2012-11-25

Besök i det Lindebergska huset

I dag fick jag nöjet att göra ett studiebesök i det pågående Lindebergska husbygget. Björn Lindström och hans fru Marika guidade mig.

Huset ser ut att bli väldigt stort och det visade sig stämma. Det är både längre (in mot berget) och högre än det gamla huset.

Det är förstås ett väldigt speciellt bygge där arkitekten försöker att återskapa det gamla huset. Exteriört kommer vi inte att märka någon skillnad om man bortser att huset kommer att bli rött i stället för brunt.

Interiört kommer det att bli stor skillnad. Moderna byggregler vad gäller el, ventilation, brand etc gör att det inte blir så stora likheter. Det blir tre stora våningar, speciellt vinden blir större än tidigare. Men precis som i det gamla kommer det att finnas kakelugnar att elda i.

Hela huset kommer att inrymma kontorslokaler och allt är redan uthyrt. Invigning blir det i maj, dvs ungefär två år efter branden (1 maj).

Här följer några bilder inifrån huset. Jag trodde jag skulle komma ihåg vilken våning jag tagit bilderna på, men jag fick ge upp. Du kan i alla fall se hur det ser inuti just nu.

6 kommentarer:

 1. Det var det värsta stilbrott jag sett på länge!
  Fönstret på din bild! Inte trodde jag att man kunde så förvanska en nationalromantisk kopia av ett hus.

  På arkitektritningen du visade 2012-06-16 har huset tidstypiska smårutor. Vad har hänt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Menar du fönstret på den sista bilden? Så kommer det inte att bli. Det är nog bara exempel på material, färg etc. Arkitektritningen gäller.

   Radera
  2. Det kanske ska monteras på lösa spröjs utanpå glaset sen?

   Radera
 2. Inga lösa spröjs. De kommer att vara fasta. Både inåt och utåt. Denna vägg är bara en demo på propotionerna när det gäller trädetaljerna.

  SvaraRadera
 3. Idag blåste en del av takpappen loss. Hoppas det inte blev några vattenskador... Den var förståss inte klistrad i längsskarvarna, lite våghalsigt.

  SvaraRadera
 4. Nedersta fjällen i mittsektionen på demoväggen är för korta uppåt. Vatten kommer att tränga in i väggen.

  SvaraRadera