2012-11-07

Det gamla kullerstenstorget på Aschebergsplatsen hittat

t
Det har varit ganska magert med fynd på Aschebergsplatsen vid de pågående arkeologiska utgrävningarna. Idag hittades emellertid en del av det gamla kullerstenstorget. Torget hette egentligen Prostplantaget efter stadsbranden 1806. Då byggdes kyrkoherdebostället upp och platsen framför det fick namnet Prostplantaget. Så kallades platsen långt in på 1900-talet och med tiden blev det grönsaksförsäljning där. Då talade man om Grönsakstorget.

I våra dagar heter platsen således Aschebergsplatsen men kallas allmänt för Sagaplan. Det är lätt att förstå då biografen Saga har legat här ända sedan slutet av 30-talet. Frågan är vilket namn det blir i framtiden när biografen Saga har flyttat till parkeringshuset Lancaster? Kanske namnet Aschebergsplatsen då äntligen får mera tyngd.  //

9 kommentarer:

 1. Vi röstar på Prostplantaget istället! Vem orkar säga Aschebergsplatsen?

  Arkeologerna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med, och fram med kullerstenstorget igen :).
   /Christian

   Radera
 2. Jag gillar namnet Sagaplan? Känns väl bättre att byta namn på biografen..som flyttar. Ett förslag på namn på den nya biografen är: "In your face, folketshus bakåt strävare" =)

  SvaraRadera
 3. Vad gör man med torget man hittat?

  SvaraRadera
 4. Spännande kände inte alls till att det varit ett torg ens....

  SvaraRadera
 5. "Under nästa vecka startar en arkeologisk förundersökning vid Sagaplan eller Ascehbergsplatsen som området framför biografen egentligen heter. Anledningen är att Uddevalla kommun ska rusta upp parkeringsplatsen under 2013 som ett led i satsningarna på ett vackrare centrum." Källa: http://www.bohuslansmuseum.se/kulturvast_templates/Kultur_ArticlePage.aspx?id=74262

  Ännu en parkerings plats "som ett led i satsningarna på ett vackrare centrum".
  Skojar man eller ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan förstå ironin i det hela, men om man nu nödvändigtvis ska ha en parkeringsplats där kan man ju göra den så snygg som möjligt.

   För övrigt kan platsen gott fortsätta heta Sagaplan, Aschebergsplatsen är något som för mina tankar till Göteborg.

   Radera
 6. Sagaplan är ett vacket namn....

  SvaraRadera
 7. Datorn är slö: skall vara "vackert"

  SvaraRadera