2011-02-17

NÄL-akuten får allvarlig kritik av Socialstyrelsen

Idag kom Socialstyrelsens rapport över akutvården i NU-sjukvården.

Vård 2010:s stora mål var att förbättra akutvården samtidigt som NU-sjukvården skulle spara pengar bl.a. genom att minska antalet jourer.

Idag vet vi att Vård 2010 kostat närmare en miljard, antal jourer och antal hyrläkare har ökat och arbetsmiljön är extremt dålig.

Personalen skriver brev till olika myndigheter och vädjar om hjälp då NU-ledningen inte lyssnar på dem.

Ledningen och NU-styrelsens ordförande Peter Spjuth (V) har istället målat Vård 2010 som en succé inför och efter valet. Politiker i VG-regionen läser deras vinklade pressmeddelanden och går i sin tur ut med politiska utspel om att "Allt väl på NÄL". För patienter och personal är detta ett livsfarligt cirkelbevis.

Socialstyrelsens rapport stämmer dock inte in i styrelsens och ledningens bild av succé.
I sammanfattningen skriver Socialstyrelsen:
 • Det är fortfarande brister vid akutmottagningen på NÄL och hela akutvårdkedjan i NU-sjukvården.
 • Tiden för olika åtgärder uppfyller varken lokala eller regionala krav.
 • Patienter ligger kvar på akuten trots att de är utskrivna och det fördröjer vården och ansvaret för dessa är oklart.
 • Röntgenfunktionen brister speciellt nattetid då man ej har jour på huset.
 • In- och utskrivningsmönstren stämmer ej överens.
 • Riskanalyserna för patientflöden har ej gjorts.
 • Avvikelserapporteringen fungerar inte och inte ens allvarliga avvikelser rapporteras.
===

Denna bild stämmer betydligt bättre överens med verkligheten som personal och patienter beskriver den och som Uddevallabloggen har rapporterat kontinuerligt om. Det som varit förvånande genom åren är hur Västra Götalandsregionen låtit NU-styrelsen och ledningen hållas i sitt söndertuggande av NU-sjukvården. Den kritik som riktades mot Vård 2010 innan projektet drogs igång har i princip "infriats" på alla punkter.

Sjukvård utan detaljstyrning av okunniga lokalpolitiker har man infört i Norge. Där är har man tagit bort landstingens ansvar för vården. För de svenska patienterna kanske det vore den bästa framtiden även i Sverige. Tar man NU-sjukvården som ett exempel är svaret på frågan självklart!

Läs hela Socialstyrelsens rapport genom att klicka HÄR!!  //

5 kommentarer:

 1. Personal NÄL akuten2011-02-17 15:49

  Detta stämmer ju också bra med det uttalande som utredarna i öppna jämförelser skrev - nämligen att NU sjukvården hade en dålig ledning och kaos i organisationen.

  Mkt bra bevakning Gunnar !

  Men - kommer något hända - i princip har ju alla utredningar hittills visat detta och ex. Socialstyrelsen flyttar hela tiden fram datum för åtgärder. NÄL måste avlastas och hela akutkedjan säkras. Det innebär att det måste finnas akutresurser på Uddevalla sjukhus - annars kan akutkedjan och patientsäkerheten inte säkras. Det känns jättejobbigt att skicka akutsjuka till ett sjukhus utan jour.

  SvaraRadera
 2. Har en dålig ledning - inte bara har - ingenting händer !!! Personal och patienter lider och ledningen skickar pressmeddelanden om att allt är säkert och bra.

  Vilket det INTE är !

  SvaraRadera
 3. Fd landstingspolitiker2011-02-18 08:08

  Det är någonting som inte stämmer !

  Första 1/2 året 2010 hade NU-vården 1770 avvikleser rapporterade. Kan låta mkt, men det mesta är små saker som av kunniga skall sättas samman till en kedja som kan ge ett fel.

  Det är ett korrekt sätt att rapportera. Små fel som läggs i en olycklig kedja ger till slut en felbehandling. Dessa avvikelser är vad personalen ser.

