2011-02-22

Aktiebolaget Göteborgs Bank

Javisst är interiören på bilden från Göteborgs Bank i kvarteret Banken, dvs i hörnet Kungsgatan - Kålgårdsbergsgatan. Här har också mycket riktigt föregångaren Bohusläns Enskilda bank legat.

Anders Bissman var en av dem som kände igen interiören och skriver:

Anders Bissman skrev:


"Det kan vara min gamla bank Göteborgs Bank som ändrade namn till Götabanken 1972. Då var vi 25-30 peroner som jobbade där och bankdirektören hette Lars-Erik Lund. Idag finns Sportson i samma lokaler som säljer cyklar."

Själv kommer jag att tänka på en historia som Maja Dahl berättade för mig en gång i tiden. En av Uddevallas excentriska och välkända personer brukade komma in på banken varje dag och låna toaletten. Det kostade på den tiden 10 öre, som betalades i kassan efter besöket.

En gång var han inne på toaletten en längre stund och när han kom ut gick han som vanligt fram till kassan för att betala. Han sträckte fram en 5-öring och sa: "Det blev inte för mer den här gången!"

Den här mannen var född 1865 och dog 1950 fortfarande ogift. Han ligger begravd på Norra Kyrkogården i graven på bilden. Han ville vara anonym och därför finns inte hans namn på gravstenen. Det är den enda anonyma graven som jag känner till på kyrkogårdar i Uddevalla.

Nu skulle naturligtvis Uddevallabloggen kunna låta honom fortsätta att vara anonym, men eftersom det gått 60 år sedan han dog så kan det vara på plats att avslöja hans namn: Klas Fredrik Constantin Lagermarck.  //

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar