2013-01-31

Sjukhusdirektörens bisysslor


NU-sjukvården har ett omfattande regelverk för (eller emot) bisysslor. Under förra året fick Uddevallabloggen vid ett par tillfällen mejl från anställda, framförallt på NÄL-akuten, som var upprörda över arbetsgivarens frågor om deras bisysslor.

Jo, arbetsgivaren har rätt att fråga om sin personals bisysslor och kan också förbjuda sådana. Ja egentligen inte, men då får den anställde välja att fortsätta sin anställning eller sluta.

Vid följande tre tillfällen skall cheferna ta upp frågan om bisysslor med sin personal:

 • Nyanställning
 • Utvecklingssamtal
 • När behov föreligger
Och det är som sagt ett omfattande regelverk som jag inte kan återge här. Men jag blev lite nyfiken på sjukhusdirektören Lars Helldin själv? Har han någon bisyssla?

Ja faktiskt! Han har ett företag som heter LH Psykiatrisk Utveckling Handelsbolag. Organisationenumret är 969628-6021.  Adressen till bolaget är Åmålsvägen 11 i Trollhättan.

Telefonnumret till bolaget är 0520-91 000. Det telefonnumret ägs av Västra Götalands läns landsting, dvs Västra Götalandsregionen.

Då infinner sig frågan: Sitter sjukhusdirektör Lars Helldin på sitt tjänsterum och tar emot patientförfrågningar till sin privata praktik?

I ett stycke i NU-sjukvårdens riktlinjer avseende bisysslor för de anställda står det:

"Ingen bisyssla får utövas på ett sådant sätt att det kan uppfattas som om regionen medverkar i verksamheten exempelvis genom att hänvisa till sin regionanställning, visar bilder från sin arbetsplats på Internet eller i annan marknadsföring, som kan uppfattas som om regionen står bakom aktiviteten eller rekommendera den."  

Är då inte sjukhusdirektören själv den förste att bryta mot dessa egna regler?  //

20 kommentarer:

 1. fyfasen så ruttet!!! Jag har verkligen NOLL förtroende för NU-Styrelsen eller sjukvårdspolitikerna för den delen.

  SvaraRadera
 2. Bra grävt, Gunnar! Nu väntar vi på den spännande fortsättningen - Lars Helldins bemötande.

  Matts W

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med. Bra gjort. Oavsett om han tagit emot patienter eller ej via växeln skall han aldrig uppge NU-sjukvårdens växel som telefonnummer. Det är ej heller OK (kommunallagen) även om bisysslan är godkänd. Det är verkligen skrämmande att Lars har gjort detta. Det visar på mycket dåligt omdöme.

   Samtidigt blir man fundersam vad "journalister" på Bohusläningen och TTELA gör. Dricker de bara kaffe?

   När man tittar på vilka som besöker bloggens hemsida inser man att journalisterna nog mest sitter vid datorn och surfar.

   Radera
 3. Helt otroligt !!!

  Västra Götaland är verkligen en rutten organisation.

  Men ingenting kommer hända eftersom han bor i Älvsborg. Hade han varit boende i Bohuslän / Uddevalla hade VGR reagerat direkt !!!

  Men VGR kan lägga ner hur mycket pengar, resurser & tid i Älvsborg !!!

  Det värsta är att politiker (ex Elwing, Engdahl och Jonäng) i Bohuslän inte vågar göra eller säga något. De ser hellre till sina förmåner och pensioner än reagerar på missförhållanden i sjukvården.

  SvaraRadera
 4. Med tanke på att Lars själv har hotat sparka personal som åker med NU-turen har han bara en sak att göra: sparka sig själv. Faktum är att han efter detta inte ens kan gå tillbaka som överläkare i NU-sjukvården då han uppvisat "trolöshet mot huvudman"

  SvaraRadera
 5. Har en känsla av att den här mannen har en hel del på sitt samvete!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han är pingstvän !!!

   En kyrkans man !

   Radera
 6. Han är en skam för läkaryrket !!!

  Tänk vad en enda person kan förstöra !!!

  Fy f-n !!!

  SvaraRadera
 7. Carl Bengtsson2013-02-01 02:37

  När han avgått kan VGR ha den bättre smaken att anställa någon som INTE kommer från NÄL. Idag är hela NU-ledningen ett gäng kompisar från NÄL. Vissa är helt rabiata NÄL - fans. Det bäddar ej för god vård i Fyrbodal.


  SvaraRadera
 8. Carl Bengtsson2013-02-01 02:46

  Glömde skriva att jag ej visste om bloggen innan denna dag. Jag har tittat på taggar som anges och det är verkligen ett imponerade analys och länkbibliotek som finns på Uddevallabloggen.

