2013-01-24

Förintelsens minnesdag 27 januari



Uddevalla tog emot 200 överlevande från Förintelsen sommaren 1945 - 68 år senare träder uddevallabor fram och berättar sina upplevelser:

”De var bara skinn och ben”, säger Marianne Wilhelmsson i Ljungskile, 82. Sommaren 1945 var hon skolflicka på 15 år och såg när de överlevande från Nazitysklands koncentrationsläger kom till Margretegärdeskolan i Uddevalla, som förvandlats till beredskapssjukhus för krigsoffren. Taggtrådsomgärdat och polisbevakat dygnet runt.

Hela stan stod upp för dem som räddats till livet. Nu berättar Marianne Wilhelmsson tillsammans med de andra uddevallaborna Lizzie Eldefors, 85, och Rey Eriksson, 76, om när andra världskrigets lidande kom till Uddevalla. Vilket de själva bevittnade som skolbarn. De framträder i Hörsalen på Bohusläns museum på Förintelsens Minnesdag i samband med visningen kl 16 av dokumentärfilmen Hoppets hamn, som skildrar hur 25 000 kz-överlevande kom med fartyg till Malmö hamn fredsvåren 1945. 200 av dem kom alltså senare till Uddevalla.

Föreningen Filmis – Uddevalla filmstudio, som just succéstartat vårens filmprogram i söndags 20 januari på Bohusläns museum med hela 110 personer, som löste medlemskort och gladdes och berördes av säsongens första toppfilm Flickorna i Dagenham, deltar i det årliga högtidlighållandet av Förintelsens Minnesdag, genom att visa den starka och gripande nya svenska dokumentärfilmen Hoppets hamn.

Det sker sedan kyrkorna i Uddevalla från kl 14.30 hållit ett gemensamt program på museet om Förintelsens minnesdag. Som avslutas med en ljusmanifestation utomhus alldeles innan filmvisningen. (Se Bohusläns museums kalendarium http://www.bohuslansmuseum.se/kulturvast_templates/Kultur_ArticlePage.aspx?id=38810 )  //

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar