2011-02-13

Henrik Sundströms personvalskampanj inför omvalet till Västra Götalandsregionen

Henrik Sundström (M), nytillträtt kommunalråd och gruppledare för moderaterna i Uddevalla, lanserar idag sin personvalskampanj inför omvalet till Västra Götalandsregionen.

- Vi har idag inte någon på valbar plats ifrån Moderaterna i Uddevalla. Vi behöver fler ledamöter i regionen med tyngre kommunala uppdrag. Allt mer av kommunens framtid avgörs idag på regional nivå, inte bara sjukhusfrågan utan också frågor om infrastruktur, kollektivtrafik och regional utveckling. Jag har också fyra års erfarenhet ifrån Hälso- och Sjukvårdsnämnden och sitter idag som ersättare i regionfullmäktige.

- Det är bra med ett omval på många sätt. Den parlamentariska situationen i regionen är egentligen ohållbar, med både Sverigedemokraterna och Sjukvårdspartiet som vågmästare. Inget block kan styra utan iallafall passivt stöd ifrån det andra.

- Väldigt många Uddevallabor har sett Sjukvårdspartiet som ett alternativ för dem. Jag tror att det har bottnat i missnöje med hur den tidigare (S)-majoriteten har skött NU-sjukvården, men man har inte velat ta steget fullt ut till Moderaterna istället. Vi har nog inte nått ut helt och hållet med att moderaterna har förnyats även inom sjukvårdspolitiken. Till viss del kunde man se ett skifte i människors uppfattning om oss redan vid valet förra året, och den stora utmaningen blir att få ännu fler att ta steget i år. När nu Sjukvårdspartiet kastade idealen åt sidan och gjorde upp med den forna fienden (S) bara för att få tillgång till fina poster, tror jag att förutsättningarna är bättre än någonsin.

- Jag behöver ungefär 2500-3000 kryss för att kunna bli personvald. Det motsvarar ungefär var tredje moderat röst i Uddevalla kommun, så jag tror inte att det är helt omöjligt att klara av det. Nu ska jag försöka samla in pengar och frivilliga till kampanjen.

0706-566878
henrk.sundstrom@uddevalla.se 

- - - - - - - - - - - - - - -

Uddevallabloggen tar emot inlägg från alla enskilda och partier som kandiderar i det kommande så viktiga regionvalet. //

23 kommentarer:

 1. Tveksamt om Ua-bloggen skall användas för politisk propaganda!.
  /M.

  SvaraRadera
 2. Detta är väl en privat blogg som får användas till vad den vill?
  Carin

  SvaraRadera
 3. Varför inte? Uddevallabloggen är opolitisk och har idag en större spridning än den lokala tidningen. Alla partier kan på ett enkelt sätt komma till tals.

  SvaraRadera
 4. ...risken finns att en sedan tidigare intressant blogg tappar i anseende när politiker får komma till tals utan att bli ifrågasatta. Synd på en så fin blogg tycker en ivrig läsare av Uddevallabloggen!

  SvaraRadera
 5. Per Andersson2011-02-14 07:14

  Om NU sjukvården har inget parti i Uddevalla gjort något eftersom man ej velat äventyra samarbetet ex med Elwing - som med Jonäng verkligen sett till att Uddevalla och Bohuslän förlorat i huggsexan om sjukvården.

  M med Henrik sade innan valet "att man ej kan dra klockan tillbaka" bara för att inte spricka den allians som finns i Uddevalla. Men men NU sjukvården är det så - man måste dra klockan framåt ty de som verkligen dragit den tillbaka är S+Vp+S+Fp - med M på åskådarplats. Kd har varit piggare i frågan, men inte särskilt mycket har hänt. Mycket snack på liten verkstad.

  Men - som någon skrev - den politiker som står upp för vården i Uddevalla - den politikern får allt. Ty regionvalet är till 95% sjukvård.

  Henrik Ss utspel visar också på en annan sak - hur dumt det är att kommunalpolitiker med en agenda också kan vara regionpolitiker. Att det är ett problem har vi sett med Elwing (C) som både varit med att flytta högskolan och lägga ner vården i Uddevalla - åsså styr han samtidigt staden som litet parti gudskelov, men ändå !

