2013-01-25

Lennart Carlsson död


Lennart Carlsson har hastigt gått bort nyligen 80 år fyllda. För den idrottsintresserade allmänheten var han känd som en av Sveriges bästa gångare. Sin idrottskarriär inledde han som fotbollsspelare, men vid 23 års ålder provade han på gångsporten och nådde snabbt framgång.

SM-brons på 20 km i Landskrona 1957 följdes av guld på 10 000 meter året därpå. Vid samma mästerskap tog träningskompisen och klubbkamraten i Uddevalla CA Lennart Back guld på 20 km. Året därpå, 1959, var rollerna ombytta. Lennart Carlsson tog guld på 20 km och Lennart Back guld på 10 000 m.

Hans största merit var fjärdeplatsen på 20 km vid EM i Stockholm 1958 (1.35.38,4), 16 sekunder bakom bronsmedaljören Lennart Back.

Lennart Carlsson deltog i åtta landskamper åren 1957 - 1959 och segrade mot Schweiz i Lausanne 1958 på 20 km året därpå i Svärdsjö på 35 km.

1959 vann han Påvemarschen i Rom och besegrade Abdon Pamich (OS-etta och dubbel EM-etta på 50 km).

1960 blev han 14:e man vid OS i Rom. Det blev hans sista stora tävling då han tvingades avsluta sin idrottskarriär på grund av astmabesvär.

Kanske var det hans arbete som bagare på Kronobageriet vid I 17 som gjorde att han fick astma. Hans anställning på I 17 fortsatte därför som förrådsarbetare och senare som chef för skjutfältsexpeditionen på Bulid.

På Bulid var han arbetsledare för flera värnpliktiga och skötte det dagliga arbetet med att iordningsställa och avveckla målmateriel för kompaniernas stridsskjutning. Hans ansvarade också för skjutfältssäkerheten.

Jag upplevde honom som den borne ledaren för de värnpliktiga. Hans personliga ödmjuka framtoning krävde inte att han höjde rösten utan det var hans föredöme som var hans signum i hans ledarskap.

Lennart Carlsson föddes i Ledbergs församling i Östergötland den 30 december 1932.

Han sörjes närmast av hustrun Inga-Lisa och barnen med familjer.  //

4 kommentarer:

 1. Mitt deltagande i sorgen till hans familj.
  Jag blev nära bekant med Lennart under en rep-övning på Bulid i början på 1970-talet. Han var en bra arbetsledare och klok människa.
  Vi träffades då och då, oftast på ICA Kvantum, och pratade om lite av varje. Ödmjuk var han, trots sina stora meriter inom idrotten. Gläds åt att jag fick bli bekant med honom. Kommer att sakna Lennart och dessa små pratstunder.
  Carl-Magnus Norrman

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för dina fina ord och för ditt deltagande i vår sorg
   Hälsningar Inga Lisa med familj

   Radera
 2. Jag beklagar sorgen,Jag tänker mycket på dig Inga-Lisa och pojkarna.
  Veronica Blom (Larsson)

  SvaraRadera
 3. IndaLisa vad roligt det var att få prata med dig igår 25/2 Du är en så go person. Sköt om dig,Jag tänker på dig
  Kramar Veronica

  SvaraRadera