flesta av de medborgarförslag jag läst eller sett.
  De är inskränkta utan tankar på det utanför det egna intresseområdet, naiva, ofinansierade och ibland rentav löjliga.

  I detta medborgarförslaget finns ett par bra saker men de tar jag i nästa inlägg.

  SvaraRadera
 8. Kul med fria fantasier! Synd att verkligheten inte fanns med. Finansiering, allmänintresse och tillgänglighet...

  SvaraRadera
 9. Hej!
  Som "arvtagare" till Makarna Knape genom att jag blev en av de utvalda att erhålla stipendie från stiftelsen, tills jag slutligen kunde ta studenten, och fortsätta mina studier.
  Liksom för så många andra i min situation var detta en mycket viktig chans i livet. Vi, "arvtagarna" bildade en förening 1868, och idag är vi ca 300 medlemmar i denna. Alla från tiden 1949 och framåt. Tyvärr har den siste av oss som och undervisades på Gustafsberg avlidit.
  Badorten är underordnad internatskolan, och skulle ge ekonomi till driften. Tyvärr har det nog varit det omvända. Den stora donationen har urholkats genom att badorten varit dyr i underhåll. Det "rika" folket hade stora krav.
  Detta gick så småningom utöver huvudverksamheten, som alltså inte var att driva en badort för de besuttna utan ett internatläroverk för de fattiga.
  Ochså idagens moderna samhälle kräver högre studier stora ekonomiska uppoffringar av de enskilda och Stiftelsen stipendieverksamhet är lika viktig idag som då den instiftades.
  Vad jag vill säga är att alla satsningar som görs på Gustafsberg skall ske med respekt för Donatorns vilja och användas för att ge ett ekonomiskt överskott till stipendieverksamheten.
  Kan detta ske samtidigt som människor kan njuta av det vackra Gustafsberg och dess historia som egentligen är Internatläroverkets och vår historia, är det en riktig vinnar/vinna situation.

  Med ett tack till Donatorn, Anders Knape och hans hustru, och till Gustafsbergsstiftelsen från oss alla arvtagare, genom
  Bror Johansson
  Ordförande i Gustafsbergsföreningen
  (fd elever vid Gustafsbergs internatskola och skolhem )

  SvaraRadera
 10. Det var det sämsta jag någonsin har hört. Att Linda Gjerdrum som är chef för just de Vita båtarna föreslår dem som enda alternativ till transport, förutom att promenera en halvmil, gör att förslaget känns mer som ett lyft för båtarna, inte för Gustafsberg. Jag tror att Café Snäckan också tycker det är jättebra att få mycket sämre kundtillströmning. Har man inte mycket tid eller är i bra fysisk form kan man nu knappast på ett enkelt sätt besöka pärlan Gustafsberg för rekreation och njutning. Tänk hela vägen nästa gång!

  SvaraRadera