  Nu kan man säga det vore OK om det blev bra - men istället skapade C+Fp+S + Vp kaos och dålig vård

  SvaraRadera
 6. Politikerinläggen kan finnas på en sida med rubriken "Debatt". Så kan de som är intresserade
  gå dit. Behöver inte komma upp så fort man öppnar bloggen!
  /M.

  SvaraRadera
 7. ...såvitt bekant har inte vänsterpartiet tidigare varit med och styrt regionen. Ett av ovanstående inlägg är alltså aningen tveksamt. Detta stärker min åsikt att partipolitik på Uddevallabloggen kommer att devalvera intresset för den.

  SvaraRadera
 8. Nja, V var inte med i regiones allians, men som vice ordf i NU sjukvården har V varit mer aktivt i den dagliga vården / omorganisationen i NU sjukvården än både C och Fp. På regionnivå har det varit S och Fp som varit mer aktiva i huggsexan.

  Regionvalet är viktigt och kanske var det bra att det görs om så man får fokus på den kräftgång sjukvården i VGR går och ansvariga mer kommer upp till ytan och vi slipper se ansvariga stå i skuggan för val till riksdag.

  Vi har i Sverige en politiserad vård på gott och ont - så de som tycker att man inte skall debattera poltik då man debatterar vård - de bör nog se in i verkligheten. Politiker detaljstyr vården med kaos, dåligt arbetsmiljö och personalflykt som följd.

  Men, det kanske är så att vissa inläggare hellre skulle stå i den behagliga skuggan. Nej Gunnar - fortsätt med din granskning av NU sjukvården och det är helt naturligt att politiken kommer in - speciellt mtp hur passiva Uddevallas politiker varit i frågan och hur lättlurade den Bohusländska bänken varit i regionen.

  SvaraRadera
 9. Förstår ej Anonyms kommentar om att V ej varit med. Peter Spjut (V) har om någon verkligen varit med att skapa det kaos som vi har i NU-sjukvården. Som tack för det fick han bli ordförande efter det ogiltiga valet.

  Det är S+C+Fp som varit ledande i regionen, men just i NU-sjukvården har S och V haft de viktigaste posterna i NU-styrelsen.

  Men Moderaterna har verkligen varit extremt inaktiva - ja, t.o.m fega. Sjukvårdspartiet har bara haft interna gräl och Kd känns som en pastorn som inte lever som han lär.

  Vi får en soppa där det är samma människor i kommuner som i landsting med ett politiskt rävspel i huggsexan om vården.

  det är förödande för vården och den politiker som lägger fram förslaget att VR regionen INTE skall handlägga sjukvårdsfrågor kommer vinna hela valet !

  SvaraRadera
 10. Det är G som driver bloggen och väljer hur han vill ha den. Och vi andra kan välja att läsa eller inte. Utnyttja eller inte. Jag tänker iaf läsa och utnyttja.

  Kommentar till Per. KD har visat och kommer att visa att det går att driva en sjukvårds politik i regionen som fler kan vara nöjda med. Lite verkstad blir det då konstigt nog förtroende finns kvar för S med resten. Men om KD får chansen ihop med några andra får majoritet i regionen så kommer det bli verkstad.

  SvaraRadera
 11. JJ: Varför skulle KD säga någonting annat? Finns det något parti som INTE anser sig kunna lyckas bättre under de närmaste åren? Skulle lika gärna kunna byta ut "KD" i ditt inlägg till M, S, C, FP, SP, SD eller V.

  SvaraRadera
 12. Risken är att politik blir dominerande.Det var väl inte meningen med bloggen!!
  /M.

  SvaraRadera
 13. Till /M.

  Bloggen är som sagt privat och används av ägaren till vad denne vill.

  Och farhågorna om att politikerna skall kunna propagera oemotsagda här lär inte besannas!

  Är det NÅGOT ställe där de kommer att få mothugg så är det här!

  F.ö så väljer man ju som också sagts vilka inlägg/kommentarer man vill läsa..

  /Uddevallare

  SvaraRadera
 14. Till Per Andersson, m fl: Vi moderater ropade i öknen i valrörelsen 2006 om att en fortsatt SCFP-majoritet skulle genomföra strukturbeslutet och därmed lägga ner Uddevalla som ett självständigt akutsjukhus.