  Jag tror ej politiker och tjänstemän kan sova bra om de bara visste hur väl deras "gärning" är bevarad för all framtid. Hur kan ex. nuvarande kommunchefen i Uddevalla (fd chef i NU-vården) sova gott när man ser hur han hanterat ortopedfrågan?. Hur kan Daneryd (läkare) sova gott efter sina ogrundade "visioner" om bästa akutvård 2011. Och Sten Axelsson som sade att Vård2010 inte skulle kosta något utan istället spara 60-80 mille per år (sades tydligen 2006 i GP).

  Tar man in perspektivet är det äckligt hur man hanterar personal, patienter och pengar (PPP !)


  SvaraRadera
 9. Det är egentligen ingen större försyndelse som sjukhusdirektören bevisligen har begått och har sannolikt inte kostat skattebetalarna särskilt mycket pengar.
  Det allvarliga är att han visat en fantastisk avsaknad på gott omdöme. Har vi verkligen råd att ha kvar höga chefer som är beredda att "skita ner sig" för småpengar?
  Vi kommer sannolikt att få svar i form av en blek ursäkt och dålig bortförklaring, men det hjälper inte. Han har förbrukat sitt förtroende.

  Hälsningar Ciceron

  SvaraRadera
 10. Jag har inte sett hans anställningsavtal men där borde det ju stå att han ej har rätt att driva konkurrerande verksamhet mot arbetsgivaren. Personer på den här nivån bör inte ha varken tid eller rätt att ha några extraknäck över huvud taget.

  SvaraRadera
 11. "Verksamhetsbeskrivning
  Konsultuppdrag inom prykiatrins arbetsområden, forskning och utveckling av behandlingsmetoder samt läkemedelsprövningar, utbildningsuppdrag och personalhandledning, läkarverksamhet, import och försäljning av golf- och fritidsartiklar, fritids- och kursarran gemang, konsultverksamhet och utbildning omfattande kulturella och etniska frågeställningar."

  Det är ett aktivt Handelsbolag.
  http://www.wedoo.se/9696286021/l-h

  Det sjuka är att man når företaget via växeln på NÄL!!!! Växeln på NÄL borde rimligtvis hantera patienter och patientfrågor! Eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Herr I Roni2013-02-01 15:48

   Alla arbetstagare på NÄL med bisysslor borde nu kunna använda växeln som kompletterande telefonnummer. Då är de ju anträffbara även under arbetsdagen och kan således medverka till försäljning/konsultinsatser även del del av dagen. Det blir helt enkelt en sund utveckling av kommunens näringsliv. Vore väl enkelt att kunna gå ifrån en bypass-operation och sälja ett importerat golfset via telefon, eller lämna rötgenavdelning vid påringning och sälja hemmagjord hjortronsylt. Alla skulle vara betjänta av sådant scenario. Ja...kanske inte patienterna, men var skulle dem klaga?

   Radera
 12. Här är det ju bara sparken och inga fallskärmar eller någon form av lön som gäller.

  Per Fekt

  SvaraRadera
 13. Bra jobbat att plocka fram detta ,väntar med spänning på ev besvarande av Helldin själv .

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helldin svarar:

   "Jag har själv inte avsiktligt medverkat till att denna koppling skapats och kommer omedelbart att vidta åtgärder för att avlägsna uppgiftern".

   http://www.nusjukvarden.se/sv/NU-sjukvarden/Aktuellt-fran-NU-sjukvarden/Kommentar-fran-Lars-Helldin-angaende-registrerat-handelsbolag/

   Jag har själv ett företag, företagsuppgifter "hoppar" inte in digitalt av sig själv!

   Radera
 14. På NU sjukvårdens hemsida påstår han att han själv inte satt upp telefonnumret. Tror han på fullt allvar att folk skall tro det? Han tecknar bolaget så det är självklart han som angivit både adress, verksamhet och telefon.

  Förtroendet var fåligt innan, med denna föklaring är det borta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. det finns en person till som tecknar bolaget
   kan det vara hon som satt upp telefonnumret
   bolagsmannen Inga Ordqvist

   Radera
 15. Har just mejlat Vivian Komstadius på NÄL, som tydligen har ansvar för mörkläggningen följande:
  Hej.
  Jag behöver köpa nytt golfset, det gamla har blivit utslitet.

  Vad har Lars för direktnummer? Så slipper jag belasta växeln.

  //Isac
  NÄL för tankarna till forna Sovjet...

  SvaraRadera