2012-11-19

Ett nödrop från personal på NÄL-akuten


Idag fick jag följande nödrop från personal vid NÄL-akuten:

"Vi på akutmottagningen har sedan flytten från Uddevalla sjukhus pressat oss själva till bristningsgränsen, vänt och vridit på varenda rutin, ändrat arbetstider för att täcka dygnets mest intensiva perioder osv osv, allt för att verksamheten ska hålla sig med näsan ovanför vattenlinjen.

Förra veckan föll droppen som får det att rinna över hos SAMTLIGA 120 anställda. Vi blir tvingade till att jobba varannan helg och det verkar som arbetstidförkortningen kommer att försvinna (vi jobbar 3-skift).
 
Detta för att spara in ca 8 milj kr på en redan hårt ansträngd akutmottagning.
 
Till saken hör att vi redan nu har som mest personal i tjänst på dygnets mest obekväma tider. Flera av mina tidigare friska kollegor lider nu av längre eller kortare sjukskrivningar. Flertalet har även sagt upp sig. Detta handlar om personer som älskar sitt arbete men helt fysiskt inte klarar av trycket, stressen och det tuffa arbete som krävs av oss. Att på detta tvingas till att jobba varannan helg gör att varken patientsäkerhet eller personalsäkerhet existerar fullt ut på akutmottagningen längre.
 
Jag själv är ung och frisk och har tränat fysiskt i hela mitt liv. Även jag känner av denna fysiska påfrestning på kroppen. Tex kan ett kvällspass på akuten med ca 60 patienter i korridorer och rum som inte är avsedda för patienter, ta musten ur den mest vältränade."
 
En annan anställd, en sjuksköterska, beskriver situationen på sin blogg här http://drakardemonerdetblommariasfalten.blogspot.se/2012/11/var-sanning.html  //
 
 

9 kommentarer:

  1. Der är inte den fysiska tröttheten som är det värsta, även om den är påtaglig och verkligen sliter på kroppen, utan den ständigt ökade psykiska pressen och stressen, att känna att man inte kan utföra ett så gott jobb man vill eller ens som åligger en enligt lag och praxis. Det är denna stress som jag tror nu visar sig i fysiska sjukdomar och sjukskrivningar.

    SvaraRadera
  2. Oj trodde ni redan jobba minst varannan helg =). Men ni får väl eran vecko vila?

    SvaraRadera
  3. i nuläget görs 2 helger på 5 veckor. däremellan ska du placera ut resten av turerna på dygnets alla timmar. så "veckovilan" går snarare åt till att ställa om kroppen mellan dag/kväll/natt-tjänstgöring. ska man då ta bort arbetstidförkortningen på det så blir det inte många sammanhängande lediga timmar på en vecka. Ledningen räknar med att "spara" in 5½ heltidstjänster på att slopa arbetstidsförkortningen. tjänster som i nuläget består av folk som slutat pga stress osv, vilka inte skall tillsättas ny personal. På en akutmottagning så skiftar arbetstempot ofta och fort, och det är något man måste klara av som anställd. Men när tempot allt som oftast ligger på max av vad personalstyrkan klarar av, utan avbrott (då talar jag om flera arbetspass på rad) räcker helt enkelt inte tiden till att varva ner efter man stämplat ut.
    Ska man dessutom försöka hålla någon form av socialt liv, genom att träffa vänner och hitta på roliga saker, så går det helt enkelt inte ihop när man är ledig 25 helger/år. Visst är helgtjänstgöring ett val man gjort genom att ta en anställning på ett jourarbete. Men det finns gränser. Gränser som för längesedan är överskridna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ohh fan - men arbetsgivaren (=S-politiker idag i VGR) äger väl dig som arbetstagare likt i det gamla statar-samhället?

      Behövs det folk kl 03:00 - 05:00 lägger man in dig där. Kanske 11:00 också - en timme. Sedan 16- 19 och sedan åsså en nattrunda 11- 12.


      Sedan upp igen 03 osv osv

      Se där - endast 8 timmar per dygn - varför klagar ni - ni har ju valt dessa politiker. Tröst - det är samma sak i Skåne - Sveriges andra region där man också har monopol på arbetskraften.

      http://www.dagensmedicin.se/nyheter/laxas-upp-efter-debattartikel-om-cancervard/

      Där skall man nu offentligt "slakta" de som kritiserar regionen.