  SCFP slog blåa dunster rakt i ögonen på folk med sitt tal om "omfattande akutsjukvård", och kunde behålla majoriteten. Detta också mycket tack vare att så många Uddevallabor valde att proteströsta på Sjukvårdspartiet vars vågmästarroll i regionfullmäktige var den ursäkt som SCFP behövde för att fortsätta regera tillsammans.

  Vi i M har verkligen inte varit fega under perioden 2006-2010, men till slut når strukturförändringarna en gräns där det helt enkelt är omöjligt att göra dem ogjorda. Det skulle helt enkelt kosta för mycket pengar och personalproblem att vända flyttlassen tillbaka och riva de nyss ombyggda lokalerna.

  Dessutom är vi moderater mig veterligen det enda partiet som gått ut i media och öppet kritiserat NU-sjukvårdens uppenbara ledningsproblem, från styrelse och nedåt. Bristande professionalism, okänslighet och felaktig personalhantering har varit standard. Ta bara exemplet med hur styrelse och ledningsgrupp hanterade ortopeden i Uddevalla i samband med det så kallade hyrläkarbråket. Var fanns KD och Sjukvårdspartiet den gången?

  /Henrik Sundström

  SvaraRadera
 15. Per Andersson2011-02-14 22:29

  Till HS - detta blir intressant.

  Se först er egen blogg

  http://www.moderat.se/web/artiklar_50.aspx

  Där står tydligt - man kan ej vrida klockan tillbaka och det uttalandet upplevdes av personelen inom NU sjukvården - speciellt i Uddevalla som kanske det värsta sveket någonsin. Att Blom (c), R Anderssson (S) och Gert Inge (S) - samtliga från Älvsborg gärna vrider kockan tillbaka i Bohuslän till gagn för deras valkretsar kan jag förstå. Det är politik. Att C gör det aktivt och M ser på lokalt är dock svårt att förstå och svälja.

  Det är bara Essam och Fp lokalt som stått på Bohusläns sida i detta. Men regionalt har man glöggbloggaren Jonas Andersson...

  Så visst - personalens totala frustration och hjälplöshet läser jag i deras ögon varje dag.

  Om nu Moderaterna vaknat upp sent och äntligen läser personalens brev till Socialstyrelsen, Scoialstyrelsen MYCEKT lritiska rapport - men ffa vad blev det av alla männsikor som bor i Bohuslän som under åren farit illa pga den passivitet som politikerna visat under VG-region flagg.

  Ärligt - tror du verkligen någon tror på dig när du plötsligt vaknar upp bara för att det blir nyval. Eller skulle du i alla fall med ditt stora samvete vilja ändra på saker och den 14/2 gått ut med detta.

  Nej, din och Ms skenhedlighet i detta lyser starkt.

  Jag ger dock din broder i regioen när han en (1) gång gick ut och kritiserade (vågade?) Sten Axelsson.

  Nej HS - M har varit lika mycket inne i denna huggsexa om vården uppblandad med kommunalpolitik och det finns ingen patient som varken njutit, åtnjutit eller fått bättre vård för det.

  Tvärtom.

  Nej - M var lika passiva som alla andra. Ni var aldrig med RUS, Ni var aldrig med i debatten..... aldrig var ni närvarande under Vård2010.

  Men all heder att ni vaknat - ty Bohuslän behöver också akutvård. Idag ligger alla akutsjukhus i VG region utanför Bohuslän och Dalsland. ALLA ligger i Västergörland (=Älvsborg, Göteborg och Skaraborg). Kungälv räknas in i Göteborgs liksom Mölndahl.

  Men HS - all heder att du vågar sticka ut hakan, men vi är en grupp som har väldigt mycket på fötterna. Skall du fortsätta kandidera råder jag dig att inte på bloggen försöka förklara Ms svek.

  Men du gör som du vill.

  SvaraRadera
 16. Ester Algotsson2011-02-14 22:37

  Jag tycker det är bra att politiker får tillfälle att säga vad de vill. Och det är jättebra att personalen säger ifrån. Man förstår ju att politikerna inte förstår mycket av vad de pratar om. Det vore bättre om de kunde prata om varför saker är kaos och vad de skall göra. Hr Sundström verkar bara vilja prata om hur bra han är. Men han har väl aldrig haft med sjukvården att göra? Kommunsjukvård har väl lite med specialistvård att göra? Eller gör kommuner hjärnkirurgi - då menar jag fysiskt - inte politiskt?

