2012-11-29

Det skall tusan vara tidningsbud

 
Idag kom tidningen sent. Min första tanke var att det blivit något problem med tryckningen i Göteborg och att den därför var försenad. Men när den väl kom och jag hörde braket då tidningsbudet släppte in det som jag trodde var Bohusläningen började jag undra.
 
Det var inte bara Bohusläningen utan ytterligare tre publikationer. Allt vägandes en hel del och min tanke gick till tidningsbuden. Om jag tyckte att det kom onödigt mycket denna vanliga torsdag hur har då de stackars tidningsbuden det som skall bära omkring på dessa extra kilon? Inte undra på att tidningen var sen.
 
Desto tråkigare också att det mesta av de extra trycksakerna i vårt hem går direkt till pappersåtervinningen. Och, rätta mig om jag har fel, inte tror jag att tidningsbuden får extra betalt en sådan här dag?  //

7 kommentarer:

 1. Ja du har fel. Tidningsbuden får betalt dels efter totalvikt (vilket var extra idag), antal trycksaker, distriktets längd i km, och beräknad tid. Dessutom utgår vintertid ett så kallat vintertillägg.

  Däremot kan man ju diskutera löneläget för tidningsbud i allmänhet, som är för låg i förhållande till arbetets art.

  Mvh Tobias (f.d. tidningsbud)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var ju skönt att få veta att de åtminstone får någon kompensation.

   Radera
  2. Tokfel!! Nuvarande kollektivavtal gör det gratis för bolagen att blada i tokmycket "bilagor" - det ända tidningsbuden kan göra är att begära mertid (kallat extratid-2). Vintertilägg ???? -har ej funnits på många herrans år för buden.

   Radera
  3. Vintertillägg fanns när jag jobbade för GP i Göteborg i alla fall. Fast det var ju 1998 så det har väl försämrats en hel del sen dess... Ska man tjäna bra som tidningsbud idag så ska man jobba i Norge :-)

   Mvh Tobias

   Radera
 2. En annan sak som är kul är att redaktören för Bohusläningen 7/9 kommenterade 7 Dagars ankomst.

  Man konstaterade att för att hålla sig ajour måste man läsa Bohusläningen .....

  Jasså?

  En av de största skandalerna i Uddevalla och Bohuslän har varit demonteringen av sjukvården. Tänk om man hade haft samma driv där som man fn har gällande kommunens äldrevård.

  Men efter besök från regionen på redaktionen, falska presskonferenser där man hotat journalister... jag tror inte Bohusläningen vågar. Det har aldrig varit bra, men skall man hålla sig ajour måste man läsa TTELA.

  Eller Uddevallabloggen som haft många förnämliga och ingående reportage om NU-sjukvården.

  Men - Bohusläningen.... knappast. Jag har som ånga på sjukhuset slutat prenumerera.

  SvaraRadera
 3. Lyckliga du, som fått pappersöverskott. Hit till Parkgatan har ännu inte någon bilaga som Staden nu eller Sju Dagar (utan bioannonser) anlänt kl 20.00. Skönt eller avund? Mindre jobb till återvinningen - visst" Lars H

  SvaraRadera
 4. Jag fick heller inget extra...så Bleket var heller inte med....

  SvaraRadera