2012-11-23

Albert Anderssons hus

Insänt av Ivar Kristiansson:

"Hej Gunnar!

Nu är det dags igen! Och nu handlar det om Albert Andersson, som Du troligen känner till. Om inte så läs detta, hoppa över annars. Han är nämnd i Din blogg 2011-03-06.

Född 1865 i Västergötland, fattig uppväxt, fadern skomakare/torpare, fem syskon, två terminer skolgång, vallpojke, köper krams för sparpengar, säljer på markanaden, får anställning hos marknadsförsäljare, blir egen gårdfarihandlare, besöker de flesta städer i Sverige, köper stickmaskin, sätter systern i arbete, börjar annonsera, postorder, flyttar till Uddevalla år 1888, verksamheten växer, delar av familjen flyttar med, blir pamp i staden, politiskt engagerad, blir rikskändis genom originella annonser, nykterhetsvän, startar loger (Kampenhof, Frideborg), köper dyrt hus i Uddevalla, flyttar verksamheten till Stockholm med filialer i flera städer, ekonomibekymmer, bildar aktiebolag. Konkurs 1906, då bosatt i Uddevalla.

Allt detta har jag läst i hans Själfbiografi som kom ut 1907 då han var 42 år. Större delen handlar om det svek och de oförrätter han ansåg sig utsatt för i sammanhang med konkursen. Allt mycket detaljerat och omöjligt att ta ställning till utan att i detalj följa alla argumenten. Boken (häftet) slutar med löftet att han om 18 år (då har han blivit 60) skall komma med en fortsättning på levnadsteckningen. Jag tror inte att det blev av.

Det dyra huset i Uddevalla köpte han av ”dåvarande krigsministern Rappe” för 42 000 kr. Det finns en bild i boken på ”min nuvarande bostad” vilket väl avser utgivningsåret 1907 och utgivningsorten Uddevalla. Nu är jag framme vid mitt ärende: Är det samma hus och var låg (ligger) det? Fotot ovan.

En kommentar. Den lilla boken kommer, som Du kanske anar, ur fader Stens bibliotek. Han har skrivit inköpsdatum 1907 i den. Han flyttade till Uddevalla 1912 och det var inte planerat i förväg. Märkligt.

Hälsningar
 
Ivar"
 
Jag skickade frågan vidare till Jan Aronson som genast svarade med ett par bilder på huset och dess omgivningar på Elseberg.
 

5 kommentarer:

 1. Stort tack för detta - nu vet jag vad jag köpt...
  I lördags hade föreningen för Västgötalitteratur auktion och i listan fanns titeln: Albert Andersson Uddevalla, självbiografi 3;e uppl 1907.
  En självbiografi om en Uddevallabo som redan sålts i 2 upplagor - den måste vara intressant även om jag inte vet något om personen. Så jag la ett skambud och fick den för runt 50-lappen. Den har ännu inte anlänt men vilket lustigt sammanträffande.

  Läxa - sök på Uddevallabloggen först - där har nog snart allt passerat...

  Per N

  SvaraRadera
 2. En visa diktades av en Nils Lindström. Den säger nog lika mycket om A A som hans självbiografi, som för övrigt kostar just 50kr på bokbörsen. Visan finns på:
  http://www.malmovisan.se/bildfiler/MVF_1906ua_34_s4.jpg
  och
  http://www.malmovisan.se/bildfiler/MVF_1906ua_34_s5.jpg
  Göran

  SvaraRadera
 3. Ytterligare ett vackert hus som skövlades bort på det hårt ansatta Elseberg.

  När byggdes området upp egentligen? Det känns som om att många av husen i området är byggda runt sekelskiftet liksom villorna på "villagatan" och Jacob Trahnsgatan då många följer samma stil. (många av de numer rivna efter storgatan också)

  En stadsvandring på Elseberg hade varit intressant Gunnar.

  /C

  SvaraRadera
 4. Intressant läsning och fina kort. Synd att så många av dessa gamla fina hus har försvunnit.

  SvaraRadera
 5. Har fått låna ett ex av boken av en hembygdsforskare i Vilske-Kleva. Vi ska ta en promenad han och jag i Albert Anderssons trakter, besöka platsen där Fridenslund en gång låg.

  Albert och flera i hans familj är begravda på Skogskyrkogården i Stockholm. Albert är begravd 19230223. Han och hans Charlotta fick 10 barn.

  SvaraRadera