  SvaraRadera
 17. Hans Svenssoen2011-02-14 22:50

  Jag kan ge M rätt att man fått sin röst hörd vi några tillfällen i media, men i regionen har ni varit mycket flata. På insändarsidorna - där man direkt tar in politiker - där har M varit "persona non grata".

  Det har varit så betecknande för hela Vård2010 processen. Ni (anställde Sten Axelsson (som enligt Bohusläningen kallas "slaktarn från Skaraborg") för att driva igenom Vård2010.

  ALDRIG har ni i debatt mött kritikerna. ALDRIG!!!

  Bekvämt förvisso, men inte speciellt trovärdigt att nu inför en möjlighet att slippa jobba peta in sig i en ny karriär.

  Ja, man säger bara herregud - kunde vi slippa alla dessa unga karriärister i vården skulle vi klara jobbet bra.

  SvaraRadera
 18. Jo, det skall bli kul att höra hur M, S, Kd, C, Fp och V tycker de skapat en god vård när man läser Socialstyrelsen rapport. Förra gången med i princip samma styre ökade de dödligheten med 38% inom ortopedin.

  38% ökat dödlighet - varför var ej M mer aktiv? Vad skall skulle jag sagt till anhöriga vars farmor dog?

  M gjorde inget i Mölndahl. Vad skall ni göra i Fyrbodal....

  Eller är det så att eran med inkompetenta politiker (även som jur kand) kanske inte förstår allt .....

  Man kan undra

  SvaraRadera
 19. Jens Larsen2011-02-14 23:56

  Nä det är kört. Bengtsfors här och jag tycker att Uddevalla är bäst för där får man svar. På näl skall de alltid skicka en vidare. Sen fick en höre att Uddevalla är specialist sjukhuset - och det kan jej förstå. Det är sicken skillnad.

  SvaraRadera
 20. Håller med Jens.

  Vem vem bryr sig. Inte M i alla fall.

  Devill vrida klockan bakåt och hålla den där.

  SvaraRadera
 21. Fd Fristadare2011-02-15 02:08

  Jo, det vore intressant hur M i Bohuslän och UK egentligen tänker. Man målar upp en bild av ett parti som gjort så mycket, men har har gjort lika lite som S, Fp, C och även V.

  Men så är det i politiska huggsexor om väljarröster. Det man get till refgionen kan man få tillbaka i vägbyggen (IKEA ex).

  Äckligt - javisst.
  Politik - Ja

  Har man såld er vård - naturligtvis.

  ... och nu väntar vi bara på Hans Js kommentar och vad han "gjort" för vården av de unga, sjuka och gamla .... = inget !!! Mindre än C, S, Fp och V

  Och det säger inte lite ...

  SvaraRadera
 22. Och jag anser att Landstinget borde skrotas.
  Det bör vara sjukvårdskunniga människor som arbetar med fördelningen av pengar och resurser inom vården.
  Det vore bättre om det hela var en opolitisk organisation .
  Hur man än röstar så blir det samgående mellan partier efter valet och rösten är bortkastad.
  Odemokratiskt att inte säga innan hur partierna skall samverka efter valet.
  Eivor

  SvaraRadera
 23. Appropå det Per Andersson säger "Att det är ett problem har vi sett med Elwing (C) som både varit med att flytta högskolan" ..och så var det verkligen INTE. Högskolan satte en summa. "Bygget får inte kosta mer än 40mkr" samt att staden skulle garantera studentbostäder. Trollhättans kommun var aktiva och läskunniga. Satte summan på 40 mkr och garanterade bostad till studenter.
  Uddevalla kommun sa 65 mkr och -studentbostäder??..det kan vi inte garantera!

  (Innan flytt var aktuell så garanterade både Vbg och Thn bostäder till studenter..men inte Uddevalla, vilket gjorde att Högskolan inte kunde gå och locka med bostad om man började studera på Högskolan.)

  Hur svårt är då valet för högskolans styrelse då? En engagerad kommun som garanterar kommunikationer, bostäder till rätt pris...eller en inaktiv kommun som inte lovar nått samt till en högre kostnad. It's a NO BRAINER!
  När det gäller sjukvården så är privatisering det enda som kommer hjälpa.

  "För övrigt anser jag att Karthago bör förstöras"

  SvaraRadera