2013-01-14

Byx-striden på Lasarettet

Också den här bilden återfinns bland dem som Jan Aronson levererat och som ursprungligen kommer från Eva-Lisa Hübinette i Kungsbacka.

Men vad i allsin dar håller de på med? Byxstriden? Vad var det? Och en gengaslastbil! Och var är bilden tagen?

Är det någon som kan berätta något om bilden?  //

6 kommentarer:

 1. Olle Lundgren2013-01-14 23:28

  Bilden är tagen på Packhusgatan i korsningen med Tjärhovsgatan. Bakom planket till vänster med affischtavlan låg en skrothandel, (Jakobssons?) och snett fram till vänster är tornet som syns på de tidigare visade bilderna från hörnet Tjärhovsgatan och Södra Drottninggatan.

  Eftersom det är en gengasbil så är bilden tagen under kriget och man kan misstänka att plakaten gällde rätten för kvinnor att bära byxor i "tjänsten" på lasarettet.

  F.ö. bodde "farbror Viken" i Kapelle och brukade parkera sin bil på den väg, eller snarare stig som gick tvärs över det gärde som senare blev Söderskolans mark, från hörnet mellan Packhusgatan och Parkgatan upp till den övergång över järnvägen som låg på Anders Knapes väg.

  Man blev väldigt glad när man, som 4-5-åring, fick åka med en bit med "farbror Viken", det fanns ju i sort sett inga personbilar utom taxi igång under kriget så åka bil var en höjdare.

  Olle Lundgren, som bodde både på Packhusgatan 29 och Parkgatan 4.

  SvaraRadera
 2. Uppskattar dessa berättelser som nu du Olle givit oss läsare. Tack alltid kul att läsa.

  SvaraRadera
 3. Jag gillar gamla bilder! Lägg gärna upp mer om du har :)

  SvaraRadera
 4. Tack för fin bild och Olles fina text. Jan Aronson kommer jag ju ihåg men det vore fint om Gunnar kunde berätta ngt om Eva-Lisa i Kungsbacka, kanska förmedlat genom Jan. Bloggens "komihågare" är så trevliga nu på gamla dar. Hälsningar Bertil J.

  SvaraRadera
 5. Skrothandel Jacobsson,han har druckit för mycket i kväll. Han hette Skrotjansson,snacka inte skit vi var personligt bekanta

  SvaraRadera
 6. Olle Lundgren2013-01-22 17:46

  Visst fanns det en skrothandlare som hette Jansson. Den jag tänker på hade sin verksamhet nere i södra hamnen, på västra sidan av bron. Men det kan naturligtvis vara så att det fanns två skrothandlare som hette Jansson och den andre höll till på Packhusgatan.

  Sedan är jag litet osäker på vem den anonyme kommentatorn syftar på när han hävdar att någon druckit för mycket, Skrotjansson/Jacobsson, undertecknad eller han själv?

  SvaraRadera