2013-01-11

Från redaktionsfönstret - ett bländverk på Kungstorget

När Uddevallabloggen släckte ned redaktionsbelysningen igår kväll så blev det inte mörkt  i rummet. Förklaringen framgår på bilden. De gamla gaslyktorna, som sedan länge är elektrifierade och finns runt hela Kungstorget, har fått nya och starkare glödlampor framför Uddevallabloggens redaktion.

Man tackar! Nu kan vi minska vår egen elförbrukning och istället utnyttja den externa belysningen från dessa strålkastare. Det påminner mig om den kände Uddevallaprofilen Jacobowsky som bodde i hörnhuset där Uddevallahem nu har sina kontorslokaler. Utanför Jacobowskys vardagsrum i andra våningen stod en gatlykta som lyste upp rummet, så att man aldrig behövde tända upp i rummet.  //

11 kommentarer:

 1. Martin Hollertz2013-01-11 09:58

  Hej Gunnar,

  I enlighet med handlingsprgramet för belysning i centrala Uddevalla byts de gamla högtrycksnatriumlamporna ut mog keramisk metallhalogen, som ska ge en klarare varmvit ljusfärg. Människan upplever omgivningen som ljusare med en sådan lampa - och det är väl den effekten det givit på dig då...

  I historiska miljöer har man valt att behålla traditionella modeller av lyktor. Nackdelen med dem är att ljuskällan sitter mitt i lyktan och att de kan upplevas som att de bländar något då "hatten" inte täcker av ljuset 100% uppåt.

  Du har väl tagit del av handlingsprogramet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Martin!

   Det var mycket tekniska termer, som jag inte behärskar. Kan bara berätta om hur jag upplever belysningen. Bländande och kallvit är nog närmare sanningen.

   Jag tar gärna del av handlingsprogrammet. Har inte sett det.

   Radera
 2. Martin skriver: "kan upplevas som att de bländar". Vad är det för snömos-resonemang? Lampan bländar rejält. (punkt) Frågan är väl närmast om ljuset inte utgör en olägenhet för de boende. Och då får väl lyktgubben skärma av?

  Matts W

  SvaraRadera
 3. Hej,
  Toppen, nu kan Gunnar beskåda "han som gjorde uddevallaborna till redliga svenskar" samtidigt som Karl X kan följa Gunnars idoga arbete i flitens lampa, dygnet runt.
  (för övrigt , jag såg häromdagen filmsnutten på Bäveåns vilda framfart genom Hasselbacken. Det är nog bara början......)
  Kaj Sandberg

  SvaraRadera
 4. Martin Hollertz2013-01-11 14:12

  Det där var ett direktcitat ur handlingsprogramet inget jag hittat på själv. Både de tekniska termerna och problematiken med historiska lyktor.Jag skickar över en kopia påprogramet till dig i veckan Gunnar.

  Mvh

  SvaraRadera
 5. ...och i andra delar av världen är man väldigt tacksam om man får en handfull ris och några klunkar vatten varje dag, och här hemma gnälls det över en jäkla lampa! Man baxnar över de olika perspektiven.

  Mvh Per Erikson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men du..

   Nu handlar det inte om problem med fattigdom och svält i världen, som vi alla vet existerar??

   Kan DU inte hålla dig till att diskutera ämnet som är uppe till diskussion så avstå hellre från att kommentera och välj RÄTT forum för att driva den diskussionen vidare?

   Det finns f.ö tusentals orättvisor och saker som är fel på olika sätt i världen men trots detta måste man väl som vanlig person få reta sig på saker i sin närhet som inte är optimala?

   Eller menar du kanske att bara för att det finns värre problem i världen så skall vi inte låtsas om lokala problem som t.ex dålig snöröjning, post som inte kommer i rätt tid, tåg som inte fungerar osv?

   HUR löser detta de stora problemen som finns?

   Radera
  2. Svar till Roland:
   Diskutera rätt ämne? Jag nämner ju lampan i kommentaren, var det inte den det handlade om??

   Javisst, så får man reta sig på saker i sin närhet som inte är optimala, har jag påstått motsatsen??

   Självklart (!) ska man få lov att bry sig om de problem du nämner i slutet, jag har aldrig påstått något annat, jag bara reflekterade över olika perspektiv i världen och du Roland går i taket direkt!

   Men Du kanske menar att jag inte får bry mig om vad Jag tycker? Beklagar om du tog mitt ursprungsinlägg alltför personligt...

   Mvh Per Erikson

   Radera
 6. får ta en sväng förbi torget och kika på den nya belysningen.
  Hoppas nu bara kommunen sätter i en ny fungerande lampa i mitten på trappan som går upp till Håljutegatan, där blir det ganska mörkt om kvällarna och utan ljus är det svårt att se, dessutom ligger det glaskross i trappan. Det intressanta är att sambon ringde kommunen och rapportera in den trasiga lampan i augusti....

  SvaraRadera
 7. Martin Hollertz2013-01-11 16:47

  Calle: Vi har en bra bit över 10 000 belysningsarmaturer i Uddevalla. Så när det gäller byten så åker vi inte alltid ut omedelbart på enskilda lampor som slocknat, det vore alltför dyrt. Däremot gör vi en värdering och vissa lampor byts ut inom ett par timmar, vissa andra får vänta till den funktionskontroll vi gör två ggr per år. den lampa du refererar till borde ha lagats i samband med funktionskontrollen i oktober.

  Jag tror dock att jag sett en felanmälan om den lampan (igen) och att den tillhör de lampor vi kommer att prioritera upp just för olycksfallsrisken. Vad som skett i just detta fallet kan jag inte svara på, men jag lovar att kolla upp saken.

  I övrigt - belysning engagerar. Härligt!

  Mvh

  SvaraRadera
 8. I skenet från stadens ljus alltså....

  SvaraRadera