2011-02-16

Husmoderns hemkurer och goda råd - Att undvika förkylning

(tryckt 1930)

"Att skydda sig mot förkylning går ej genom att vara överdrivet rädd om sig utan genom förståndig härdning och ett hygieniskt levnadssätt.

Alla, och i synnerhet de som äro ömtåliga för kyla, böra vid vinterns början försöka härda sig. Därigenom kan deras ömtålighet i betydlig mån om ej fullständigt övervinnas. Daglig och grundlig vädring av bostaden, daglig motion i fria luften, dagliga bad ellet heltvättningar i förening med sund och närande föda, tillräcklig sömn och regelbunden tarmverksamhet äro förträffliga medel att stärka kroppen och stålsätta den mot temperaturväxlingar.

Om sommaren korta bad i sjö- eller havsvatten samt luftbad. Har man redan blivit förkyld, är sprit med svarta vinbär ett utmärkt medel. Då bären äro mogna, plockas de på buteljer, som sedan fyllas med sprit eller brännvin. Ett vinglas tages därav när man känner sig förkyld." //

6 kommentarer:

 1. Utmärkta råd. Men vad fasicken är LUFTBAD?

  SvaraRadera
 2. http://runeberg.org/halsovan/1925/0175.html om luftbad

  SvaraRadera
 3. Nu vågar väl ingen i Uddevalla plocka vinbär, när den lilla bandmasken är funnen i en räv där.

  Så det är bättre att använda spriten till handtvätt :)

  Hälsn. Eivor

  SvaraRadera
 4. Catarina L.2011-02-17 10:45

  Sånt här är alltid kul att läsa!
  Som hygienombud så förordar jag naturligtvis spriten - på händerna.
  Fast jag minns när jag hjälpte min mormor att pilla ner vinbär i flaskor som sen fick stå i verandafönstret och mogna till solvin. Det skulle ju vara så nyttigt.
  Läste idag om en ny metaanalys:
  "Tidig behandling med zinktillskott kan både leda till snabbare bot av förkylning och minska symtomen, enligt en ny sammanställning".
  Tiderna förändras...

  SvaraRadera
 5. Om man inte har tillgång till bären går det lika bra utan. Det blir bara godare ju fler supar man tar!

  SvaraRadera