2013-01-13

Jakten på fria luftvägar

Idag gav jag mig ut för att få tag på näsdroppar. I centrum ligger det två apotek. För en tid sedan låg det tre, men det tredje fick slå igen. Kvar har det blivit apoteket Medstop (vilket j...a namn!) där det gamla apoteket Lejonet på Västerlånggatan låg intill Systemet. Om det apoteket tycker jag inte främst på grund av dess fula inredning. Känns helt sterilt och konstigt att gå in där.

Därför går jag nästan alltid till Apotek Hjärtat i Gallionen. Trevlig och hjälpsam personal och känns mer som ett apotek. Men när jag kom dit var det stängt. Knallade vidare till Medstop på Västerlånggatan, också stängt.

Två apotek mitt i centrum och inget är öppet. Vad är det här? Vågar jag chansa på att sjukhusapoteket är öppet? Om det nu alls finns?

Och att åka till ICA för att kolla om de har Nezeril endosbehållare föll mig inte in. Hämtar bilen och kör ut ur stan mot Torps köpcentrum. Parkerar och går in i Coop-huset och si där är det öppet. Nezeril näsdroppar förvaras av någon anledning dolt för kunderna men den hjälpsamma personalen ordnar snabbt fram dem.

Nöjd och glad för att ändå ha fått tag i näsdropparna går jag tillbaka mot utgången och får då syn på ett apotek till (bilden). Med ett fåtal meters mellanrum finns det alltså två apotek på Torp, båda söndagsöppna.

På väg tillbaka mot stan svär jag i mitt stilla sinne över avregleringseländet. Och varför i fridens namn kan de två apoteken i centrum inte turas om att hålla söndagsöppet?

Enligt hitta.se finns det sju apotek i Uddevalla.

Apotek Hjärtat, Norra Drottninggatan 5, Gallionen.
Apoteksgruppen, adress saknas.
Apoteket Korpen, Fjällvägen 9. Måste väl vara sjukhusapoteket?
Apoteket Lejonet, Västerlånggatan 2. Måste väl vara Medstop?
Apoteket Måsen, Torps köpcentrum. Måste väl vara där jag handlade? PÅ kvittot står det bara Apoteket.
Kronans droghandel, Lövskogsgatan 7. Dalaberg
Medstop apotek, Torp.

Skulle jag ha ringt runt först för att kolla om något av apoteken var öppet? Samtliga apotek har telefonnummer som börjar på 0771 eller 077. Någonting säger mig att jag då hamnar i en telefonväxel med knappval...

Har det blivit bättre efter apotekens avreglering eller var det bättre förr?  //

12 kommentarer:

 1. Generellt sätt är avreglering bra såsom apotek. (en dålig är järnvägen) Det viktiga är att det finns en bra kontroll funktion som tillser att alla apotek alltid skall ha ett visst sortiment av mediciner. Detta skall vara klart och tydligt. Nackdelen med att marknaden styr är att mindre orter kan bli utan och att döda stadskärnor..såsom Uddevalla får Söndagsstängda apotek.
  Vardags grejer såsom huvudvärks tabletter och näsdroppar bör vilken butik som helst få sälja! (om det inte redan är så)

  SvaraRadera
 2. Nästan varenda matbutik och bensinstation säljer näsdroppar samt det vanligaste "husmedicinerna". Bra att veta till en annan gång!

  SvaraRadera
 3. Avreglering kan ha flera nackdelar än fördelar i långa loppet, bevis finns redan i Uddevalla där antal apotek har blivit mindre redan.
  Ett annat område är Gymnasieskola. Tack vara avreglering och fri marknad finns det idag flera utbildningsplatser än elever så vem gynnas av detta? Det har också visat sig att vid många "fria skolor" är utbildningkvalitet inte vad det borde vara.

  SvaraRadera
 4. Ytterligare en Tokig åtgjärd från de "Styrande". Reform som blir till geschäft utan Ansvar - f.d.Previlegium bli ett kvinnomygel. Inte längre några Apotekare eller Receptarier med vettig utbildning - bara marknads-krafter i händerna av Nyrika och dess handlangare (all denna tjejtrupp - som återfinnes i "kundunderlaget"). Se bara hur man skyltar i de s.k. butikerna. Mängd o åter Mängd för de välmående "flickorna" som behöver denna subventionerade "Terapi"till sin frilevnad. B.J.f.d.Medicinare.

  SvaraRadera
 5. Sjukhusapoteket är öppet till kl 10-15 på lördag och söndag.

  SvaraRadera
 6. Fortsätt avreglera. Vi måste stoppa sossarnas försök att göra Sverige till en socialiststat. Rösta på Moderaterna 2014!

  SvaraRadera
 7. Hej. Testa följande länk:
  http://www.apoteksinfo.nu/HittaApotek/uddevalla

  SvaraRadera
 8. Ja du vad ska man säga. Har också upptäckt ett problem. Trots att det finns många apotek så kan det vara svårt att få tag på medicinen. Jag har en speciell sorts migränmedicin och en dag när jag måste ha den (dålig framförhållning...visserligen) åkte jag runt med migrän till 4 apotek innan de hade den som jag hade på mitt recept.

  SvaraRadera
 9. "Hitta", "Eniro" , olika navigatorer är väldigt dåligt uppdaterade både vad gäller namn och plats!

  Detta gäller inte bara apotek!

  Blir väl lätt så när de i bästa fall kommer uppdateringar en gång per år?

  SvaraRadera
 10. Jag anser att man är fel ute när man anser att det ska vara en fri marknad och samtidigt behöver man stora kontrollapparater så att den fria "magiska" marknaden sköter sig.

  En fri marknad kräver många aktörer och att det är lätt för nya aktörer att komma fram där de gamla inte sköter sig. Nu blir det istället en överetablering i de attraktiva lägena och glesbygden får sämre tillgång till apotek. Samhällsviktiga funktioner där även apotek ingår bör vara statliga.

  Tyvärr så är samtliga liberala politiker nyliberala som är religiösa i sin tror att "marknaden" löser allt. Jag efterlyser att man tänker efter lite vilka negativa effekter avregleringarna medför innan man tar beslut.

  SvaraRadera
 11. Blivit bättre självklart med fler apotek och receptfria läkemedel i affärerna. Frågan är varför du inte valde Apoteket på sjukhuset?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Därför att jag inte visste eller kunde hitta uppgifter om det var öppet. Jag har tidigare kommit dit medan det var stängt. Eftersom jag ändå fick gå och hämta bilen var det lika bra att åka till Torp där jag var säker på att det var öppet.

   Radera