2012-11-30

Karl XII:s dödsdag

Idag är det 294 år sedan Karl XII sköts till döds vid Fredrikstens fästning i Halden. För fem år sedan skrev jag ett långt inlägg om hans död och händelserna i Uddevalla efteråt. Det är det utan jämförelse mest lästa inlägget på Uddevallabloggen. Inte minst innehåller inlägget bilder från gravöppningen som då var relativs okända. Nu är de förstås spridda över världen via internet.

Läs inlägget här http://uddevallare.blogspot.se/2007/11/karl-xiis-dd-och-uddevalla.html  //

3 kommentarer:

 1. Din berättelse om hjältekonungen är den bästa jag har läst. Jag känner flera personer som nu har ett nytt historieintresse på grund av din text. Tack Gunnar!

  SvaraRadera
 2. Hjältekonung? Tusentals svenskar och människor från andra länder mördades under militärdiktaturen. Glöm aldrig bort det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det stora nordiska kriget bröt ut efter att Sachsen, Danmark-Norge och Ryssland i tur och ordning hade angripit Sverige och dess allierade Holstein-Gottorp. Det verkar väl aningen mer rimligt att utpeka de som startade kriget som ansvariga för dödsoffren.

   "Militärdiktatur" är en rätt illa vald term. Krigsmakten spelade förvisso en betydande roll p.g.a. sin relativa storlek och betydelse, men den civila statsapparaten stod inte under militär kontroll. I städernas domstolar satt exempelvis borgmästare och rådmän, inte överstar och majorer.

   Radera