2011-02-14

Snäckan - en lägesrapport från ombyggnaden

(Snickarna Peter Andersson och Gert Johansson, NCC)

Om- och tillbyggnaden av Snäckan på Gustafsberg går enligt plan. Den 28 januari göts betongplattan för tillbygget på baksidan. Som jag berättat tidigare fick någon förändring av byggnaden mot vattnet inte ske då huset är ett byggnadsminne.

Invändigt har väggar i andra våningen rivits och bara väggpartier som behövs för att bära upp taget har behållits. Det skall alltså bli servering också i andra våningen, liksom i det rum där toaletterna fanns tidigare. En ny trappa skall byggas till andra våningen.

Ingången kommer att bli där Peter och Gert står på översta bilden. Där blir det ett kapprum, med två toaletter varav en handikapptoalett.

Det har varit en del överraskningar under byggets gång då det ju inte gick att se genom väggarna. Den isolering som gjordes då huset byggdes 1830 bestod genomgående av mossa. Under golvplankorna har den legat kvar ganska orörd, men i väggpartier har den tryckts nedåt vilket betyder att det i princip har varit oisolerat en bit upp på väggarna.

Redan nu har en del ny isolering stoppats in i huset och man märker en tydlig temperaturstegring.

Det är också fascinerande att se 1830-talets hantverksskicklighet i detaljer i huset.

Redan i slutet av mars skall själva bygget vara klart för slutbesiktning, men den utvändiga målningen måste invänta ett lämpligt väder.

En del golvplankor har kunnat återanvändas medan andra har fått bytas ut. Det är inte en helt lätt byggnad att bygga om då moderna krav på arbetsmiljö och livsmedelshygien ställs.

Kanelsnäckan AB som driver rörelsen planerar att öppna till påsk. //

5 kommentarer:

 1. Det är högst olämpligt att isolera med Rockwool i ett så gammalt hus. Det borde varit cellulosa eller linisolering vilka är hygroskopiska, dvs kan uppta och avge vattenånga. Då slipper man diffusionsspärr dvs. plastiolie och kan nöja sig med vindtät papp. Dåliga rådgivare?

  SvaraRadera
 2. Blir alltid lite skeptisk till dessa ny/ombyggnationer. Bara så det inte blir en konstig kombination av gammalt och nytt. Jaja det återstår att se efter påsk..

  SvaraRadera
 3. Håller med anonym!!

  Så blir det när klantskallar och okunniga skall
  bestämma om saker man inte behärskar. Hoppas ingen byggnadsantikvarie varit inbladad? I Så fall är det dags att byta jobb nu1

  SvaraRadera
 4. Anonym 04:58: Man kan kanske av inlägget få uppfattningen att isoleringen som syns på den nedre bilden är ditlagd nu, men så är inte fallet. Antagligen kom den dit vid ombyggnationen 1972. Jag har talat med en av snickarna idag och han säger att den fick ligga kvar enbart som ljudisolering mellan första och andra våningen och det var säkert med det syftet den kom dit en gång i tiden.

  Anonym 08:58: Tänk så bekvämt att anonymt sitta på läktaren och slänga ur sig totalt grundlösa påståenden. Jag föreslår att du låter bli att läsa Uddevallabloggen i fortsättningen! Hej då!

  SvaraRadera
 5. Helt rätt Gunnar. Anonyma "experter" på bakre raden som inte tar reda på fakta innan man gapar är bara jobbiga.
  För övrigt så beror det på var och hur så kan ju faktiskt rockwoll duga också i gammalt hus.
  Själv fick jag lagt på 30cm träfiberlösull på vinden förra veckan och det gjorde gott.
  Tack för det bra jobbet du gör på Gustafsberg!

  SvaraRadera