Insänt av Lena Wassenius:
"Hej Gunnar !
Jag skulle vilja tipsa om en häftig hobby ! Är man intresserad att lära sig om sin hemstad eller om spännande platser man kommer till på resan?
Då är kanske Geocaching något för dig. Man behöver tillgång till dator och en handhållen GPS mottagare.
Geocachare letar efter skattgömmor som likasinnade lagt ut ,med hjälp av koordinater som man hämtar till sin GPS på en global site som heter http://www.geocaching.com/ där kan man genom att söka på ortsnamn eller titta på kartor hitta intressanta cacher som man kan leta upp. De finns i olika svårighetsgrader och terräng, ibland mitt inne i staden i bland uppe på berg som du behöver utrustning för, att kunna logga gömman.
Du kan läsa på gömmans egen sida på internet hur svår den är och vilken terrängfaktor som föreligger allt från T1 som ofta kan tas med rullstol eller barnvagn , till T5 som behöver klätter, dyk eller båt utrustning! Det finns till och med en cache i rymden på ISS stationen som en Astonaut lagt dit. Den har fortfarande ingen FTF det betyder first to find och är en liten utmaning just att hinna först när en gömma är nyutlagd.
En cache består oftst av en vanlig plaståda typ matlåda . Den innehåller alltid en loggbok som man skriver sitt nickname i plus vilken datum den hittades.Ibland ligger det också små roliga bytessaker som barnen brukar uppskatta. Det kan finnas något som kallas travelbug ett föremål med nummerbricka som kan spåras på geocache siten ,som man plockar upp och lämmar av i en annan gömma . Den loggas på sidan precis som hittade gömmor när du kommer hem till datorn. Då får cache ägaren ett medelande på sin mail att någon hittat gömman och kan läsa en liten notering eller lång berättelse hur det gick till. En del gömmor är pyttesmå Nanos de är mindre än en fingerborg och sitter oftast fast med magnet . Micro är ofta en filmburk. Storeken kan också avläsas på cachens egen sida.
Jag är inte infödd Uddevallabo men har ändå bott här sedan 1979, men sedan jag började med geocaching har jag verkligen lärt känna stadens platser och historia. Hittat ställen som jag aldrig varit på! Jag har nu själv lagt ut flera cacher i Uddevalla med omnejd och har haft nytta av dina bloggbilder från det gamla Uddevalla, när jag skrivit sidor till mina gömmor i staden. Tack för det .Mitt nickname är Molly99. Vi är några stycken som har en mötesplats på nätet som heter Vänercachers vi träffas ibland och gör roliga utflykter och event tillsammans.Titta gärna också på Jozzis blogg om geocaching ,mycket intressant läsning. http://geobloggen.com/author/jozii/
Geocaching har funnits i 10 år det startade i USA, nästan direkt efter att försvaret där släppte signalerna från satteliterna helt fria.
Hälsningar från Lena wassenius / Molly99"
Man behöver inte alls någon handhållen GPS-mottagare! Det räcker med en modern mobiltelefon (iPhone, Android eller Nokia). Man laddar ned en "app" som ofta är gratis där man har alla "cacherna" i sin närhet varhelst man befinner sig på jorden. Är man intresserad av friluftsliv så kan detta med geocaching vara ett bra sätt att få komma ut i det fria.
SvaraRaderaFördelen med mobilen är att man har alla uppgifter om cachen direkt i luren, man behöver alltså inte använda sig av datorer för att få glädje av geocaching.
SvaraRaderaGeocaching i iPhone: http://iphone24.se/geocaching-iphone/
SvaraRaderaAck ja! Det finns många saker mänskligheten kan vara utan!
SvaraRadera/Mandrake
Bra information tycker jag. Låter intressant.
SvaraRaderaJag föredrar vanlig GPS ,den är mer tillförlitlig och kräver inget dyrt surf abbonemang för att fungera!
SvaraRaderaSurf ingår i många abonnemang idag. En fördel är att du slipper en pryl extra att hålla reda på. Dessutom mycket enklare, snabbare (aGPS) och lika exakt. Erkänn du har aldrig provat!
SvaraRaderaDu har så rätt så:)
SvaraRaderaHar själv en telefon som stödjer GPS men man måste ha mobiltäckning för att kunna navigera då man inte har kartorna annars , så det där med hela jordklotet stämmer inte särskilt bra.
SvaraRaderaHar hört många från Norrland som inte kan använda gps i nallen. Så handgps är alltid att rekommendera tills tekniken i mobilen kommit ifatt.
Jag har precis en sådan GPS som på bilden. Men den är så avancerad så jag skulle gärna vilja ha tid att lära mig den ordentligt. Kanske är det inte så svårt?
SvaraRaderaDet är lätt att cacha med Garmin som du har! Geocaching sidan har plugin program för dem. Man behöver bara en mini usb kabel ,en sån man har till digitalkameran ,så kan man ladda hem koordinater med några få klick! Vill man göra egna waypoints klickar man bara i Gps ens karta så skapas en punkt där du står! Du kan redigera punkten och skriva in egna siffror också. Man kan få koordinater till adresser på Eniro t ex.
SvaraRadera