2011-02-11

Landstingsvalet underkänns - Skall göras om under våren

Valprövningsmyndigheten beslutade i eftermiddags att landstingsvalet i Västra Götaland skall göras om. Mer än en miljon röstberättigade skall gå till valurnorna igen - före sommaren. Jag kan inte påminna mig om att jag har upplevt något liknande under min livstid. Det är helt sensationellt!

Centerpartiet kan ha förlorat ett mandat i regionfullmäktige på 16 försvunna valsedar och en felaktigt ogiltigförklarad röst. Dessutom begick flera fel i de fem valkretsarna enligt Valprövningsnämden: felaktigt godkända budröster, förtidsröster som inte räknats och väljare som inte fått rösta.

Valet i höstas och de efterföljande förhandlingarna slutade med att den tidigare majoriteten S-FP-C ersattes av en S-MP-V-majoritet med hjälp av Sjukvårdspartiet. FP och C fick gå i opposition och dessutom kom Sverigedemokraterna in i regionfullmäktige med sju mandat.

Statsvetaren Henrik Oscarsson säger till http://www.gp.se/ att det inträffade är en förlust för demokratin och en vinst för rättvisan.

- Valdeltagandet kommer att bli betydligt lägre i ett isolerat val till regionfullmäktige i april eller maj, säger Oscarsson som är professor i statvetenskap vid Göteborgs universitet.

82 procent av de röstberättigade i Västra Götalandsregionen röstade i höstens val. Oscarsson tror att kanske högst 60 procent kommer att rösta i omvalet. Han tror också att ett lågt valdeltagande kommer att gynna de borgerliga partierna och missgynna Socoaldemokraterna och flera småpartier. Den nuvarande majoriteten riskerar alltså att förlora i ett omval.

Kanske det också innebär att Peter Spjuth (V) slipper uppdaget som ordförande för NU-sjukvården! //

1 kommentar:

  1. Det släpptes en undersökning i veckan som visar att NU sjukvården kom på 14:e plats i Sverige. Och, påpekar utredarna - detta trots kaos och dålig ledning !

    Det är personalen som skall ha all heder för detta. Dessutom är det alltid så att vården får + poäng när man jobbar under svåra förhållanden. Det skall man komma ihåg när man jämför nästa gång man gör usk - då kommer NU sjukvården falla utan att den nödvändigtvis blivit sämre.

    Man skall alltså ta jämförelser med en skopa salt - men samtidigt är det viktigt att utredarna speciellt lyfter fra,m det dåliga ledarskapet. Det lever upp till bloggens bild om "Livsfarlig ledning"!

    SvaraRadera