2013-01-03

En bild som engagerar

Visst är det härligt med gamla Uddevallabilder. Och på Facebook finns det en grupp som heter just Uddevallabilder. Där dyker det kända och okända bilder. Det uppstår ibland diskussion om var bilden är tagen. Ovanstående bild från Bäveån är aktuell just nu.

Vad ser man då på bilden och när kan den vara tagen? Fotografen har stått på norra kajmuren med Norra Hamngatan bakom sig eller om man så vill till höger utanför bild. Det är således den södra kajmuren vi ser på andra sidan och Södra Hamngatan går mellan husen på bilden och Bäveån. Tittar man efter så ser man fontänen som ligger omedelbart norr om korsningen Stora Hellevigsgatan - Södra Hamngatan.  Där finns också en nedfart till Bäveån dit man kunde köra ned med häst och vagn och exempelvis fylla på vatten i sina vattentunnor. Där nedfarten på bilden finns ligger idag Hanssonska gångbron.

Huset som skyltar i bildens vänstra kan är det gamla Café Korpen och senare Sandréns möbelaffär som brann ned den 25 november 1985. Siewert Tecknaren har dokumenterat branden i en fin färgbild.

Nästa hus är läderhandlare Wasséns hus. Det huset och nästa hus revs i början av 1930-talet och ersattes av det stora gröna trevåningshuset "Grevinnans hus", idag med adress Södra Hamngatan 16 A och B. Grevinnans hus var inflyttningsklart 1936.

Pålarna som sticker upp ur vattnet hitom nedfarten ser man fortfarande idag vid lågvatten. Det är ca 100 pålar som utgjorde fundametet till 1727 års bro, som förstördes vid den stora branden 1738.

Hanssonska gångbron var en doonation till staden av grosshandlare Ludvig Hansson som invigdes 1934. Om man då vet att Järnbron ersatte Stenbron 1884 så har vi gafflat in tidpunkten till att bilden måste vara tagen mellan 1884 (Järnbron) och ca 1934 (Hannsonska gångbron som inte är byggd). Närmare än så kan jag inte komma, men det kanske någon annan göra?

Och idag ser det ut så här:


1 kommentar:

  1. Mitt vykort är stämplat 24/8 1917.

    MVH:Jan Aronson

    SvaraRadera