Idag manifesterades Förintelsens dag på olika sätt i Uddevalla. Det var genom program på Bohusläns museum med föreläsningar och musik. Den delen avslutades med en ljusmanifestation i Museiparken.
Själv deltog jag i Uddevalla Filmstudios program som inleddes med visning av filmen Hoppets hamn, som tidigare visats på TV. Dagens film var dock lite längre än TV-versionen. Filmen handlar om hur befriade koncentrationslägerfångar hämtas till Sverige med greve Bernadottes vita bussar. De anlände till Malmö där de läkarundersöktes och behandlades mot eventuell ohyra.
Från Malmö spreds de vidare ut i landet och till Uddevalla kom 200 "sjuklingar" som tidningarna beskrev dem. Hela Margretegärdeskolan blev beredskapssjukhus och tömdes på elever och skolbänkar och klassrummen byggdes om med skärmväggar så att ett klassrum blev flera mindre rum.
Efter filmen presenterade kvällens värd, förre radiojournalisten Jan Gustafsson, tre av de Uddevallabor som mindes sommaren 1945 och de svaga före detta koncentrationslägerfångarna.
Det var då nioårige Rey Eriksson, son till den legendariske chefredaktören Frank Eriksson på Kuriren. Marianne Wilhelmsson, då femton år, dotter till tidningen Bohus-Postens chefredaktör major Hugo Uddgren samt sjuttonåriga Lizzie Eldefors, som var dotter till Margretegärdeskolans vaktmästare Karlsson. Alla tre bodde i närheten av skolan. Närmast bodde förstås Lizzie Eldefors då vaktmästarbostaden låg inne på skolgården.
Jan Gustafsson läste upp vad tidningen Kuriren skrev om denna för Uddevallaborna så dramatiska sommar. I filmklippet ovan får vi en tretton minuter långt videoklipp från kvällen. Tyvärr är det inte bästa kvalité på ljud och bild men med de förutsättningar som fanns ger det er som inte var där ändå en bild av händelserna runt Margretegärdeskolan.
Från vänster Rey Eriksson, Marianne Wilhelmsson och Lizzie Eldefors.
I publiken fanns också Birgitta Johansson (f. Källén) som kunde berätta sina minnen från beredskapssjukhuset på Margretegärdeskolan. //
En av flyktingarna som hette Weinberger sände ett tack i form av en teckning till Uddevallas godhjärtade damer. Se teckningen som finns i Bohusläns museums samlingar på http://www.digitaltmuseum.se/things/teckning/S-BM/UM69.07.042?query=weinberger&js=1&search_context=1&count=2&pos=1
SvaraRadera