2012-11-15

Det blir tre år till på Gustafsberg

(Foto VEIDEKKE. Här pekar jag på nästa restaureringsobjekt)

Igår kväll valdes jag av kommunfullmäktige för en ny treårsperiod som förvaltande direktör för Gustafsbergsstiftelsen. Det var i oktober 2007 som min företrädare på posten Jan Fogelin hastigt avled och man skulle ha en efterträdare till honom. Den förvaltande direktören utses tillsammans med sju politiker av kommunfullmäktige i Uddevalla. Det är ett förtroendeuppdrag men samtidigt ett heltidsjobb. Och skall jag vara ärlig är det mer än ett heltidsjobb. Årets semester begränsar sig till tre dagar. Den tredje faktiskt idag.

Men det är klart att jag skulle väl kunna slå av på takten men samtidigt är det saker som jag vill göra men ännu inte hunnit med. Jag fyllde 67 i augusti och mina planer för framtiden 2007 var att vara kvar på Bohusläns museum fram till 65 år eller möjligen 67 år ålder och sedan gå i pension. Helt plötsligt ställdes allt på ända och jag befann mig på Gustafsberg den 1 januari 2008. Till en början var jag kvar på halvtid på Bohusläns museum för det hade sagts mig att det var ganska lite att göra på Gustafsberg. Det var det alltså inte och på hösten 2008 var jag tvungen att välja Gustafsbergsstiftelsen eller Bohusläns museum.

Jag har alltså strax varit fem år på Gustafsberg och det blir om hälsan står mig bi ytterligare tre år. Det var inte så jag hade tänkt mig mitt liv.

Vid ett sånt här tillfälle funderar man gärna över vad som hänt de här åren. Jag skall inte trötta er med alltför många detaljer men det har faktiskt hänt en hel del.

Badrestaurangen restaurerades 2008-2009, kostnad drygt 2 milj kr. Samtidigt revs det gamla restaurangköket ut och ett nytt byggdes för 750 000 kr.

2009 började också planerna på att bygga ut Snäckan ta form. Både Kanelsnäckan AB, som hyr av oss, och vi själva märkte av ett ökat tryck på Gustafsberg tack vare Strandpromenaden. Och många jag träffade nere vid vattnet om vintrarna hade uttryckt att det hade varit väldigt trevligt om Snäckan kunde vara öppet året om och inte bara de tre sommarmånaderna. Nu är ju Snäckan ett av de 26 husen som är byggnadsminnen så det var en hel del arbete med att få tillstånd till att förändra byggnadsminnet. Men både Länsstyrelsen och Bohusläns museum var väldigt kreativa i den processen och tillstånden gavs till en tillbyggnad på baksidan och så öppnade vi upp på andra våningen.

Finansieringen var nästa fråga och problematisk i sig då stiftelsen enligt stadgarna inte kan sätta något av fastigheten i pant som säkerhet för ett banklån. Kort sagt kan vi inte låna i bank. Då trädde kommunalrådet Sture Svennberg och oppositionsrådet Jan Gunnarsson in på arenan och erbjöd oss att låna av Uddevalla kommun - utan säkerhet. Så blev det och på hösten 2010 inleddes upphandlingen. Som motprestation har Gustafsbergsstiftelsen gått in i kommunens koncernredovisning.

NCC Byggservice vann upphandlingen och vi var lite tveksamma först till deras referenser. Men sedan deras två duktiga snickare Kent Andersson och Kent Eriksson uppenbarat sig så var saken klar. Vi kallar dem för övrigt Kentarna.

Till påsk 2011 var Snäckan klar och att det var en riktig satsning tror jag att alla håller med om. Snäckan är omåttligt populär.

Hösten 2011 asfalterades vägen genom badorten efter ett bidrag från Uddevalla kommun. Det var skönt för jag hade fått mycket skäll från allmänheten för hålor i vägbanan.


Nästa projekt blev Hotell Slottet där arbetena påbörjades i februari 2012 och återigen var det NCC som tog hem jobbet efter upphandling. I skrivande stund är Slottet färdigrestaurerat. Det återstår bara att byta ut två källarfönster som det är lång leveranstid på.