      Men läs kommentarerna och det är viktigt ty OM man far efter de som nu gått ut i bloggen - då kommer jag vara behjälplig.

      Radera
  4. Vad ska man säga,helt otroligt,man tror det är från ett annat land dvs u-land!! Här har man slimmat personaltätheten så det snart inte finns överhuvudtaget ngn som står ut och orkar arbeta under sådana förhållande. Fast då har väl ledningen nått sitt syfte-inget folk i vårdarbete och bli för tusan inte sjuk!!

    SvaraRadera
  5. Jag är en av dom som väljer att sluta mitt jobb på akuten. Egentligen så älskar jag mitt jobb, när det fungerar som det ska, inte när det är 8 - 13 timmar väntetid på att bli färdigbehandlad på en akutmotagning. För det innebär frustrattion!!! Frustration som patient och anhörig att ligga och vänta i en korridor där man med skohorn har klämt in en brits. Och för mig som personal att dels försöka förklara och försvara varför det dröjer och varför vissa har rätt att gå före i kön, osv. Att vara där och hjälpa alla som behöver min hjälp fullt ut. Rädslan för att faktiskt göra misstag när man har en så stor stress och press runt omkring sig - det får ju inte ske!
    Men nu har jag bestämt mig - för mig är inte jobbet allt (stress, högt bltr, sömnbesvär och att ligga och grubbla på om man har gjort det man skulle under arbetspasset). Jag vill orka när jag kommer hem, utan att slänga mig ner i soffan och lägga upp benen i högläge för att dom värker så och att jag är helt slut i kropp och själ! Har sagt upp min tjänst.

    SvaraRadera
  6. Hur ska vi kunna följa den sjuksköterskeproffession som vi lärt oss om i vår utb? Finns ingen etik med att försöka vårda och ta hand om patienterna i korridorerna? Att bara knö in så många pat som möjligt och inte kunna bemöta dem med god vård var inte vad jag tänkt mig när jag sökte ssk utb!

    Lönerna som vi får är inte värt de jobb och slit vi lägger ner, att vår hälsa påverkas är något som vi alla känner av.

    Att vilkoren för oss bara försömras hela tiden är under all kritik. Att göra varannan helg är väl inte de största problemet?! (men en stor bidragande orsak till oro och fler sjukskrivningar!!) Att man ändrar semesterperioder som skall starta första veckan i juni och sluta för de som går sist, i september är de OK?? Vi kan inte ens fira semester med våra barn och respektive. Att man dessutom skall ta bort arbetstidsförkorningen är ju toppen på isberget! Varför ska vi gå med på det här?

    SvaraRadera
  7. Arbetet betyder mycket,Man har faktiskt ett liv utanför arbetet, men idag känns det som att man är livegen i sitt egna arbete, det styr både den sociala, psykiska, fysiska hälsan. Man funderar dagligen om man ska ta sig igenom sitt arbetspass eller inte?? Omgivningen, nära och kära undrar vad man håller på med?? Vart är vi på väg?? Patienter, anhöriga lider och inte minst vårdpersonalen som också känner sig otillräckliga....
    All vårdpersonal gör så mycket de kan, men ingen bryr sig om deras hälsa!
    Spara......varför inte lägga ned hela landstinget??

    SvaraRadera
  8. STOPP!!!
    Nu får det vara nog med alla dumheter och inkompetenta beslut som tas av beslutsfattare inom NU-sjukvården. Hur många rop på hjälp ska behövas innan katastrofen blir total. Läste gårdagens insändare i Bohusläningen av Jenny Antonsson, sjuksköterska på NÄL-akuten och vi är många som förstår er frustration och hjälplöshet. Jobbar själv inom NU-sjukvården och har många gånger på senare tid fått känna på att man inte längre räcker till, att ingen lyssnar på vad man säger. Känner igen mig i mycket av det ni beskriver. Hur kan socialstyrelsen bevittna denna förödelse, finns det inte lagar för hur en trygg och säker vård ska bedrivas? Finns det inte bestämmelser för hur en bra psykosocial arbetsmiljö ska se ut. Till NÄL-akutens personal: Ni har inte misslyckats med ert uppdrag, tvärtom gör ni en bedrift som kan ge vård under rådande omständigheter. Misslyckats har NU-ledningens styrelse gjort, som inte ser till patienter och personal, utan bara verkar stirra sig blinda på siffror och statistik.

    SvaraRadera