  Notera ordet "kunnig"

  Om man ser på antalet Lex Maria under denna tid är de 0-1. Dvs 1770 avvikleser - allt från död till missad remiss - ger alltså 0-1 anmälningar enligt lex maria enligt sjukhusledningen. Och det på en akut som dras med extrema problem.

  Vän av ordning säger då:
  - Är det rimligt att på en akut med gigantiska problem - är det rimligt att det bara är 0-1 allvarliga avvikleser?

  Notera nu - det är chefsläkaren = samma läkare som är med i Vård2010 - som beslutar om Lex Maria.

  Kan det vara så att man försöker mörka allvarliga händelser och brister på NÄL akuten genom att inte uppmärksamma Socialstyrelsen på dessa - dvs inte anmäla dem. Det är helt klart Socialstyrelsens uppfattning om man läser rapporten.

  I så fall .... tjänstefel ! Och det drabbar våra medmänniskor - ledningen dock - vinner lite mer tid och hoppas allt löser sig. Vilket det ej gjort.

  När skall strutsarna dra upp huvudet i sanden? Och strutsen i detta fall är lika mycket Socialstyrelsen som NU ledningen och VG regionens politiker som är ytterst ansvariga.

  Politiker kan inte ta ett omöjligt beslut och tycka att någon annan (ledning, personal) skall lösa det utan att 3:e part (=patienterna lider). Det borde Elwing (C) och Engdahl (S) inse innan de lägger skulden på ledning och personal (se Bohusläningens pappersupplaga).

  SvaraRadera
 4. Hej Gunnar! Skulle vilja fråga dig om du vet nåt om Östergatan 17? Det är samma gata där Schvartsman fabrik låg, där de gjorde herrkläder. Nu ligger det stora fina tegelhus där. Jag och min familj (mor, far och syskon) bodde i ett a hus där vi hade dass på gården. Huset var liksom tvärt avhugget. Där var det också gårdsmusikanter. Året var ca 1956. Jag bor i Norberg nu och är född i Hovenäset och uppväxt i Uddevalla. Jag är nu 65 år.
  Min mail är wendela18@gmail.com
  Om du skriver dit så får du mitt namn o adress om du vill. Jag tittar på din blogg då och då och det ger mig fina tillbakablickar hur det såg ut i Uddevalla. Hälsning fr Wendela.

  SvaraRadera
 5. FD Bohuspolitiker2011-02-21 09:12

  Hej Gunnar

  Har tittat igenom de texter du lagt ut om NU-sjukvården, men jag vill minnas(vet) att det finns mer. Det jag vill säga är att du verkligen fått med hur det fungerar i VGR. Speciellt texten om mössen och hur man tar beslut gillar jag. Det är sant som någon sade att "du skall bli förvånad med vilken okunskap världen styrs". Byt ut Världen med VGR och vi får en direkt förklaring till det kaos vi ser. Jag jobbade politiskt när Blom härjade och man fick många gånger ta sig för pannan när man hörde de argument som användes. Det var så uppenbart att Blom hade en dold agenda för att stärka NÄL (=hans sjukhus) på bekostnad av alla andra - och ffa då Uddevalla. Spelet var fult och det är patienterna som drabbas. Det märkliga var också att de framträdande politikerna från Bohuslän var så tama. Man kan tänka sig en kompromiss - men var är i så fall den idag? Men de var nya in i VGR och ville nog visa sig "duktiga och lojala".

  Det har också sagts att NÄL ligger fel och är inte byggt för akut vård. Det är sant. Det är bara att gå tillbaka till när NÄL byggdes och se varför det ligger som det ligger och hur man planerade byggnaden.

  Det är också som du skriver billigare att bygga nytt och inte bygga på gammalt. Vi hade i Bohuslandstinget klara planer på att bygga ut Uddevalla och det är synd vi ej började innan man frös alla nyinvesteringar. Dessutom var vi det absolut mest rika landstinget - var gick de pengarna? NÄL?

  Nej - VGR har från början varit en demokratisk katastrof och det senaste "valfusket" visar detta !

  SvaraRadera