Kentarna har sedan fortsatt med Magasinet som stått oskyddat i många år, men som också det snart är färdigrestaurerat. Mycket gammalt virke har fått bytas. Kentarna, och deras kolleger skall sägas, har gjort ett mycket bra jobb. Som tack (!) lägger nu NCC ner sin byggservice och de blir arbetslösa. Det är ett beslut som är fattat långt upp i NCC:s organisation. Synd tycker jag.

Igår var det på sätt och vis en historisk dag (förutom att jag då blev omvald). Vi kopplade in oss på kommunens vattenledningsnät. Här öppnar Claes-Göran Pettersson kranen och släpper in kommunens vatten i vårt ledningsnät. Diskussionerna om ett bättre vatten har pågått länge och nu inleds ett försök under några veckor med en vattenledning liggande ovanpå marken. Om försöket faller väl ut så blir det en permanent anslutning, dvs vi gräver ner ledningen.
Vårt nästa stora projekt som jag hoppas vi kan genomföra under 2013 är restaurering av Varmbadhuset/Vandrarhemmet. Byggnaden fyller 200 år 2014 vilket vi planerar att fira med en nyrestaurerad byggnad samt utvidgade Gustafsbergsdagar den sommaren. Visst vore det trevligt om vi exempelvis kunde få till stånd ett historiskt spel kring händelserna 1814 då flera kungligheter besökte Uddevalla och det då nybyggda varmbadhuset, det första av sitt slag i Norden.

För alla dessa projekt behövs det oerhört mycket pengar. Det är mitt största huvudbry. Vi avstyckade en tomt kring Kristinedal och sålde den och fick på det viset in pengar som vi nu har använt till Slottet och Magasinet. Vi gjorde också en lite större skogsavverkning än vanligt och det inbringade en bra slant.

Till vardags gör vi också mycket egna reparationer och restaureringar. Vår egen personal som är väldigt mångkunniga har t. ex. restaurerat glasskiosken vid f.d. tennisbanan och musikpaviljongen. Båda lyser nu som smycken.

Ja, det är många tankar inför mina kommande tre år. Men som sagt jag hoppas innerligt att vi kan få fram medel för att kunna restaurera varmbadhuset. Hjälp mig att hålla tummarna!  //

12 kommentarer:

 1. Jag lovar att hålla tummarna! Bra att du fortsätter vårda en Uddevallapärla!

  SvaraRadera
 2. Även jag lovar att hålla både tummarna och tårna. Gustafsberg är vackert och jag vill fortsätta att promenera i den underbara miljön !
  Carl-Magnus Norrman

  SvaraRadera
 3. Du gör ett mycket bra jobb och är både historiskt kunnig, men också med bra koll på din nutid.

  Grattis och lycka till i tre år till!

  Mvh
  Kent

  SvaraRadera
 4. Erik Kilhamn2012-11-16 10:01

  Gratulerar! Det skall bli trevligt att snart träffas bland oss gustafsbergspojkar, hoppas du delger oss info om verksamheten då, både utfört och planerat.

  Hälsningar
  Philip

  SvaraRadera
 5. Beundrar dina stora kunskaper och din fantastiska energi! Vi uddevallabor kan skatta oss lyckliga över förvaltningen av Gustafsberg.
  Håller tummarna så att de är alldeles platta!
  rolf ohlson

  SvaraRadera
 6. Lycka till !

  Jan Aronson

  SvaraRadera
 7. Jag vill tacka dig Gunnar. Du gör ett fantastiskt jobb på Gustafsberg. Din kunskap, glädje och energi gör många Uddevallabor glada och stolta över sin stad. Tack Gunnar!

  SvaraRadera
 8. Gustafsberg sköts på bästa sätt. Tack Gunnar!

  SvaraRadera
 9. Gunnar och Gustafsberg är pärlor i Uddevalla. Tack.

  SvaraRadera
 10. Instämmer i glädjens Gratulationer till allas vår Gunnar. Från när och fjärran får vi fortsätta njuta av det gamla och nya Gustafsberg genom vår Uddevallabloggare. Hälsningar Bertil

  SvaraRadera
 11. Grattis Gunnar! Önskar jag hade hälften av din energi.
  Lae

  SvaraRadera
 12. Du gör ett bra jobb Gunnar! Vi är glada av att ha dig och det är kul att du väljer att fortsätta ytterligare ett tag.

  SvaraRadera